Prøv avisen

Svend Lings hjalp Lises mor med selvmord: ”På grund af loven døde min mor alene”

I august i år begik Lise Pedersens mor selvmord efter at have søgt råd hos den tidligere læge Svend Lings. Nu er hun blevet en del af retssagen mod ham. Det er hendes datter ked af, for hun tvivler ikke på, at moderen ønskede at dø og havde brug for hjælp og støtte til det. – Foto: Iben Gad

Den tidligere læge Svend Lings er tiltalt for at have rådgivet Lise Pedersens mor forud for hendes selvmord. Men datteren er taknemmelig for hans hjælp

Lise Pedersen fandt sin mor død med en plastikpose over hovedet den 10. august i år. Moderen lå på ryggen på sin seng, med anklerne over kors og armene ned langs siden. Bortset fra posen så hun ud, som om hun bare havde lagt sig til at hvile. Lise Pedersen ringede 112, men både i telefonen og da redderne kom, havde hun én bøn:

”I må ikke forsøge at genoplive,” bad hun.

I moderens skraldespand lå 10 tomme blisterpakker fra medicin, hun havde slugt, inden hun trak posen over hovedet. På skrivebordet lå den vejledning i at begå selvmord, som den tidligere overlæge Svend Lings har sammensat og offentliggjort på internettet, og moderen havde også korresponderet med ham på e-mail gennem flere uger.

Det var på mail, at hun blev bekræftet i sit valg af medicin og fik rådet om at supplere med en pose, for så ”vil du være 100% sikker”, som Lings skrev.

Sådan blev Lise Pedersens 85-årige mor en del af den retssag, der fortsætter i morgen i Retten i Svendborg, hvor Svend Lings er tiltalt for medvirken til selvmord i to tilfælde og for medvirken til forsøg på selvmord i ét tilfælde. Det er Lise Pedersen ked af. For hun er ikke ét sekund i tvivl om, at moderens død var ”rigtig”.

Sagen er særlig som led i debatten om dødshjælp, for Lise Pedersens mor var ikke livstruende syg. Hun var svækket af mange aldersbetingede skavanker og unddrager sig altså gruppen af terminalt syge patienter, der oftest peges ud som den primære målgruppe, hvis dødshjælp skal legaliseres.

Rent juridisk skal retssagen mod Svend Lings blandt andet afklare, om hans mails til Lise Pedersens mor i strafferetlig forstand var ”medvirken til selvmord”, eller om der skal mere til i form af råd, dåd og tilskyndelse.

For Lise Pedersen, 58 år, er sagen principiel: Moderens historie handler om, hvorfor dødshjælp bør legaliseres i Danmark, og hvem der skal have adgang. Kristeligt Dagblad møder hende på hendes arbejde, en stor it-virksomhed i udkanten af København. Hun er slank, har mørkt hår i en kort frisure, er iført cowboybukser, skjorte og øreringe i stilrent, trekantsformet design. Hendes historie er lige så velordnet som hendes udseende.

”Min mor var meget kontant. Hun var handlekraftig. Hun var tidligere meget struktureret, men det var noget af det, der eroderede for hende til sidst. Hun var et stort behov for kontrol og havde brug for at kunne styre alt. For hende var det nok værre at miste kontrol, end det ville være for så mange andre.”