Prøv avisen

Svindel tærer på tillid til myndighederne

74,3 procent af de adspurgte borgere svarer i en undersøgelse, som Voxmeter har lavet for Ritzau, at de har fået mindre tillid til myndighederne efter sagerne om svindel i Skat og i Socialstyrelsen. Foto: ólafur Steinar Gestsson/arkiv/Ritzau Scanpix

Skandalesager i Skat og Socialstyrelsen sætter deres spor i befolkningen. Tre ud af fire har fået mindre tillid til myndighederne, viser måling fra Voxmeter.

Først var der sagen om udbytteskat, hvor svindlere har franarret de danske skattemyndigheder 12,7 milliarder kroner.

Og nu er den så gal i Socialstyrelsen, hvor en betroet medarbejder mistænkes for at have trukket 111 millioner kroner ud til sig selv. Penge, som var øremærket hjemløse, misbrugere og andre udsatte.

De to sager koster på befolkningens tillid til de offentlige myndigheder, viser en måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Næsten tre ud af fire svarer ja til følgende udsagn: "Jeg har fået mindre tillid til myndighederne efter sagerne om svindel i Skat og Socialstyrelsen".

Særligt har kvindernes tillid lidt et knæk. 78,5 procent er enige i udsagnet, mens det gælder for 70 procent af mændene.

På Aarhus Universitet vurderer professor i statskundskab Gert Tinggaard Svendsen, at det især er sagen fra Socialstyrelsen, som får så stor en andel af befolkningen til at tvivle på myndighederne.

Han forsker i befolkningens tillid og siger, at når ansatte i det offentlige begynder at bruge penge til egen fordel, så rykker det for alvor ved kontrakten mellem den enkelte og samfundet.

- Der er en kontrakt mellem borgerne og staten om, at borgerne betaler til statskassen for til gengæld at få noget tilbage. I det øjeblik ansatte begynder at bruge pengene til egen fordel, så har vi problemet, siger han.

Men det kommer myndighederne til gavn, at der blandt danskerne er en grundlæggende tillid.

Den kan påvirkes negativt af skandaler, men hvis myndighederne formår at rette fejlene hurtigt og effektivt, så vender tilliden tilbage til det normale leje.

- Vi er som små statistikere, der i dagligdagen går og lægger mærke til, om der er nogle uregelmæssigheder. Oplever vi, at det er tilfældet, så påvirker det vores tillid til systemet på kort sigt.

- Men på lang sigt genvinder vi hurtigt tilliden, hvis der kommer styr på det. Så falder vi tilbage i det gamle spor, siger professoren.

Derfor er det afgørende, at der ikke dukker nye sager op.

- Gentager det sig, så giver det en oplevelse af, at der ikke er styr på tingene. Det betyder, at folk kan blive i tvivl om, hvorvidt de vil støtte velfærdsstaten, som vi kender den, siger Gert Tinggaard Svendsen.

Voxmeter har foretaget undersøgelsen blandt 1000 borgere i perioden 15. oktober til 18. oktober 2018.

Undersøgelsen fandt altså sted, inden flere europæiske medier - herunder Politiken og DR - torsdag kunne berette, at sagen om udbytteskat i Danmark er et led i et gigantisk milliardkup mod stort set hele Europa.

/ritzau/