Sydeuropa tørster efter danske turister

Nogle danskere drømmer måske om en tur til Sydeuropa til sommer, hvis Udenrigsministeriet lemper rejsevejledningerne. Men en professor sår tvivl om sikkerheden.

En varm sommerdag i den franske kystby Nice i et normalt år uden corona. Flere sydeuropæiske lande forsøger nu at blive klar til at modtage turister til sommer. (Arkivfoto)
En varm sommerdag i den franske kystby Nice i et normalt år uden corona. Flere sydeuropæiske lande forsøger nu at blive klar til at modtage turister til sommer. (Arkivfoto). Foto: Eric Gaillard/Reuters.

Et par uger med høj sol har for alvor fået danskerne ud af lejligheder og huse for at nyde solen.

Men for dem, der havde gjort sig tanker om at skifte Gilleleje ud med Grækenland til sommer, har pandemien foreløbig stukket en kæp i hjulet på ferieplanerne.

Coronavirussets indtog i Europa har således sat en brat stopper for næsten al turisme.

De fleste lande har indført særlige indrejseregler, og Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til alle lande i hele verden foreløbig frem til den 10. maj.

Men ifølge de danske ambassader i Sydeuropa håber flere store turistmål, at de kan blive klar igen til sommerferien.

Mange af landene er afhængige af turismen, og derfor oplever flere sydeuropæiske regeringer et pres for at få lempet indrejserestriktionerne, så der kan komme gang i turismen igen.

- Der er et klart politisk pres for en genåbning, så man kan få gang i turismen, siger Lars Faaborg-Andersen, Danmarks ambassadør i Portugal.

Også i Grækenland, hvor turisme udgør en femtedel af bruttonationalproduktet, håber man at kunne genåbne og tage imod turister til sommer.

- Der er en klar diskussion om, hvordan man åbner op for turister på en forsvarlig måde. Men man sigter efter at være klar til at åbne op til højsæsonen, siger Klavs A. Holm, Danmarks ambassadør i Grækenland.

Frankrig er et andet land, der håber at kunne åbne op for danskere og andre EU-borgere til sommer.

Udgangsforbuddet stopper den 11. maj. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har meldt ud, at man vil forsøge at ophæve forbuddet mod store forsamlinger i midten af juli, hvilket falder sammen med Frankrigs nationaldag.

- Sammen med afskaffelsen af forbuddet mod store forsamlinger kunne jeg forestille mig, at de er fristede til at genåbne for EU-borgere, siger Michael Starbæk Christensen, Danmarks ambassadør i Frankrig.

Frankrig higer dog mest efter en fælleseuropæisk aftale om, hvordan man åbner op igen. Det samme gør Tyskland og Spanien, hvor det endnu er for tidligt at tale om genåbning for turister.

Skulle Udenrigsministeriet stå klar til at lempe sine rejsevejledninger, så mener Jan Vendelbo, som er formand for Rejsearrangører i Danmark, at danskerne generelt er interesserede i at komme på ferie.

- Vi oplever en interesse for at komme afsted om sensommeren. Cirka 30 procent af de rejser, der er blevet aflyst på grund af coronakrisen, er blevet flyttet til sensommeren og det tidlige efterår, siger han.

Hvorvidt det overhovedet som dansker er muligt at rejse til udlandet på sommerferie, er dog stadig meget usikkert.

- For tiden er verden stadig for usikker og for foranderlig til, at man kan sige noget som helst med sikkerhed, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en mail til Ritzau.

- Derfor fraråder vi alle ikke-nødvendige rejser til alle lande i hele verden, og det gør vi frem til den 10. maj.

Flemming Konradsen, som forsker i global sundhed ved Københavns Universitet, minder om, at der under alle omstændigheder er en risiko forbundet med at rejse.

- Man sidder for eksempel tæt i bussen eller i flyet, forklarer han.

Andre lande kan også have andre hygiejne- og afstandsstandarder, som det kan være svært at navigere i.

Flemming Konradsen siger, at folk desuden typisk ændrer adfærd, når de kommer på ferie, og at det kan have indflydelse på, om de overholder afstands- og hygiejnekrav.

Men han afliver dog ikke feriedrømmene totalt.

- Hvis vi opfører os på samme måde og holder afstand og har god hygiejne, kan det jo i og for sig være ligegyldigt, om vi er på Lolland eller i Grækenland, siger viruseksperten.

/ritzau/