Sygeplejerske: Trods gode takter kommer sundhedsreformen ikke helt i mål

Regeringens længeventede sundhedsreform er endelig blevet præsenteret. Ifølge Julie Bjørlund Madsen, sygeplejerske på Rigshospitalet, er der gode takter at spore, men lønnen mangler

Vi får løst opgaverne, men ofte går vi på kompromis med kvaliteten, og det er på ingen måder optimalt, siger sygeplejerske Julie Bjørlund Madsen.
Vi får løst opgaverne, men ofte går vi på kompromis med kvaliteten, og det er på ingen måder optimalt, siger sygeplejerske Julie Bjørlund Madsen. Foto: Privat foto.

Regeringen sundhedsreform er blevet udskudt flere gange på grund af coronapandemien. I marts gik forhandlingerne i gang, og nu er der landet en bred aftale, der tæller samtlige af folketingets partier. Men løser aftalen de udfordringer, som sundhedspersonalet står overfor i deres dagligdag?

Julie Bjørlund Madsen, sygeplejerske på Rigshospitalet i København, hvilke udfordringer er der som sygeplejerske?

Det største problem er, at vi ikke er nok sygeplejersker, og det mærker vi hver dag. Vi får løst vores arbejdsopgaver, men ofte går vi på kompromis med kvaliteten, det er på ingen måder optimalt, hverken for vores arbejdsglæde eller for vores patienter. Og slet ikke for det velfærdssamfund, som vi gerne vil have i Danmark.

Vil den nye sundhedsreform løse det her problem? 

Jeg tror ikke, den vil løse manglen på sygeplejersker. Men der er nogle gode takter i reformen. Sundhedsvæsenet er meget centraliseret og det kan vores kolleger og patienterne ude i de mindre byer mærke. Den pleje og behandling, patienter udenfor de store byer får er ikke så god, som den burde være. Det er noget man kan mærke ude på landet, hvor der er meget langt til behandling, og det bliver der rykket på.

Hvad tænker du om "kommissionen for robusthed i sundhedsvæsenet", der bliver nedsat?

Jeg tænker, at de godt kan spare pengene på at nedsætte en kommission. I stedet kunne de spørge alle de faglige organisationer, der i forvejen bruger utrolig mange ressourcer på at italesætte de problemer, der er på området. Vi står med arbejdet hver dag, og vi ved, hvad der er brug for.

Hvordan løser man problemet med rekruttering og fastholdelse af sygeplejersker?

Helt lavpraktisk, så skal der noget mere i lønposen, og det bliver nødt til at komme centralt fra Christiansborg. Det er noget af det Lønstrukturkomitéen, der blev nedsat i efteråret 2021, forhåbentligt kommer frem til. Et andet tiltag er at sikre sammenhæng mellem arbejdsliv og privatliv. Jeg arbejder selv på en afdeling med skiftende vagter. Det er ikke unormalt at gå ned i tid for at restituere ordentligt på grund af skiftende nat-, aften- og dagsvagter. Men det går ud over vores livsløn. Så ud over lønnen skal der skabes en bedre balance mellem arbejdstid og privatliv, for den vi har lige nu, den er ikke optimal. 

Hvor skal pengene komme fra?

Der vil jeg bruge et udtryk, som vores regering selv har introduceret "Den kontracykliske kapitalbuffer". Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man ikke vil investere i lønninger, og jeg ved godt, at det vil koste adskillige milliarder, men det vil spare penge på den lange bane. Det er et faktum, at jo flere sygeplejersker, jo højere er overlevelsesraten for patienter, folk får bedre behandlingsforløb og færre patienter får fysiske mén efter en operation. Alt sammen noget, der sparer penge på den lange bane. Så man burde udvise noget rettidigt omhu og investere i sundhedsvæsenet. Jeg ved godt, at det er for sent nu, men vi bliver nødt til at gøre noget, for vi har ikke råd til at lade være.

Hvor mange stjerner vil du give reformen fra en til fem?

Jeg give den 3,5 stjerner, der er nogle rigtigt gode takter i den. Men der er også mangler. Jeg er voldsomt imponeret over, at der er blevet landet en så bred aftale, fordi det forpligter og sætter en retning, også hvis regeringsmagten skifter.

Hvad giver dig mest glæde ved arbejdet som sygeplejerske?

Det er, når jeg kan mærke, at jeg har gjort en forskel for patienterne. Når jeg føler, at jeg har været rundt om hele mennesket, og hjulpet dem med både fysiske og psykiske behov. Alt for ofte bliver vi nødt til at nøjes med de fysiske problematikker.