Prøv avisen

Sygeplejersker kan hindre selvmordsforsøg

En række besøg eller opkald fra en sygeplejerske er nok til at reducere risikoen med 38 procent, viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Amager Hospital. - Foto: Kristian Brasen

Hvis en sygeplejerske aktivt opsøger folk, som har forsøgt at begå selvmord, reduceres risikoen for yderligere forsøg markant, viser opsigtsvækkende ny undersøgelse

Der skal meget lidt til at undgå, at et menneske, der har forsøgt selvmord, forsøger igen. En række besøg eller opkald fra en sygeplejerske er nok til at reducere risikoen med 38 procent, viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Amager Hospital. Det får én af landets førende selvmordsforskere, professor Merete Nordentoft fra Psykiatrisk Center Bispebjerg, til at efterlyse penge til, at ordningen kan blive en almindelig del af behandlingen til selvmordstruede på alle landets hospitaler.

Det er indlysende, at den form for opfølgning har en positiv effekt, men der har manglet videnskabelige beviser. De er der nu, så det bliver svært for politikerne ikke at reagere på de gode resultater, siger hun.

I undersøgelsen har hospitalet gennem et år fulgt 130 mennesker, der har forsøgt at tage deres eget liv mindst én gang. Halvdelen er løbende blevet kontaktet af en sygeplejerske, som har spurgt ind til problemer og hjulpet med blandt andet lægeaftaler. Den anden halvdel har fået den normale hjælp, som typisk består af en henvisning til egen læge, en psykolog eller psykoterapeut. Henvisninger, som de fleste ikke har overskuddet til at reagere på.

I Foreningen for Efterladte efter Selvmord ser formand Unni Bille-Brahe også meget gerne, at undersøgelsen får konsekvenser. Hun er tidligere leder af Centret for Selvmordsforskning i Odense og ved, at opfølgning kan være afgørende for, hvordan selvmordstruede mennesker klarer sig.

Det er meget svært at overskue selv de mindste ting, når man er i krise. Bare et lille puf i den rigtige retning er alt, hvad mange behøver, siger hun og opfordrer politikere og sundhedsvæsenet til at tage undersøgelsen alvorligt.

Hver dag forsøger cirka 20 mennesker i Danmark at begå selvmord. Det lykkes i gennemsnit for to af dem. Dagen i dag er Verdens Dag for Selvmordsforebyggelse.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk

danmark side 2