Sygeplejersker nedlægger arbejdet, demonstrationer mod ny ærkebiskop, og særligt fund gravet op ved Jellingestenene

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix, Savo Prelevic/AFP/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix, Savo Prelevic/AFP/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau .

I dagens Morgensamling skal vi op på barrikaderne i Montenegro og under jorden i Danmark, hvor et ganske særligt fund er gravet op af den jyske muld. 

Men vi begynder i USA, hvor kvinders abortrettigheder er under pres. I torsdagens Morgensamling kunne man læse, at en ny lov om abortmuligheder i staten Texas er trådt i kraft. Det betyder, at det nu er ulovligt for kvinder at få en abort, når der første gang høres hjertelyd på en scanning. Det sker oftest efter sjette graviditetsuge. Lovgivningen i Texas har nu fået republikanske politikere i konservative delstater til at ville gå i samme retning

”Dette er alarmerende på mange niveauer – fra de fortvivlede følgevirkninger i Texas til de kopiforbud, som politikerne nu vil fremme i andre delstater,” skriver interesseorganisationen Guttmacher Institute på Twitter.

Flere sætter sig imod lovgivningen i Texas, men det er ikke kun aktivister og interesseorganisationer. Flere virksomheder har meldt ud, at de vil give deres medarbejdere i Texas særlig hjælp, hvis de skulle blive sagsøgt på baggrund af den særlige lovgivning, skriver CNN.


Oprør på Balkan

Montenegro er også et splittet land, og særligt når det kommer til forholdet til Serbien. Siden lørdag har tusindvis af demonstranter bygget vejspærringer i byen Cetinje for at forhindre indsættelsen af en ny ærkebiskop for den serbisk-ortodokse kirke i byen. Det har ført til store sammenstød mellem demonstranter og politi, skriver nyhedsbureauet Reuters.

”Vi ønsker os ikke noget af nogen. Vi er her, fordi vi ikke bliver anerkendt af den serbiske kirke, som besætter os. Vi er her for at forsvare vores værdighed”, siger Saska Brajovic, der er demonstrant.

Montenegro løsrev sig i 2006 fra Serbien, men op mod en tredjedel af montenegrinerne identificerer sig stadig som serbere. Efter løsrivelsen forblev landets kirke dog under serbisk styre. 


Sygeplejersker siger stop

Der har været stille på Rigshospitalets gange i morges fra klokken 7.45 til 8.45. Det samme kommer til at gøre sig gældende tirsdag og onsdag, skriver DR. Sygeplejersker fra forskellige afdelinger vil nemlig nedlægge arbejdet en time om dagen i protest efter regeringsindgrebet i deres 10 uger lange strejke over sommeren.

Sygeplejerskerne risikerer at få en bøde, da man i Danmark ikke uden videre kan nedlægge arbejdet uden at varsle først. Kredsformand for Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden og Danske Regioner tager afstand fra arbejdsnedlæggelsen. 


Sygeplejerskerne håber, at arbejdsnedlæggelsen kan få betydning for deres ansættelsesforhold. ”Vi kan simpelthen ikke spille efter de regler, der er, mere. Vi prøvede at bruge den danske model til at strejke og kæmpe for bedre vilkår og bedre løn. Det har ikke virket”, siger sygeplejerske Luca Pristed.


Mindre medicin til psykiske lidelser

I fredags kunne man i Kristeligt Dagblad læse, at over hundredetusinde voksne danskere lever med angst. En diagnose, der kan betegnes som en folkesygdom. I dagens avis kan man nu læse, at salget af antidepressiv medicin er styrtdykket i Danmark. Men hvordan hænger det sammen med, at så mange danskere kæmper med psyken? 

Klinikchef ved Region Hovedstadens Psykiatri Raben Rosenberg mener, at der er flere grunde til udviklingen. Alment praktiserende læger er for det første begyndt at udskrive en ny type medicin i lav dosis til personer med angst. En anden forklaring er, at der er kommet mere fokus på effekter af kognitiv terapi. 


Danmark forlader Tanzania

Efter 60 år i Tanzania lukker Danmark sin ambassade og sit udviklingsprogram i landet, skriver Weekendavisen. Siden 1962 har Danmark postet 14 milliarder kroner i udvikling i Tanzania. Men fra 2024 skal det være slut. 

Ifølge seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier Lars Engberg-Pedersen er beslutningen et udtryk for, at det langsigtede udviklingsarbejde ikke længere bliver prioriteret lige så højt hos danske politikere som før i tiden. Man vælger at fokusere mere på sikkerhed og migration, og Tanzania er ikke længere et prioritetsland, da det er blevet for stabilt. 

Men beslutningen er ikke populær blandt befolkningen. 

”Det er et stort tab for Tanzania,” siger 24-årige Amina Mohamedi:
”Jeg tror ikke, at man kan undgå, at børn og hospitaler vil blive påvirket af lukningen. Det er ikke okay, at de lukker, for de har været her i så mange år. Nu vil det ikke længere være muligt for tanzaniske unge at søge om et dansk studielegat,” siger hun.


De higer og søger

I som rager i blinde / Skal finde / Et ældgammelt Minde.

Således skrev nationalpoeten Adam Oehlenschläger i sit digt ”Guldhornene” fra 1802. Og nu er der faktisk kommet noget ud af al den ragen i blinde. For i slutningen af 2020 gravede en hobbyarkæolog 945 gram guld op af jorden på en mark tæt på Jellingestenen. I otte måneder har Nationalmuseet og Vejlemuseerne studeret guldet i al hemmelighed, og der er ingen tvivl om, at det er et ganske særligt fund.

”På en skala fra 1-10 er det her fund en 12’er. Det er på højde med Guldhornene”, siger Morten Axboe, museumsdirektør emeritus ved Nationalmuseet. 

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.