Syriske flygtninge: Vores danske venner er blevet som en familie for os

Harald og Tenna Arnbak meldte sig som venskabsfamilie i 2015, fordi de ville hjælpe og som protest mod en stram flygtningepolitik. Venskabet med familien Ibrahim har givet ægteparret Arnbak indsigt i, hvor krævende det er at være flygtning, mens Fatema og Maen Ibrahim har fået større forståelse for Danmark

Aftenhygge i familien Arnbaks stue i Trørod. I fem år har familien Arnbak og familien Ibrahim været venskabsfamilier. Bagest i billedet ses Harald Arnbak til venstre sammen med Maen Ibrahim. Forrest til højre Tenna Arnbak og Fatema Ibrahim med Adam på 11 måneder på skødet. Fra venstre Nibal på ni år og Ubada på syv år, der leger med legoklodser. – Foto: Leif Tuxen.
Aftenhygge i familien Arnbaks stue i Trørod. I fem år har familien Arnbak og familien Ibrahim været venskabsfamilier. Bagest i billedet ses Harald Arnbak til venstre sammen med Maen Ibrahim. Forrest til højre Tenna Arnbak og Fatema Ibrahim med Adam på 11 måneder på skødet. Fra venstre Nibal på ni år og Ubada på syv år, der leger med legoklodser. – Foto: Leif Tuxen.

Den 30-årige syriske flygtning Fatema Ibrahim følte sig meget alene, da hendes to måneder gamle søn sidste efterår blev indlagt på Rigshopitalets intensivafdeling med en infektion, der betød, at han havde diarré og var dehydreret.

Spørgsmålene var mange. Lægerne på intensivafdelingen havde travlt, og Fatema Ibrahim havde svært ved at forstå deres tekniske svar. Men da hendes danske venskabsfamilie Tenna og Harald Arnbak dukkede op på hospitalet, blev hele situationen lettere at bære. De kunne hjælpe i kommunikationen med lægerne og støtte Fatema i en presset situation.

”Jeg blev helt rolig, da jeg så dem. Jeg følte, at det var min familie,” fortæller Fatema Ibrahim.

Det er onsdag aften, og Fatema Ibrahim og hendes mand, 35-årige Maen Ibrahim, er på besøg hos ægteparret Harald og Tenna Arnbak i deres hus i Trørød nord før København. Den syriske familie er inviteret til middag med kylling, salat og kartofler. Mens de voksne snakker, leger Nibal på ni år og Ubada på syv år hjemmevant med legoklodser og husets to katte. Lille Adam på 11 måneder kravler rundt i stuen med en stor hvid sofa og moderne kunst på væggene.

Den 44-årige softwareingeniør Harald Arnbak, hans hustru Tenna, der er 48 år og arkitekt, samt parrets to teenagedøtre på 15 og 18 år har været venskabsfamilie med syrisk-palæstinensiske Maen Ibrahim, siden han fik asyl i Danmark i 2015. Venskabet fortsatte, da Maen Ibrahim fik familien hertil. To dage efter at Fatema Ibrahim og børnene kom til Danmark den 3. september 2015, blev de introduceret for den danske venskabsfamilie. Det første år foregik kommunikationen på engelsk, men i dag taler de dansk sammen.

Familien Ibrahim hører til de mindst 7000 flygtninge, der har en ven eller venskabsfamilie via initiativet ”Venner Viser Vej”, som er et samarbejde mellem Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors.

Kontakten begyndte, da Maen Ibrahim blev indlogeret i Rudersdal Kommune efter at have fået asyl i sommeren 2015. I Syrien var han chauffør, og Fatema Ibrahim studerede engelsk litteratur på Damaskus Universitet, men familien måtte flygte på grund af krigen. Maen og Fatema Ibrahim er palæstinensere og boede inden flugten i en palæstinensisk flygtningelejr nær Damaskus.

”Det var mærkeligt at komme til Danmark. Der var så mange spørgsmål. Hvordan skal jeg finde en lejlighed? Hvad skal jeg gøre med mine børn i børnehaven? Hvordan skal jeg søge arbejde? Men hver gang har Harald hjulpet mig,” fortæller Maen Ibrahim, der blev opfordret til at finde en venskabsfamilie gennem en lokal dansk-syrisk forening i Rudersdal Kommune.

Tilbage i 2015 var det Harald Arnbak, der foreslog, at familien skulle melde sig som venskabsfamilie. Parret har aldrig tidligere været aktiv i flygtningearbejde.

”Debatten omkring flygtninge og Inger Støjbergs (V) udtalelser i 2015 var meget skingre. Det ville være umenneskeligt, hvis det eneste, de nye flygtninge skulle møde, var pressens omtale og myndighederne. Jeg ville vise, at der også er andre holdninger i Danmark. Det var en protest. Jeg ved godt, at jeg ikke kan gøre noget på nationalt niveau, men så kan jeg i det mindste gøre noget lokalt,” siger Harald Arnbak.

Foto: Leif Tuxen

Harald Arnbak fortæller, at fem år som venskabsfamilie har gjort ham klogere på de syriske flygtninges baggrund og på det danske samfund:

”Via Maen og Fatema er det for eksempel gået op for mig, hvor meget identitet danskerne lægger i deres arbejde.”

For Tenna Arnbak har det været forstemmende at høre, hvordan Maen og Fatema nogle gange er blevet mødt.

”Man bliver både skuffet og flov over nogle af de ting, de har oplevet. For eksempel en dansklærer, der spørger Fatema, hvorfor hun har tørklæde på, og siger, at det er noget pjat. Eller en institution, der ikke ville respektere familiens ønske om, at børnene ikke skulle spise svinekød. Det er en mangel på respekt for mennesker,” mener Tenna Arnbak.

Fatema og Maen Ibrahim har klaret sig godt i Danmark, og de taler begge et rimeligt godt dansk. Fatema har fra starten vidst, at hun ville satse på pædagogfaget og efter flere praktikophold og en dansk niende klasses eksamen, begynder hun på pædagoguddannelsen efter sommerferien. Maen har gennemført en chaufføruddannelse, og i løbet af et par måneder regner han med at kunne begynde som buschauffør. Men vejen derhen har ikke været let.

I begyndelsen så familierne hinanden tre til fem gange om måneden. I dag ses de sjældnere, men Maen Ibrahim sender ofte en sms til Harald Arnbak, hvis han har spørgsmål. De første år hjalp Harald og Tenna Arnbak med en række praktiske ting som oprettelse af bankkonto, NemId, jobsøgning og lektiehjælp. De talte om, hvilket tøj, børnene skulle have med i børnehaven, og hvordan de skulle forholde sig, hvis deres børn kom i konflikt med de andre børn, eller hvordan de skulle tackle problemer i forbindelse med en bestemt sagsbehandler. Maen Ibrahim fortæller, at han i den slags situationer godt kan blive vred og stå på sin ret.

”Men Harald har lært mig at være tålmodig,” siger Maen Ibrahim, der har anbefalet flere af sine syriske venner at finde en dansk familie venskabsfamilie.

”Det er ikke så let at lære danskerne at kende. Man siger hej til hinanden, men ikke så meget mere. Derfor er det en god idé med en dansk venskabsfamilie,” mener Maen Ibrahim.

Fatema Ibrahim understreger, at mødet med familien Arnbak har styrket hendes viden om dansk kultur og sprog. Desuden har den danske familie opmuntret hende ved at give hende en blomst hver gang, hun har taget en eksamen.

”De har motiveret mig,” siger Fatema Ibrahim.

På et tidspunkt, da familien Arnbak brugte meget tid på den praktiske hjælp, bragte Fatema Ibrahim ny energi ind i venskabet ved at drille med, at det ikke kun var dansk kultur, der duede.

Syrien har flere tusind år gamle kulturminder, men de danske slotte og Arbejdermuseet, som hun har besøgt, har eksisteret langt kortede tid, drillede hun.

”Det var rart, at du på det tidspunkt udfordrede os lidt, så forholdet ikke bare blev praktisk hjælp fra vores side,” siger Harald Arnbak.

De to familier mødes i dag skiftevis hos hinanden. Når Maen og Fatema Ibrahim inviterer, står menuen på velsmagende arabisk mad. For Tenna Arnbak og hendes mand har kontakten med den palæstinensiske familie vist, hvor svært det er at skulle tilpasse sig livet i et fremmed land som flygtning.

”Jeg har tit tænkt på, hvad man selv ville stille op, hvis man stod i et helt fremmed land. Selvom viljen er der og man lærer sproget hurtigt, som Fatema og Maen har gjort, og er velintegrerede rent kulturelt, så er det ikke nemt at finde arbejde og blive en del af samfundet,” siger Tenna Arnbak.

Harald Arnbak understreger, at det er meget vigtigt for flygtninge at finde arbejde:

”Men det er bare svært. Fatema skulle begynde i niende klasse, da hun var 27 år. Det er ikke så enkelt, at man som flygtning får et arbejde på kort tid. Vi har snakket meget om, at det er vigtigt at tage tingene skridt for skridt og fejre de små succes’er undervejs. Man bliver ikke bare lige buschauffør i Danmark, man skal igennem undervisning. Det tager tid.”

Har der aldrig været konflikter undervejs, lyder et af de afsluttende spørgsmål:

”Nej. Vi har ikke været dem, der har sagt: ’Skulle I ikke tage og finde et job?’ Vi kan komme med forslag og ikke andet. Maen og Fatema bliver mødt med så mange krav og udfordringer hele tiden. Derfor er det vigtigt, at venskabet med os er et ’safe space’ (sikkert sted red.). Vi er på deres side, og de får vores ubetingede opbakning og støtte på samme måde, som man hjælper i en familie,” siger Harald Arnbak.

For Fatema og Maen Ibrahim er det vigtigste lige nu, at de har udsigt til en fremtid med et job, og at deres børn trives godt i skolen og taler flydende dansk og arabisk.

”Om vi vil tilbage til Syrien? Det må du spørge mine børn om,” siger Fatema Ibrahim med et stort smil.