Prøv avisen

Syv kendte kinesere er H.C. Andersen-ambassadører

Dagen før et hindu-bryllup bruger kvinderne tid på at dekorere hænderne med henna-farve, skriver Dhamu Chodavarapu.

Statsminister Anders Fogn Rasmussen udnævnte i går H.C. Andersen-ambassadører i Beijing. Begivenheden var præget af et stort presse- opbrud og kaos

Amalie Kestler

skriver fra Beijing

Den storstilede lancering af den kinesiske fejring af 200-året for H.C. Andersens fødsel, der i aftes fandt sted i Folkets Store Hal i Beijing, var præget af kaos.

Ord som »skandaløst«, »kaotisk« og »ustruktureret« blev af flere deltagere fra den danske erhvervsdelegation, der i disse dage er med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i Kina, hæftet på arrangementet - naturligvis uden for citat.

Statsministeren, der var mødt op til arrangementet for at udnævne kinesiske H.C. Andersen-ambassadører, mener ikke, at »praktiske ting skal have lov til at overskygge« kinesernes gode vilje.

Og god vilje var der masser af. For der er ingen tvivl om, at den danske nationalpoet bor et særligt sted i de kinesiske hjerter.

Ved begivenheden i aftes var også statsministerfruen og ambassadørerne for henholdsvis Danmark og Kina blandt andet var repræsenteret sammen med en række spidser fra dansk erhvervsliv og kinesiske kulturpersonligheder.

Lanceringen begyndte cirka 20 minutter for sent, og lyden var dårlrig.

Desuden havde deltagerne vanskeligt ved at se scenen, fordi de omkring 130 fremmødte kinesiske og 30 danske og internationale medier var placeret foran den. Bl.a. ni kinesiske tv-stationer, der transmitterede begivenheden til omkring 1 milliard seere, og Associatet Press TV, som sendte til over 1000 tv-stationer over hele verden. Hertil kom, at tilhørerne også havde svært ved at høre statsministeren, da han udnævnte H.C. Andersen-ambassadørerne.

Direktøren for Have PR, Christian Have, erkender, at lanceringen »kunne have været væsentligt bedre planlagt.«

- Vi havde ganske enkelt ikke regnet med et så stort fremmøde. Det er et kinesisk bureau, som har adgang til at lave den slags begivenheder i Folkets Hus, der har stået for arrangementet for os. Og jeg må sige, at det var overvældende og noget kaotisk, siger Christian Have.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen blev på et efterfølgende pressemøde spurgt, om han også anså arrangementet for at have været kaotisk.

- Jeg kan forstå, at der er nogle, der oplevede det på den måde. Jeg vælger at lægge vægten på, at der er en så enestående interesse fra kinesernes side for H.C. Andersen. Det, synes jeg ikke, at - hvad skal vi sige - praktiske ting skal have lov at overskygge, sagde Fogh.

De syv nye H.C.Andersen-ambassadører, som statsministeren udnævnte, og som skal være med til at udbrede kendskabet til H.C. Andersen, hører til Kinas mest populære og markante ikoner. Det drejer sig om basketballstjernen fra Houston Rockets, Yao Ming, Kinas største popstjerne, Song Zuying, den berømte H.C. Andersenoversætter, professor Lin Hua, kulturproducenten Wang Wen Zhang, skuespilleren Zhang Jinlai, musikeren Sun Yan og tv-værten Ju Ping.

/ritzau/