Tænketank kritiseres for liberal slagside

Cepos taler for meget om skattelettelser og for lidt om kultur, religion og familieliv. Danmark mangler en kulturkonservativ tænketank, mener borgerlige debattører

Cepos taler lidt for meget om skattelettelser og for lidt om kultur, religion, miljø, familieliv og udenrigspolitik. -
Cepos taler lidt for meget om skattelettelser og for lidt om kultur, religion, miljø, familieliv og udenrigspolitik. -. Foto: stock.xchng.

Tænketanken Cepos er langt mere liberal, end den er borgerlig. Kulturkonservative synspunkter er knapt kommet til orde, og det har handlet meget mere om økonomi end om dansk kultur og identitet.

Sådan lyder kritikken fra en række borgerlige kulturpersonligheder og debattører, inden Cepos i dag runder sine første tre aktive år. Debattørerne understreger dog i samme åndedrag, at tænketanken i imponerende grad har sat dagsordenen for den politiske debat, og at den har brudt Arbejderbevægelsens Erhvervsråds monopol på økonomisk-politiske analyser.

En af kritikerne er teologen Katrine Winkel-Holm.

Det har handlet meget om økonomi, og det har været lidt "hvis-bare-skatten-kommer-ned-bliver-alt-godt-agtigt". Det kan være udmærket, men jeg savner et kulturkonservativt Cepos. Det er mere en liberalistisk end en borgerlig tænketank, siger Katrine Winkel-Holm.

Som eksempel nævner hun, at Cepos' direktør, Martin Ågerup, på et tidspunkt gik til kamp mod rådhusklokkerne i middagsradioavisen.

Indimellem kan det godt virke en lille smule åndløst, siger hun.

Islam, familiepolitik, EU, kultur og indvandringspolitik er temaer, tænketanken burde tage op efter hendes mening.

Cepos har siden sin begyndelse for tre år siden udgivet 97 rapporter og notater, og af dem handler cirka 70 om økonomi og ikke mindst behovet for skattelettelser. En halv snes rapporter drejer sig om integration, ytringsfrihed, ejendomsret og demokrati, og lidt flere om uddannelsesforhold, især i grundskolen. Grundtonen i arbejdet er, at markedet er bedst til at styre, og at den personlige frihed skal øges.

Juraprofessor Ditlev Tamm fra Københavns Universitet var blandt initiativtagerne til Cepos, og han glæder sig over, at det har givet en mere nuanceret politisk debat. Grundlæggende er han godt tilfreds med, at centret kæmper for mere frihed for den enkelte, uden at det ender i ultraliberalisme.

Men jeg synes, der er brugt mange kræfter på at diskutere skat. Der er jo også andet, siger han.

Cepos kunne for eksempel godt gøre mere ud af at se på universiteterne. Man kunne diskutere kultur og teater, uden at det nødvendigvis handler om, hvordan man får mest for pengene. Og nu er jeg jo meget national, så jeg ville da gerne have, at man beskæftigede sig med, hvad Danmark er som land, siger Ditlev Tamm.

Formanden for Cepos, godsejer Bernt Johan Collet, afviser blankt kritikken. Han er i øvrigt også tidligere forsvarsminister og tidligere konservativt medlem af Folketinget.

Det er ikke rigtigt, at Cepos er mere liberal end konservativ. Tilfældigvis kører vi for tiden en foredragsrække om konservative tænkere. Men Cepos er partipolitisk neutral og interesserer sig derfor ikke for de gamle partiskel mellem Konservative og Venstre, siger han.

Der er ikke i Cepos' organisation repræsentanter for de uddøende og polariserende retninger inden for Konservative og Venstre, nemlig for de konservative, der elsker en stærk stat, eller for de venstrefolk, der holder af statsstøtte og kollektiv virksomhed, understreger han.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk