Tamilerne er en mønsterminoritet

De tamilske flygtninge fra Sri Lanka er faldet godt til i en række jyske byer

Over halvdelen af de unge tamiler i Danmark læser på en videregående uddannelse.
Over halvdelen af de unge tamiler i Danmark læser på en videregående uddannelse. .

Der er kun knap 11.000 tamiler i Danmark, men tamilerne er en af de mest velintegrerede ikke-vestlige indvandrergrupper i det danske samfund.

Arbejdsløsheden blandt tamilerne er lav, og en opgørelse, Integrationsministeriet foretog i 2011, viser, at 56 procent af de unge tamiler mellem 18 og 24 år er i gang med en videregående uddannelse. Dermed overhaler de deres danske jævnaldrende i uddannelsesparathed.

LÆS OGSÅ: JR fra Sri Lanka er på mojn med Danmark

De fleste tamiler bor i mindre jyske samfund, og her kendes de som en stabil og hårdtarbejdende etnisk minoritet.

Det forklarer specialkonsulent Ramanan Balasubramaniam, der selv er tamil og i øjeblikket er ved at inter-viewe 70 landsmænd i Danmark i forbindelse med udgivelsen af en bog om tamilerne, der ventes at udkomme næste år.

Tamilerne kom til Danmark på grund af borgerkrigen i Sri Lanka i 80erne, og hovedparten blev placeret i jyske kommuner, hvor de lige siden har arbejdet inden for industri, rengøring og andre servicefag. De fleste kom fra den lavere middelklasse, og mange havde lånt store beløb til rejsen, som de skulle betale tilbage. Derfor havde de fra starten et stærkt incitament til at arbejde i Danmark, fortæller Ramanan Balasubramaniam.

LÆS OGSÅ: Mange indvandrere kan svække danskernes tillid

En anden årsag til den vellykkede integration er ifølge Ramanan Balasubramaniam, at der blev taget godt imod tamilerne i de jyske byer.

Desuden ser mange tamiler mulighederne i den vestlige kultur. Det er en holdning, der kan spores helt tilbage til den britiske kolonitid i Sri Lanka, siger Ramanan Balasubramaniam.

Endelig er der også en religiøs forklaring på den tamilske succes.

Tamilerne, der for flertallets vedkommende er hinduer, mens et mindretal er kristne, har generelt en fleksibel tilgang til deres egen kultur og religion.

Da de tamilske kvinder boede på Sri Lanka, gik de med sari og lange nederdele. Men de fleste skiftede den lange nederdel ud cowboybukser, da de kom til Danmark, og bærer kun sari i fritiden. Selvom tamilerne generelt ikke spiser kød om fredagen, så dispenseres der for børn og hårdtarbejdende. Den form for tilpasning har gjort det let for dem at få fodfæste på arbejdsmarkedet og undgå konflikter, fortæller Ramanan Balasubramaniam.

LÆS OGSÅ: Beboere: Ghettoen er bedre end sit ry

Han mener også, det har gavnet tamilerne, at de ikke har mødt den uvilje, som nogle muslimer kan opleve.

Direktør for foreningen Nydansker, Torben Møller Hansen, er enig helt i, at tamiliernes integration er en succeshistorie.

Min definition af integration er, at man som borger kan tjene sine penge selv, overholde landets love og deltage i demokratiet og desuden sørge for, at ens børn og familie har samme muligheder. Set fra de kriterier er tamilerne en yderst positiv historie, lyder det fra Torben Møller Hansen.