Prøv avisen

Tamilsagen har sat sine spor i dansk politik

I 1983 var der stadig et nært samarbejde mellem statsminister Poul Schlüter (tv.) og justitsminister Erik Ninn-Hansen (th.), selvom de tilhørte forskellige fløje i Det Konservative Folkeparti. Med Tamil-sagen sidst i 1980’erne og først i 1990’erne blev Ninn-Hansen dog årsag til Schlüters fald og firkløverregeringens endeligt. – Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

25 år efter Tamil-sagen er flere politikere og juridiske eksperter enige om, at den har ændret dansk politik og forvaltning

Netop som skandalen om Tamil-sagen runder sit 25-års- ”jubilæum,” er integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) ude i et politisk stormvejr om myndighedernes ulovlige hjemsendelse af afviste, syge asylansøgere.

Hvad indhold angår, minder de to sager om hinanden, men det politiske klima omkring dem er som syd og nord. De 25 år har sat sine spor.

Den 14. januar 1993 afleverede højesteretsdommer Mogens Hornslet sin 6000 sider lange rapport om Tamil- sagen til daværende stats- minister Poul Schlüter (K), der få timer senere opgav at regere videre.