Prøv avisen

Tandløs finanslov skal forsone blå blok

I den sidste finanslov før valget ventes regeringen at stille den liberale fane i hjørnet og komme DF i møde. Det vil ske ved at sætte flere penge af til kernevelfærd som sundhed og ældre samt udlændingestramninger. Og ved at afvarsle nye store skattelettelser. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Ritzau Scanpix

Efter en dramatisk start på året har roen indfundet sig, og finansloven skal bruges på forsoning og områder, der kan tiltrække vælgere inden folketingsvalget.

Det er ved at være sidste chance for blå blok, hvis den skal nå at vise sammenhold over for vælgerne inden valget.

Derfor ventes den sidste finanslov inden valget at fokusere på ro og forsoning i blå blok, der ligger side om side med rød blok ifølge Ritzau Index, der er et vægtet gennemsnit.

Traditionelt gennemføres upopulære reformer i første del af regeringsperioden, mens der kommer gaveregn i den sidste. Den seneste uge har regeringen ladet små forslag sive, som alle omfavnes af Dansk Folkeparti.

Forslaget til finansloven præsenteres torsdag klokken 11 af finansminister Kristian Jensen (V), der har et anstrengt forhold til støttepartiet, som ventes at levere de mandater, der skal til.

DF vil tage sig godt betalt, men samtidig er ingen i blå blok interesseret i at gentage kaosset ved årsskiftet, hvor Liberal Alliance truede med ikke at stemme for finansloven, hvis ikke der kom "historisk store skattelettelser inden jul".

Derfor spår Helle Ib, Børsens politiske kommentator, at finansloven har fokus på forsoning i blå blok og overfor vælgerne.

- Regeringen kommer til at have fokus på beroligelse og forsoning. Der kommer ikke nogen voldsomt upopulære ting i det her udspil, som selvfølgelig vil afspejle, at vi er i et valgår, hvor man ikke vil lægge sig ud med store vælgergrupper, siger hun.

Hun forventer, at der vil komme afgiftslettelser, fokus på sundhed, og at der vil være en reserve til at formilde DF.

Både vismændene og økonomer har for nylig advaret mod tegn på overophedning af dansk økonomi.

Her er det værd at hæfte sig ved, at Kristian Jensen for nylig aflyste Venstres ambition om nulvækst - hvilket man ikke har levet op til, siden partiet lancerede ambitionen i 2012.

Regeringen vil være godt tilfreds, hvis den formår at indgå en aftale ifølge Helle Ib.

- Regeringens kæmpe udfordring er, at den kan finde penge at dele ud. Men det er ikke sikkert, at den i dette efterår får håndteret udsigten til, at vi kommer til at mangle arbejdskraft, siger hun.

Det er den fjerde finanslov i denne valgperiode, og dermed kan man begynde at nedfælde dommen over regeringen.

Ifølge Helle Ib vil to ting stå tilbage, og det er, at Venstre ser ud til at miste DF som fast støtteparti. Og at man ikke formåede at øge arbejdsudbuddet synderligt.

- Det har ikke været en fuldstændig handlingslammet regering. Men der står nogle store nederlag og blinker, når man ser på, hvad de har måttet opgive, siger hun og henviser til blandt andet reformer af SU og pension, der skulle øge arbejdsudbuddet.

/ritzau/