Tanker kan lindre alvorlige lidelser

Ny dansk forskning viser, at mindfulness, yoga og kognitiv terapi kan hjælpe svært sygdomsplagede

Mindfulness kombineret med yoga og kognitiv psykoterapi har en gavnlig virkning på de såkaldt funktionelle lidelser, som cirka 300.000 danskere lider af.
Mindfulness kombineret med yoga og kognitiv psykoterapi har en gavnlig virkning på de såkaldt funktionelle lidelser, som cirka 300.000 danskere lider af.

Tusindvis af patienter kan blive raske eller få det markant bedre, hvis de lærer at kontrollere deres tanker og følelser med enkle mentale teknikker.

Det viser et forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital, som speciallæge i psykiatri Lone Fjorback har stået for på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser.

LÆS OGSÅ: Yoga er i dag motion, men flere steder dukker den spirituelle praksis op igen

Hun har påvist, at mindfulness, der bygger på buddhistiske meditationsteknikker, kombineret med yoga og kognitiv psykoterapi har overordentlig gavnlig virkning på de såkaldt funktionelle lidelser, som forpester tilværelsen for cirka 300.000 danskere.

Det er sygdomme, som giver alvorlige fysiske symptomer, uden at lægerne kan stille en diagnose. Det kan være kronisk diarre, kemikalieoverfølsomhed eller fibromyalgi.
Med det nye behandlingstilbud vil samfundet desuden kunne spare mange penge på førtidspension og nytteløse undersøgelser, mener Lone Fjorback. Hendes tal viser, at 25 procent af de patienter, som deltog i forløbet med mindfulness, yoga og kognitiv terapi, var kommet på førtidspension efter et år med behandlingen, mens tallet lå helt oppe på 45 procent i kontrolgruppen.

Det viser, at de her teknikker, som giver patienterne kontrol over deres tanker og følelser, kan forhindre dem i at ryge helt ud af arbejdsmarkedet, konstaterer Lone Fjorback, som forsvarer en ph.d.-afhandling om forskningsprojektet i næste uge.

Sofie Ahlgren er en af de patienter, som har fået glæde af at være med i forsøget. Hun led af en funktionel lidelse, der hedder BDS Bodily Distress Syndrome udløst af stress under en belastende graviditet.

Behandlingen har lært mig at bruge afspændingsteknikker og yogaøvelser til at komme ind i min krop og blive opmærksom og fuldt bevidst om den. Det hjælper på mine smerter at fokusere på dem i stedet for at flygte fra dem, siger hun.

Jeg er ikke kureret helt, men jeg har det meget bedre nu. Jeg har meget færre symptomer, og når jeg får dem, har jeg fået teknikker til at håndtere dem, så sygdommen ikke længere er så invaliderende for mig.

Når mindfulness-behandlingen kan påvirke de funktionelle lidelser, er det, fordi de formentlig skyldes, at hjernen og kroppen ikke har et normalt samspil. Hjernen misforstår kroppens signaler, så patienten ikke reagerer hensigtsmæssigt eksempelvis på alvorlig stress. Men det kan ændres ved kontrol over tankerne.

Per Fink, der er leder af Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, vurderer, at behandlingen nu er så veldokumenteret, at den kan bredes ud til resten af landet.