Tasker, maver og sind fyldes på Bogforum

Der var bøger og oplevelser til bogelskere i alle aldre under årets store bogmesse, Bogforum i Bella Center i København, der blev holdt i weekenden

Tasker, maver og sind fyldes på Bogforum
Foto: Leif Tuxen.

Metroen glider ind på Bella Center Metrostation, dørene åbnes, og ud i vinterkulden spinger passager efter passager, så vognene efterlades stort set tomme. For mens metroen kører videre mod sin endestation, Vestamager, hedder de fleste passagerers endestation Bogforum denne søndag.

”Vil du have et net med?”, spørger en ung mand, der venter de boginteresserede gæster ved indgangen til Bella Center. Det må en del allerede have svaret ja til, for de orange stofnet, der har budskabet ”Læs, spis, sov, gentag” trykt på siden, går igen blandt folkemængden, der sammen med bøger, forlag og forfattere har indtaget det københavnske Bella Center, hvor den store bogmesse igen i år holdes. Og budskabet lader til at være meget passende for arrangementet, for gæsterne mødes af en dunst af både friture og gløgg på vej mod de mange stande med bøger, som forlag og boghandlere har sat op. Her bliver der både bladret, læst og købt bøger, så de mange stofnet bliver tungere og tungere.

”Jeg har købt 30-40 bøger i alt,” fortæller 72-årige Kirsten Slipsager Reugbog fra Sønderborg, der har taget turen fra Sønderjylland til Bogforum i København sammen med en veninde og indlogeret sig på hotellet Bella Sky fra lørdag til søndag for at få så meget som muligt med fra årets Bogforum.

”Vi er af sted hvert år. Bøger er en stor del af mit liv, og der foregår så mange spændende ting til Bogforum. Om lidt skal vi høre Kim Leine fortælle, han er en af mine helt store favoritter,” siger Kirsten Slipsager Reugbog, der dog også har fundet tid til at nyde et glas gløgg.

Gurli Gris’ super larmende lydbog” er et hit hos treårige Viktor fra København. Han er så heldig, at hans mor har købt bogen, så han også kan få den med hjem fra Bogforum.
Gurli Gris’ super larmende lydbog” er et hit hos treårige Viktor fra København. Han er så heldig, at hans mor har købt bogen, så han også kan få den med hjem fra Bogforum. Foto: Leif Tuxen

Der er nok at vælge mellem for de boginteresserede. Forfatterstemmer strømmer konstant ud af højttalerne og blander sig med hinanden og den livlige snak fra standene. Der er ikke langt mellem Anna Libak, der taler om sin bog om populisme på Gyldendals ene scene, og Christian Mørk, der taler om sin roman ”I gode hænder” på Gyldendals anden scene.

En genkendelig stemme skærer igennem lyduniverset ved forlaget Rosinantes scene ”Under uret”. At dømme på stemmen må det være Mogens Lykketoft, men der er mødt så mange interessede op foran scenen, at det næsten er umuligt at få et syn af ham og Uffe Elleman-Jensen, som han er bogaktuel sammen med.

På Kristeligt Dagblads egen stand er det forfatter Henrik Jensen, der er årsagen til de fyldte sæder under samtalen om hans bog ”Krigen”. Her er 69-årige Lars Finkelstein fra Rødovre, en Bogforum-debutant, blandt tilhørerne.

”Jeg er blevet pensioneret for nylig og har derfor både fået mere tid og ro til at læse og deltage i den slags arrangementer. Jeg var til Historiske Dage, som gav mig appetit til også at tage til Bogforum, hvor det også særligt er de historiske emner, jeg går efter,” siger Lars Finkelstein.

Han er ikke den eneste fremmødte, der er blevet tiltrukket af det historiske stof. Det er også 30-årige Christian Emil Szilas-Hansen, som er gået på opdagelse i forlagets historiske bøger.

”Det er faktisk min svigerfamilie, der har en tradition med at tage til Bogforum, som nu også er blevet min tradition. Der så mange spændende bøger og spændende oplæg,” siger han, mens professor Bent Meier Sørensen og Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager overtager scenen for at tale om digitalisering.

Overskriften er ”Skærmens magi”, for skærmen kan virke magisk på os, lyder det fra Bent Meier Sørensen, der sammenligner sin søns reaktion, da han prøvede at fjerne en iPad fra ham, med ”Ringenes Herre”-karakteren Gollums reaktion, når nogle prøver at fjerne ringen fra ham. Det høster grin hos det fremmødte publikum, der senere roses for at have blikket vendt mod ”foredragsholderen og chefredaktøren” i stedet for skærmen, for det er ikke altid en selvfølge i dag.

Professor Bent Meier Sørensen og chefredaktør Erik Bjerager diskuterer digitalisering.
Professor Bent Meier Sørensen og chefredaktør Erik Bjerager diskuterer digitalisering. Foto: Leif Tuxen

Da Helle Thorning-Schmidt lister forbi bag publikum under samtalen, bevares opmærksomheden på de to talere, men adskillige fotografer i området ændrer til gengæld straks kurs, og den tidligere statsminister må stille op til fotografering.

Mere roligt end i voksen- afdelingen er der til Børnenes Bogforum. Her sidder treårige Viktor og læser ”Gurli Gris” med sin mor, Katrine Basbøl, mens storebror Hugo på syv år løser opgavebøger med sin mormor.

Som for så mange andre familier er Bogforum for familien fra Nørrebro i København blevet en fast tradition. Faktisk har Hugo trods sine kun syv år været til Bogforum hele ni gange, hvis man altså tæller den ene gang, hvor han lå i maven, med. Fredag og lørdag var Katrine Basbøl alene af sted og nåede blandt andet forbi forfatterarrangementer med Michelle Rigby Assad, Kasper Holten og Svend Brinkmann, men i dag foregår det i børnenes tempo.

Mens klapvogne og familier lige så stille begynder at forlade ikke bare Børnenes Bogforum, men Bella Center, inden ulvetimen indfinder sig, er der stadig nye gæster, der finder vej ind ad døren og formentlig mødes med spørgsmålet ”Vil du have et net med?”.

Kirstine på 10 år fra Brabrand ved Aarhus har besøgt Bogforum for første gang i år. Hun interesserer sig for anatomi og har fundet en flot anatomisk model, hun kan tage med sig hjem fra messen. Men det allerbedste ved Bogforum er alligevel at møde forfatterne, mener hun.
Kirstine på 10 år fra Brabrand ved Aarhus har besøgt Bogforum for første gang i år. Hun interesserer sig for anatomi og har fundet en flot anatomisk model, hun kan tage med sig hjem fra messen. Men det allerbedste ved Bogforum er alligevel at møde forfatterne, mener hun. Foto: Leif Tuxen
Lærke og Liv fra København var i år for første gang på Bogforum. De håber at komme tilbage næste år.
Lærke og Liv fra København var i år for første gang på Bogforum. De håber at komme tilbage næste år. Foto: Leif Tuxen
Viggo (forrest) og hans to brødre har fundet hver dages bog at gå opdagelse i.
Viggo (forrest) og hans to brødre har fundet hver dages bog at gå opdagelse i. Foto: Leif Tuxen
De to søstre Linea på ni år og Milla på syv år er begge stolte over at have fået signeret hver deres eksemplar af Anders And-bogen ”Genialie genialiteter” af tegneren Flemming Andersen.
De to søstre Linea på ni år og Milla på syv år er begge stolte over at have fået signeret hver deres eksemplar af Anders And-bogen ”Genialie genialiteter” af tegneren Flemming Andersen. Foto: Leif Tuxen