Teknisk fejl hindrer 500 menighedsråd i at indsende kandidatlister til tiden

OPDATERET (16.30): Det er bare ikke godt nok, mener vred menighedsrådformand om, at en teknisk fejl har hindret cirka 500 sogne i at indberette kandidaterne til landets menighedsråd.

En teknisk fejl har hindret cirka 500 menighedsråd i at kunne indsende kandidatlister til tiden (Arkivfoto: Lønborg Kirke ved Tarm.)
En teknisk fejl har hindret cirka 500 menighedsråd i at kunne indsende kandidatlister til tiden (Arkivfoto: Lønborg Kirke ved Tarm.). Foto: Leif Tuxen Denmark.

Det er stadig uklart, hvor mange af landets sogne, der kommer til at holde menighedsrådsvalg den 13. november 2012 og hvor mange der er blevet afklaret ved aftalevalg.

En teknisk fejl har nemlig spændt ben for, at landets menighedsråd har kunnet indsende kandidatlisterne til Ministeriet for Ligestilling og Kirke, før tidsfristen udløb i dag klokken 12.

Det betyder, at cirka 500 af landets menighedsråd stadig ikke har kunnet indsende deres kandidatlister.

Blandt andre Søren Kallestrup, som er formand i As-Klaring-Juelsminde Menighedsråd, har oplevet problemer med indregistreringen og forsøgt adskillige gange at få verificeret alle otte kandidaters navne til listen.

Men hver gang er han blevet mødt af lang tids ventetid efterfulgt af fejlmeldingen error på computerskærmen.

Hvordan forestiller man sig, at det virker på os, der arbejder frivilligt og gratis i masser af timer i interesse for sagen, at vi skal prøve til 8-10 gange i løbet af en hel dag for at få 8 stillernavne prøvet og for at få vished for, at processen er afsluttet korrekt? Det er bare ikke godt nok, skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.

Den tekniske fejl er opstået ved CPR-registret og har hindret menighedsrådene i at kunne verificere, at deres kandidater er mindst 18 år, og at de er medlemmer af folkekirken.

Derfor har man i flere menighedsråd ventet med at sende kandidatlisterne ind.

LÆS OGSÅ: Valg til menighedsråd på Bornholm afblæst

Men faktisk behøver man slet ikke verificere kandidaterne, inden man sender listerne af sted til Ministeriet for Ligestilling og Kirke, fortæller fuldmægtig Helene Munch.

Man kan godt bare verificere kandidaterne senere, men det har vi haft svært ved at få kommunikeret ordentligt ud. Og det er selvfølgelig også dejligt, at man i menighedsrådene gerne vil gøre et grundigt stykke arbejde med at verificere kandidaterne, før man sender listerne ind til os, siger hun.

Nu, hvor fejlen er rettet hos CPR-registret, er der opstået en flaskehals, fordi alle menighedsråd forsøger at indsende deres lister på samme tid.

Derfor forventer Helene Munch først fredag at få et samlet overblik over, hvor mange sogne, der skal holde valg den 13. november 2012.

Men vi kan garantere, at vi har arbejdet på højtryk, siger hun.

Det er dog ikke godt nok, mener formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Inge Lise Pedersen.

Hun er langt fra tilfreds med Ministeriet for Ligestilling og Kirkes it-løsning.

"Det er simpelthen ikke godt nok. Når der kun er halvanden dag til at registrere noget i et system, må man jo forvente, at det virker. Ikke mindst, fordi vi også for fire år siden oplevede tilsvarende problemer. Det er meget frustrerende for de af vores medlemmer, der har siddet klar ved tasterne nogle sågar midt om natten. Vi har haft mange af dem i røret, og jeg deler deres frustration til fulde," skriver hun i en pressemeddelelse.