Terrorangreb tærer på politiet

Overarbejdstimer for det danske politi hober sig op og kan underminere det borgernære arbejde, advarer Politiforbundet

Politi massivt til stede ved mindehøjtideligheden på Østerbro i København sidste mandag. Afspadsering for overarbejde efter terrorangrebet kan komme til at betyde, at andre mere almindelige politiopgaver i hele landet må drosles ned, påpeger formanden for Politiforbundet.
Politi massivt til stede ved mindehøjtideligheden på Østerbro i København sidste mandag. Afspadsering for overarbejde efter terrorangrebet kan komme til at betyde, at andre mere almindelige politiopgaver i hele landet må drosles ned, påpeger formanden for Politiforbundet. Foto: Mathias Bojesen.

Har du haft indbrud i hjemmet eller fået stjålet din bil, kan det i den kommende tid blive svært at få politiet til at hjælpe.

For der er blevet trukket så meget på politiets ressourcer den seneste uge efter terrorangrebet i København forrige weekend, at det vil gå ud over det almindelige borgernære politiarbejde fremover. Det vurderer Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

”Der er rovdrift på politifolk lige nu. Og det trækker på ressourcerne,” siger formanden, der ikke kan sætte tal på det antal betjente, der har været på overarbejde.

Men der er ifølge politiformanden tale om ”rigtig mange” fra hele landet, som gennem den forløbne uge har været massivt til stede i hovedstadsområdet. I går var dele af byens centrum fortsat afspærret af politi med ladte våben.

Det har tæret på politikredsene, konstaterer Claus Oxfeldt og henviser til et massivt antal overarbejdstimer, der skal kompenseres for på et tidspunkt. Og det vil naturligvis få konsekvenser i kredsene, påpeger formanden.

”Selvfølgelig skal der trækkes på politiet ved helt usædvanlige begivenheder som denne. Men prisen skal også betales på et tidspunkt, og det vil gå ud over alt andet politiarbejde,” siger Claus Oxfeldt.

Formanden mener, at politiet i forvejen er presset og vil blive det yderligere, når kolleger må tage fri.

”Jeg har i årevis sagt, at vi er for få politifolk til for mange opgaver. Og regningen kommer nu,” siger han.

Ved EU-topmødet i København i 2010 blev der indsat omkring 6.000 ekstra betjente, hvilket betød, at politiet gennem hele 2010 måtte afspadsere 75.000 arbejdsdage.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, mener, at man bør finde en anden løsning for at forhindre store huller i det almindelige politiarbejde.

”For samfundets skyld synes jeg absolut, at man hurtigt skal lave en aftale med betjentene om udbetaling i stedet for afspadsering,” siger han og peger på en løsning, hvor betjentene får fri for halvdelen af overarbejdet og løn for resten.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, mener, at det først og fremmest er en sag for politiet selv at løse.

”Politikredsene har midler til uforudsete hændelser. Hvis det ikke er nok, er det op til justitsministeren at finde ekstra ressourcer,” siger Trine Bramsen, der dog mener, at det er alt for tidligt at vurdere omfanget.

”Vi må først evaluere hele forløbet, før vi tager en diskussion om konsekvenserne,” siger hun.