Tesfaye: Ingen paragraffer kan få Hudas tvillinger tilbage til Danmark

Hudas fireårige piger kommer sandsynligvis aldrig til Danmark igen. Det står klart efter samråd, hvor udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) gjorde det klart, at man hverken kan eller bør hente udenlandske statsborgere til Danmark. ”Et spørgsmål om vilje,” mener SF

Mattias Tesfaye var tirsdag i samråd om tvillingeparret Hevin og Henderin til den nu afdøde Huda. Regeringen har ingen intentioner om at pigerne, der er syriske statsborgere, hjem til Danmark, sagde Mattias Tesfaye
Mattias Tesfaye var tirsdag i samråd om tvillingeparret Hevin og Henderin til den nu afdøde Huda. Regeringen har ingen intentioner om at pigerne, der er syriske statsborgere, hjem til Danmark, sagde Mattias Tesfaye. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Det er sjældent, at to fireårige syriske piger er skyld i en timelang udlændingepolitisk diskussion på Christiansborg.

Det var tilfældet i går, hvor udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) gjorde det klart, at Huda Ali Ahmads tvillinger – Hevin og Henderin – sandsynligvis aldrig kommer tilbage til Danmark.

Det sagde ministeren på et samråd, som SF havde indkaldt til på baggrund af Kristeligt Dagblads dækning af sagen om den syriske flygtning Huda Ali Ahmad, der sammen med sin søn mistede livet i et æresrelateret drab den 22. februar i år.

Flere politikere samt Red Barnet mener, at regeringen og de danske myndigheder har et ansvar over for Huda Ali Ahmads tvillinger, der er syriske statsborgere, men er født og opvokset i Langeskov på Fyn.

Her tilbragte de de første knap fire år af deres liv, indtil familien den 13. februar forlod landet, og Huda Ali Ahmad ni dage senere blev dræbt i Syrien. Et drab, som pigernes far har tilstået at have begået.

Regeringen har ingen intentioner om at få Hevin og Henderin, der er syriske statsborgere, hjem til Danmark, sagde Mattias Tesfaye på samrådet.

”Rent juridisk er der ikke noget at rafle om,” sagde ministeren:

”Det er ikke muligt (at hente pigerne hjem, red.), ligesom det heller ikke er muligt at vurdere, hvad der er bedst for børnene. I Danmark ville vi heller ikke tillade, hvis et andet land kom og ville gøre krav på børn, der var danske statsborgere.”

Huda Ali Ahmad og børnenes skæbner har givet Mattias Tesfaye ”en knude i maven”, og på samrådet kaldte han sagen et eksempel på en frihedskamp for muslimske kvinder, der udkæmpes langt fra mediernes søgelys.

”Alle, der har læst de artikler, som har været bragt i Kristeligt Dagblad, sidder og tager sig selv til hovedet og tænker: Er det her middelalderen eller 2020?”

Ifølge SF bør regeringen ændre loven, så Hevin og Henderin beholder deres danske opholdstilladelse. Og så bør Mattias Tesfaye og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) undersøge, om tvillingerne kan hentes hjem til Danmark.

”Vi sidder her i dag, fordi Huda måtte lade livet 26 år gammel, fordi hun fandt friheden i Danmark. Fordi hendes mand ikke kunne tåle hendes selvstændighed,” sagde Halime Oguz, integrationsordfører i SF.

”Det svigt, vi har begået over for Huda, kan jeg ikke bare slippe. Vi vil gerne sige ’aldrig igen’, men hvordan kan vi påstå det med ro i sjælen, når vi stadig sidder på hænderne, hvad angår hendes to tvillingedøtre? Børn, som familien frygter vil ende i armene på den mand, som slog deres mor og bror ihjel.”

”Jeg kunne godt ønske mig en minister, der sagde: ’Jeg mener, at de her børn hører til i Danmark. Jeg mener, at vi skal beskytte dem, så vi ikke svigter dem, som vi svigtede deres mor’,” fortsatte hun.

Men selv hvis det var juridisk muligt, ville regeringen være påpasselig med at opspore pigerne i Syrien og hente dem hjem. Blandt andet fordi, at Huda Ali Ahmads familie i Kristeligt Dagblad har udtalt, at de ønsker at beholde pigerne.

”Det er svært for mig at se, hvordan udenlandske børn i Syrien ville kunne blive transporteret til Danmark,” sagde Mattias Tesfaye.

Samrådet sætter dermed et foreløbigt punktum i sagen om Huda Ali Ahmads tvillinger, der nu med al sandsynlighed kommer til at vokse op i Syrien.

Som Kristeligt Dagblad tidligere har beskrevet, ønsker pigernes far og hans gren af familien at få forældremyndigheden over Hevin og Henderin. Det har ikke været muligt for avisen at få oplyst, om forældremyndighedstvisten mellem Huda Ali Ahmads og faderens familier er afsluttet.

På samrådet åbnede ministeren dog en kattelem, der på sigt kan sikre Hevin og Henderins opholdstilladelse og dermed deres mulighed for at vende tilbage til Danmark, hvis de eller familien skulle ønske det.

Ifølge Mattias Tesfaye kan tvillingernes opholdstilladelse nemlig forlænges eller udstedes på ny, hvis en nær bekendt af tvillingerne eller Kerteminde Kommune, hvor tvillinger boede i Danmark, ansøger om dette.