Thorning: Kongehuset har fornyet sig

Kongehuset er en del af vores identitet som danskere, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt

Thorning: Kongehuset har fornyet sig
Thorning: Kongehuset har fornyet sig Foto: Jeppe Michael Jensen

Er kongehuset et paradoks i en moderne tid?

Det spørgsmål stillede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin tale til dronning Margrethe ved festlighederne på Christiansborg.

Og statsministeren gav selv svaret:

- Nej, langt fra. Danmarks kongehus er en hel og fuld del af et moderne Danmark. Men det kræver en vis fornemmelse for balancekunst af regenten. At balancere mellem samtid og tradition uden at falde i grøften. Det kræver sin dronning, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Artiklen fortsætter under annoncen

- Gennem tre generationer har kongehuset fornyet sin rolle i et levende demokrati. Også næste generation, Kronprinsparret, har fundet deres rolle som en moderne familie, sagde Helle Thorning-Schmidt og fortsatte:

- Nogle forklarer kongehusets succes med, at det er en god forretning. Der skaffer ordrer til danske virksomheder, turister til kongeriget og et positivt omdømme i verden omkring os.

- Det er rigtigt alt sammen. Men historien er langt større end som så. Kongehuset er ikke en forretning. Kongehuset er et nationalt samlingsmærke - en del af vores identitet som danskere. Et fast holdepunkt gennem skiftende tider, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren fremhævede, at "i formiddag holdt vi statsråd nummer 500 under Dronningens kyndige ledelse".

- Gennem 500 statsråd har De ledet otte statsministre og langt flere regeringer og ministre. Og når der skal dannes regering, så sikrer dronningerunden, at alt går rigtigt for sig. At vi har en uangribelig ramme om demokratiet, sagde statsministeren til dronningen.

Thorning fremhævede, at Margrethe ikke alene er Danmarks dronning, men danskernes dronning.

- Til lykke fra hele Danmark, sluttede Helle Thorning-Schmidt sin tale.