Thornings dilemma: Skal Alternativet tales op eller ned?

Stemmespild kan være udslagsgivende ved det forestående folketingsvalg, mener eksperter, der vurderer, at Alternativets position tæt ved spærregrænsen er med i regeringens overvejelser. Det afviser Socialdemokraterne

Helle Thorning-Schmidt (S) og Uffe Elbæk i varm omfavnelse i folketingssalen tilbage i 2013. I forbindelse med den forestående valgkamp skal statsministeren tage stilling til Uffe Elbæks nye parti, Alternativet.
Helle Thorning-Schmidt (S) og Uffe Elbæk i varm omfavnelse i folketingssalen tilbage i 2013. I forbindelse med den forestående valgkamp skal statsministeren tage stilling til Uffe Elbæks nye parti, Alternativet. Foto: Keld Navntoft.

Alternativet er blevet spået til at blive valgets helt store joker. Det nystiftede parti, anført af tidligere kulturminister for De Radikale Uffe Elbæk, er i flere meningsmålinger kommet over spærregrænsen på 2 procent, men ligger i skrivende stund på 1,6 procent af stemmerne ifølge Voxmeters seneste måling i går.

Dermed kan skrækscenariet indtræde for regeringen, så Alternativets stemmer reelt er tabt for regeringen og den øvrige venstrefløj.

En Megafonundersøgelse af Alternativets vælgere viser nemlig, at Uffe Elbæks parti har hentet 96 procent af sine vælgere fra S, SF, Enheds-listen og De Radikale. Et såkaldt stemmespild kan derfor vise sig at blive udslags-givende, vurderer flere eksperter, og spørgsmålet er derfor, hvordan regeringen vil forsøge at undgå en situation, hvor tusindvis af stemmer går til spilde. Ifølge valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet afhænger meget af meningsmålingerne.

”Hvis Alternativet ligger meget lavt i målingerne, kunne man forestille sig, at man advarer mod at stemme på dem, fordi der i givet fald vil være en stor sandsynlighed for stemmespild. Omvendt hvis de ligger højt, vil man nok være påpasselige med at kritisere dem fra regeringens side,” siger han.

I 2007 stod Enhedslisten i en lignende situation, da partiet lå og balancerede lige omkring spærregrænsen op til valget. Det betød ifølge Søren Risbjerg Thomsen, at mange venstreorienterede vælgere - som ellers ikke ville have foretrukket Enhedslisten - stemte på partiet for at undgå, at det røg helt ud af Folketinget.

Så sent som ved folketingsvalget i 2011 kunne stemmespild være blevet helt afgørende. Her var det spildte stemmer på Kristendemokraterne, der gjorde det borgerlige nederlag større, end det så ud til på papiret. Kristendemokraternes 28.070 stemmer rakte ikke til at passere spærregrænsen, og derfor blev disse stemmer fordelt ligeligt på de øvrige partier, og altså også ligeligt mellem de to blokke.

På trods af den overhængende risiko for stemmespild er det ifølge politisk ordfører for Socialdemokraterne, Maja Panduro, ikke noget, regeringen spekulerer i. Man vil derfor ikke se regeringspartiet forsøge at tale Alternativet hverken op eller ned.

”Det er klart, at hvis man gerne vil have, vi fortsætter den retning, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har stået i spidsen for med flere arbejdspladser og styr på økonomien, ssynes jeg da, det vil være klogest at stemme på os. Men det skal hver enkelt dansker jo gøre op med sig selv,” siger Maja Panduro.

Vil det sige, at I har tænkt jer at gøre vælgerne opmærksomme på problematikken omkring stemmespild, hvis de for eksempel sætter deres kryds ved Alternativet?

”Det, jeg har tænkt mig, er at opfordre vælgerne til at stemme på Socialdemokraterne. Og det skal man jo gøre, hvis man gerne vil have, at det stadig er Helle Thorning-Schmidt, der er statsminister og står i spidsen for at få Danmark bragt godt videre. Så det er det, jeg har tænkt mig,” siger den politiske ordfører.

Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, er dog overbevist om, at det potentielle stemmespild er med i regeringspartiernes overvejelser. I en gennemgang af de seneste 60 års valgkamp, som Kasper Møller Hansen har foretaget, viser der sig en tendens til, at små partier vinder stemmer i valgkampe.

”En af grundene til den tendens kan være, at små partier under valgkampen får relativt meget medieopmærksomhed i forhold til deres størrelse. Der kommer nogle public service-krav ind i billedet, som handler om neutralitet, og at alle bliver inviteret til vælgermøder uanset størrelse,” forklarer Kasper Møller Hansen og fortsætter:

”Når man kigger på de analyser, der er lavet om, hvor Alternativets stemmer kommer fra, er det hovedsageligt fra den røde side. Så hvis det bliver tæt, kan et stemmespild blive helt afgørende for, hvem der vinder valget. Omvendt tror jeg ikke, man vil se Socialdemokraterne tale Alternativet ned eller Thorning tage på valgturné med Uffe Elbæk for at give ham mere omtale,” siger professoren.