Tidlig pubertet har livslange konsekvenser

For piger er en tidlig pubertet ofte forbundet med tidligere erfaring med sex og alkohol samt større risiko for aborter og psykiske lidelser

I 2010 viste en undersøgelse blandt niendeklasser eksempelvis, at dobbelt så mange af de piger, der havde fået menstruation, før de fyldte 12 år, røg dagligt, og samme negative tendens ses på flere andre områder. Modelfoto.
I 2010 viste en undersøgelse blandt niendeklasser eksempelvis, at dobbelt så mange af de piger, der havde fået menstruation, før de fyldte 12 år, røg dagligt, og samme negative tendens ses på flere andre områder. Modelfoto.

Da Michelle Dam Jensen som niårig udviklede bryster, begyndte hun at distancere sig fra klassekammeraterne. Hun var ikke længere så interesseret i at lege med barbiedukker og følte sig malplaceret. I stedet begyndte hun derfor at bruge tid med ældre piger, som i udseende og udvikling mindede mere om hende selv.

”Det var ikke kun min krop, men hele min tankegang, der ændrede sig, så jeg syntes, jeg havde mere at snakke med de ældre piger om. Jeg startede med at gå til fester med alkohol som 11-12-årig, fordi det var mere interessant og mere voksent, og jeg løj for mine forældre om at sove ved veninder og rendte i stedet rundt ude hele natten,” siger Michelle Dam Jensen, som i dag er 28 år.

Som Kristeligt Dagblad beskrev i går, går stadig flere piger og drenge tidligere i puberteten, og det har konsekvenser for især pigernes sociale adfærd og psykiske helbred senere i livet.

I 2010 viste en undersøgelse blandt niendeklasser eksempelvis, at dobbelt så mange af de piger, der havde fået menstruation, før de fyldte 12 år, røg dagligt, og samme negative tendens ses på flere andre områder, siger professor Bjørn Holstein fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, som blandt andet stod bag undersøgelsen.

”Pigerne havde som 15-årige højere risiko for at drikke sig fulde, være faste rygere og for at ryge hash. Så vi kunne og kan stadig se en klar forskel.”

De længerevarende konsekvenser af tidlig pubertet er ikke kortlagt i Danmark, men undersøgelser fra blandt andet Norge, Sverige og USA viser, at tidligt kønsmodne piger tidligere har deres seksuelle debut, oftere risikerer uønskede graviditeter og får en dårligere uddannelse.

I USA er tidlig pubertet også blevet forbundet med flere psykiske lidelser, siger klinisk psykolog Julie Deardorff fra University of California-Berkeley, som sammen med kollegaen Louise Greenspan forsker i tidlig pubertet hos piger.

”Der er beviser for, at piger, som starter puberteten tidligere end deres jævnaldrende, er i større risiko for at have problemer med deres kropsbillede og for at lide af angst og depression,” siger hun og tilføjer, at forskning samtidig viser, at voksne kan komme til at forvente mere fra piger, som ser ældre ud.

”Dette kan være udfordrende, når pigerne hverken socialt og intellektuelt er så udviklede, som de ser ud. Derfor er det vigtigt, at de voksne omkring dem behandler pigerne ud fra deres kronologiske alder, selvom de ser ældre ud. Forældre eller andre voksne kan ubevidst komme til at 'seksualisere' en piges udvikling, selvom hun hverken har en seksuel lyst eller intentioner endnu, og det kan være skadeligt.”

Ifølge professor i udviklingspsykologi på Roskilde Universitet Arne Poulsen viser flere undersøgelser, at voksne kvinder, der kom tidligt i puberteten, husker deres barndom som dårligere.

”Modsat husker de tidligt modne drenge barndommen som bedre, hvilket kan skyldes, at drenge ikke har problemer med at blive stærkere og mere dominerende end deres jævnaldrende. Men det, der sker med pigerne, når de går tidligere i puberteten, er, at de tidligere bliver genstand for mænds begær, hvilket de ikke har lyst til,” siger han.