Tidligere ambassadør ønskes anholdt under sit besøg i Danmark

Israels tidligere ambassadør i Danmark Carmi Gillon bør anholdes for torturdeltagelse, mens han i disse dage besøger Danmark, mener anti-tortur-forening. Carmi Gillon afviser selv at have personligt ansvar

Israels tidligere ambassadør i Danmark Carmi Gillon bør anholdes for torturdeltagelse, mens han i disse dage besøger Danmark, mener anti-tortur-forening.
Israels tidligere ambassadør i Danmark Carmi Gillon bør anholdes for torturdeltagelse, mens han i disse dage besøger Danmark, mener anti-tortur-forening. Foto: BENT MIDSTRUP/.

Antitortur-forkæmpere politianmeldte i går den tidligere israelske ambassadør i Danmark fra 2001 til 2003, Carmi Gillon, for at stå bag tortur i sin tid i Israels hemmelige politi i midten af 1990erne. Carmi Gillon afviser selv at have personligt ansvar og er ikke umiddelbart bekymret for sagens konsekvenser.

Det er Anti Tortur Støtte-fonden med grundlæggeren af Rehabiliteringscentret for Torturofre, Inge Genefke, samt Danmarks tidligere repræsentant i FN-komitéen mod tortur Bent Sørensen, som står bag anmeldelsen.

Anmeldelsen drejer sig om afhøringsmetoder fra midten af 1990erne, hvor Carmi Gillon var leder af det hemmelige israelske politi, Shin Bet.

Som beskrevet i Kristeligt Dagblad forleden er Carmi Gillon netop nu i Danmark for at deltage i en jødisk filmfestival, der afsluttes i morgen. Derfor skal der ifølge Bent Sørensen handles hurtigt.

Anmeldelsen haster, for der er meget kort tid at handle i. Jævnfør FN-konventionen mod tortur har Danmark pligt til at undersøge sagen og tage stilling til, om han skal bringes for en domstol herhjemme eller i udlandet, siger han.

I sin tid som leder i Shin Bet havde han ansvar for, at man udøvede tortur. Han er en torturbøddel. Fanger blev afhørt i op til 48 timer i træk og fik kun to timers pause, inden forhøret startede igen. Der er også et enkelt eksempel, hvor en mistænkt fik rystet sit hoved så voldsomt, at han fik hjerneblødninger og døde af det, siger Bent Sørensen.

LÆS OGSÅ: Tidligere ambassadør bløder op på tortur-udtalelser

Nordsjællands Politi bekræfter at have modtaget tortur-anklagerne, men kalder det ikke for en anmeldelse.

Vi har modtaget en henvendelse, som vi vil undersøge. Og det er vi allerede i gang med, siger pressekoordinator Henrik Suhr.

Carmi Gillon selv er chokeret over at modtage nyheden om anklagerne, men har alligevel ikke tænkt sig at rejse hjem til Israel før planlagt:

Du er den første, der fortæller mig om det, og det kommer som en total overraskelse. Det er meget gamle anklager fra for over 17 år siden. Og nej, jeg har aldrig haft personligt ansvar for den slags (tortur, red.). På nuværende tidspunkt er jeg ikke bekymret over sagen og har tænkt mig at blive og deltage i festivalen. Jeg er glad for at besøge Danmark, siger Carmi Gillon.

Også i 2001, da han blevtaget i ed som ambassadør, blev han på lignende vis anklaget for tortur-ansvar. Dengang udmøntede anklagerne sig dog ikke i videre efterforskning, eftersom han dengang var beskyttet af diplomatisk immunitet.

Ifølge seniorforsker, ph.d., ved Det Dansk Institut for Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing, er der en afgørende forskel på de to sager:

Det er en sjælden sag, men i 2001 havde man to modstridende konventioner. Hvor tortur-konventionen siger, at Danmark skal undersøge, om der er grundlag for retsforfølgelse, hvis der er mistanke om tortur, siger Wiener-konventionen, at diplomater beskyttes med immunitet, siger han.

Dengang vægtede Udenrigsministeriet Wiener-konventionen højest, men sagde samtidig, at man er klar over forpligtelsen til at retsforfølge. Nu er sagen en helt anden, fordi han ikke længere er ambassadør, og så er folkeretten ret klar. Strafferammen i den slags sager er meget svært at sige, fordi det kommer an på omfanget og karakteren, siger Peter Vedel Kessing.