Tidligere kriminelle er dårlige rollemodeller

Flere kommuner har ansat tidligere kriminelle, der skal lede kriminalitetstruede unge på rette vej. Men ny rapport fraråder brugen af ekskriminelle i det kriminalitetsforebyggende arbejde. De tidligere kriminelle kan være svære at styre og i værste fald skubbe unge i retning af en kriminel løbebane

En ny rapport konkluderer, at rollemodeller ikke nødvendigvis skal rekrutteres blandt særligt talentfulde unge, men at forbillederne med fordel kan være almindelige unge fra lokalområdet, der kan inspirere andre til at komme væk fra en gadeorienteret livsstil.
En ny rapport konkluderer, at rollemodeller ikke nødvendigvis skal rekrutteres blandt særligt talentfulde unge, men at forbillederne med fordel kan være almindelige unge fra lokalområdet, der kan inspirere andre til at komme væk fra en gadeorienteret livsstil. Foto: arkiv/Mikkel Berg Pedersen/ritzau.

En række kommuner og boligselskaber har de seneste år brugt ekskriminelle som rollemodeller og gadeplans-arbejdere i et forsøg på at få udsatte unge til at styre uden om kriminalitet. Men en ny rapport fra Center for Boligsocial Udvikling, der har undersøgt rollemodelsindsatsen i seks boligområder, fraråder nu brugen af forhenværende kriminelle som forbilleder for andre unge.

Tidligere erfaringer har også vist, at brugen af ekskriminelle i det kriminalitetsforebyggende arbejde kan være en risikabel strategi. For tre år siden viste en rapport fra konsulentbureauet LG Indsigt, at hver fjerde af 79 adspurgte kommuner havde måttet opsige en gadeplansmedarbejder, fordi medarbejderen havde begået kriminalitet under ansættelsen. Samme år blev en 33-årig rolle-model fra en ungdomsklub i Høje-Taastrup Kommune idømt et års fængsel for vold.

”Det er nærliggende at bruge tidligere kriminelle som rollemodeller, fordi de ofte er gode til at sætte sig i respekt, og fordi de kender tankegangen hos unge, der er i risiko for at blive kriminelle. Men vores undersøgelse viser, at de kan være svære at styre. Forhenværende kriminelle kan være gode til at dæmpe gemytterne, hvis bølgerne går højt, og de kan på den måde holde unge ude af kriminalitet, men de kan sjældent vise de unge en vej i forhold til job, uddannelse og nye handlemuligheder i livet. Man skal også være varsom med det signal, man sender til resten af de unge i et boligområde, når man fremhæver tidligere kriminelle som forbilleder,” siger en af rapportens forfattere, seniorkonsulent Mette Fabricius fra Center for Boligsocial Udvikling.

Rapporten konkluderer også, at rollemodeller ikke nødvendigvis skal rekrutteres blandt særligt talentfulde unge, men at forbillederne med fordel kan være almindelige unge fra lokalområdet, der kan inspirere andre til at komme væk fra en gade- orienteret livsstil.

I boligområdet Herredsvang i Aarhus har boligsocial børn- og ungemedarbejder Miguel Mikkelsen arbejdet med rollemodeller i otte år. Hvor indsatsen i begyndelsen byggede på unge med tidligere kontakter til det kriminelle miljø, er de fem rollemodeller, der i dag er ansat i Herredsvang, almindelige unge, som er i gang med uddannelse og job og har en ren straffeattest.

”I begyndelsen satsede vi på nogle af de tidligere kriminelle, fordi miljøet i Herredsvang på det tidspunkt var meget råt. Rollemodellerne afspejlede miljøet. Vi har lige ansat fire nye unge som rollemodeller, og det er unge, som er under uddannelse eller i arbejde. Det hænger sammen med, at miljøet i Herredsvang er et helt andet, end det var for syv-otte år siden, og at ungdomskriminaliteten er faldet. Derfor er rollemodellerne også nogle andre,” siger Miguel Mikkelsen.

Nuuradiin S. Hussein, der er SSP-konsulent – et samarbejde mellem Skole, Socialforvaltning og Politi – i Aalborg Kommune, fortæller, at kommunen for flere år siden holdt op med at bruge tidligere kriminelle som rollemodeller. Aalborg Kommune er i øjeblikket i gang med at uddanne 10 såkaldte dialogambassadører med etnisk minoritetsbaggrund. De unge skal fungere som rollemodeller i byens etniske miljøer og samtidig være med til at styrke det frivillige arbejde.

”Forskning fra blandt andre kriminologen Flemming Balvig viser, at brugen af tidligere kriminelle ikke flytter noget i forhold til forebyggende arbejde, og at det i værste fald kan have den modsatte effekt. Jeg er ked af, at anbefalingen om ikke at bruge ekskriminelle først kommer nu, for det har længe været kendt viden, at det ikke er en god vej at gå,” siger Nuuradiin S. Hussein.