Tidligere præfekt på Herlufsholm: Det er et kæmpe knæfald at fjerne gode traditioner uden grund

Nuværende og tidligere herlovianere ønsker et mere nuanceret billede af Herlufsholm Kostskole efter den debat, TV2-dokumentaren om krænkelser på skolen har sat i gang. Teologistuderende Benedikte Sommer er en af dem

Benedikte Sommer, nummer to fra højre, gik på Herlufsholm Kostskole fra 2007 til 2010. Hun var både præfekt og formand for elevrådet.
Benedikte Sommer, nummer to fra højre, gik på Herlufsholm Kostskole fra 2007 til 2010. Hun var både præfekt og formand for elevrådet. Foto: Privatfoto.

Næsten en million danskere har set dokumentaren ”Herlufsholms hemmeligheder”, som blev sendt på TV2 torsdag i sidste uge. Og reaktionerne på dokumentarens afsløringer af vold og krænkelser på Herlufsholm Kostskole har været kraftige fra start: Kronprinsparret har udtrykt forfærdelse, statsminister Mette Frederiksen brugte ordet ”utilgiveligt”, de sociale medier er kogt over, rektor blev fyret, en politianmeldelse er indgivet, og traditioner som præfektordning og sovesale er afskaffet. Alt sammen på under en uge. 

Men den ophedede stemning er udtryk for, at sagen er kørt af sporet, mener teologistuderende Benedikte Sommer, som er en af de herlovianere, der nu forsvarer sin gamle skole. Hun gik på Herlufsholm fra 2007-2010 og var i løbet af de år både præfekt og elevrådsformand. Hun fordømmer overgrebene beskrevet i dokumentaren, men føler sig også kaldet til at tage til genmæle, fordi sagen er blevet gjort til "et spørgsmål om kultur”, og fordi hun ikke kan genkende dokumentarens beskrivelse.