Tidligere tigger: Det værste var, når folk ikke ville møde mit blik

Steen Rosenquist levede som hjemløs i 12 år og tiggede især fra 1992 til 1995. Et af de steder, han oftest ...

Steen Rosenquist levede som hjemløs i 12 år og tiggede især fra 1992 til 1995. Et af de steder, han oftest kom, var Københavns Hovedbanegård (billedet). – Foto: Leif Tuxen

I starten spurgte jeg om cigaretter på en S-togsstation. Kunne jeg overskride den grænse, kunne jeg også overskride den næste.
Steen Rosenquist

62-årige Steen Rosenquist levede i fem år som tigger i København. Det, han husker tydeligst fra sin tid som tigger, er skammen, afvisningerne og de nedslåede øjne

Der var et bæger. En bøjet nakke. En klirrende lyd af mønter en sjælden gang imellem. Kulde.

I de fem år, 62-årige Steen Rosenquist levede som hjemløs, narkoman og tigger i København, sad han sjældent ned. Oplevelsen var for uværdig. Oftest gik han i stedet rundt og spurgte, om folk kunne undvære penge til en kop kaffe eller en cigaret. Det var nemmere at glemme skammen, når han gik, nemmere at etablere kontakt til mennesker og tjene penge.

Steen Rosenquist var hjemløs i 12 år, hvoraf han især tiggede i årene fra 1992 til 1995, mens han i andre perioder fandt andre måder at tjene penge på.

Kristeligt Dagblad er taget med ham på en tur rundt i København for at besøge de steder, der havde en særlig betydning for ham som hjemløs og tigger. Det første og ubetinget vigtigste sted er Hovedbanegården.

”Det føltes nemmere at tigge herinde end ude på gaden, for der var en større mangfoldighed af mennesker,” fortæller han.

Han sætter sig på en bænk mellem de folk, der haster frem og tilbage mellem togene. Alle her har travlt. Men ikke Steen Rosenquist. Meget af tilværelsen gik ud på at vente. På lidt varme, en kop kaffe og

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.