Prøv avisen

Tidligere tigger: Det værste var, når folk ikke ville møde mit blik

Steen Rosenquist levede som hjemløs i 12 år og tiggede især fra 1992 til 1995. Et af de steder, han oftest kom, var Københavns Hovedbanegård (billedet). – Foto: Leif Tuxen

62-årige Steen Rosenquist levede i fem år som tigger i København. Det, han husker tydeligst fra sin tid som tigger, er skammen, afvisningerne og de nedslåede øjne

Der var et bæger. En bøjet nakke. En klirrende lyd af mønter en sjælden gang imellem. Kulde.

I de fem år, 62-årige Steen Rosenquist levede som hjemløs, narkoman og tigger i København, sad han sjældent ned. Oplevelsen var for uværdig. Oftest gik han i stedet rundt og spurgte, om folk kunne undvære penge til en kop kaffe eller en cigaret. Det var nemmere at glemme skammen, når han gik, nemmere at etablere kontakt til mennesker og tjene penge.

Steen Rosenquist var hjemløs i 12 år, hvoraf han især tiggede i årene fra 1992 til 1995, mens han i andre perioder fandt andre måder at tjene penge på.

Kristeligt Dagblad er taget med ham på en tur rundt i København for at besøge de steder, der havde en særlig betydning for ham som hjemløs og tigger. Det første og ubetinget vigtigste sted er Hovedbanegården.

”Det føltes nemmere at tigge herinde end ude på gaden, for der var en større mangfoldighed af mennesker,” fortæller han.

Han sætter sig på en bænk mellem de folk, der haster frem og tilbage mellem togene. Alle her har travlt. Men ikke Steen Rosenquist. Meget af tilværelsen gik ud på at vente. På lidt varme, en kop kaffe og nogle småmønter, særligt om vinteren, hvor det blev koldt, og der ikke længere var flasker at samle på gaden.

”I starten spurgte jeg om cigaretter på en S-togsstation. Kunne jeg overskride den grænse, kunne jeg også overskride den næste, og cigaretter blev til småpenge. Men jeg blev nødt til at have stofferne at flygte ind i, for ellers kunne jeg ikke. Dengang var jeg bedøvet af stoffer, men i dag kan jeg ligge lysvågen om natten og tænke over, hvordan folk mon så mig,” siger han.

Andre læser lige nu