Tidslinje og billeder: Dengang Muhammed blev tegnet

I 2005 valgte morgenavisen Jyllands-Posten for første gang at trykke tegninger af profeten Muhammed, men sagen er ikke glemt - hverken i danskernes eller muslimernes bevisthed. Se og læs, hvad der skete under Muhammed-krisen

Danmark blev sat på verdenskortet, da Jyllands-Posten trykte 12 satiriske tegninger af profeten Muhammed, men berømmelsen var langt fra positiv i lande med mange muslimer. Billedet er fra en demonstration den 7. februar 2006 i byen Aram på Vestbredden.
Danmark blev sat på verdenskortet, da Jyllands-Posten trykte 12 satiriske tegninger af profeten Muhammed, men berømmelsen var langt fra positiv i lande med mange muslimer. Billedet er fra en demonstration den 7. februar 2006 i byen Aram på Vestbredden. Foto: REUTERSLoay Abu Haykel.

Det er nu fem år siden at Jyllands-Posten trykte Muhammed-tegningerne for første gang, men sagen er ikke glemt - hverken i danskernes eller muslimernes bevisthed.

Læs også: Tema om Muhammed-krisen

30. september 2005: Morgenavisen Jyllands-Posten bringer 12 tegninger af profeten Muhammed. Avisens beslutning om at bringe tegningerne begrundes med et forsvar for ytringsfriheden. Konkret henvises blandt andet til forfatter Kåre Bluitgen, som oplevede, at flere tegnere ikke turde illustrere hans bog om Muhammed.

I forbindelse med offentliggørelsen skriver Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose: "De (muslimer, red.) gør krav på en særstilling, når de insisterer på særlig hensyntagen til egne religiøse følelser. Det er uforeneligt med et verdsligt demokrati og ytringsfrihed, hvor man må være rede til at finde sig i hån, spot og latterliggørelse. Det er bestemt ikke altid lige sympatisk og pænt at se på, og det betyder ikke, at religiøse følelser for enhver pris skal gøres til grin, men det er underordnet i sammenhængen".

14. oktober 2005: 3000 muslimer demonstrerer i København, kun to dage efter, at ambassadørerne fra 11 muslimske lande har bedt statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om et møde. Statsministeren afviser at mødes, blandt andet med følgende begrundelse: "Ytringsfriheden er meget vidtrækkende, og den danske regering har ingen mulighed for at påvirke pressen".

7. december 2005: FN går ind i sagen om Jyllands-Postens tegninger. I december rejser imamerne Raed Hlayhel, Ahmed Akkari, Abu Laban og Abu Bachar desuden rundt i Mellemøsten for at samle opbakning til protesterne mod de danske Muhammed-tegninger. Det kommer senere frem, at de fire imamer på rejsen har medbragt materiale, der intet har med de 12 tegninger at gøre, blandt andet et billede fra en fransk konkurrence, hvor deltagerne iklædt grisetryner skal hyle som svin.

25. januar 2006: På trods af, at statsminister i sin nytårstale få uger tidligere har forsøgt at gyde olie på vandene, ruller lavinen nu for alvor. I Saudiarabien boykottes danske varer, blandt andet fra Arla, og hurtigt følger flere andre arabiske lande med i boykotten mod Danmark. Danskere i Mellemøsten opfordres til at rejse hjem eller skjule deres nationalitet.

31. januar 2006: Al-Queda truer Danmark med selvmordsangreb. Jyllands-Posten evakueres efter bombetrussel.

5. februar 2006: Få dage efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen har mødtes med flere af de muslimske landes ambassadører og efterfølgende talt til 200 millioner seere via den arabiske tv-kanal Al-Arabiya, brændes den danske ambassade i Libanon ned til grunden. De kommende dage må personalet på flere danske ambassader i Mellemøsten evakueres på grund af brand og voldelige demonstrationer. Denne periode er den voldsomste under Muhammedsagen, blandt andet med flere dræbte i de store demonstrationer. Verden over er det billederne af brændende dannebrogsflag, der præger nyhedsudsendelserne.

26. oktober 2006: Jyllands-Postens chefredaktør Carsten Juste samt kulturredaktør Flemming Rose frikendes i en sag, anlagt af Det Islamiske Trossamfund. Muhammedsagen er så småt ved at dø ud.

18. august 2007: Den svenske avis Nerikes Allehanda vælger at offentliggøre en tegning af en hund med Muhammeds ansigt, tegnet af Lars Vilks, der har fået tegningen afvist af flere museer, fordi de frygtede for konsekvenserne. En ny Muhammedsag begynder og kører stadig, om end i langt mindre målestok end sagen om Jyllands-Postens tegninger.

3. oktober 2009: David Headley anholdes i USA for planer om terror mod Jyllands-Postens medarbejdere.

8. september 2010: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, overrækker medieprisen M100 til Kurt Westergaard for hans "ubøjelige engagement for presse- og ytringsfrihed".

30. september 2005: Jyllands-Posten bringer 12 tegninger af muslimernes profet Muhammed for at sætte fokus på ytringsfrihed.
30. september 2005: Jyllands-Posten bringer 12 tegninger af muslimernes profet Muhammed for at sætte fokus på ytringsfrihed. Foto: .
26. januar 2006: Saudi-Arabien begynder med at boykotte danske varer, blandt andet fra mejeriproducenten Arla Foods. Andre arabiske lande følger hurtigt efter, og danskere i Mellemøsten opfordres til at rejse hjem eller skjule deres identitet.Arla forsøger et par dage senere at stoppe boykotten ved at placere reklamer i mellemøstlige aviser.
26. januar 2006: Saudi-Arabien begynder med at boykotte danske varer, blandt andet fra mejeriproducenten Arla Foods. Andre arabiske lande følger hurtigt efter, og danskere i Mellemøsten opfordres til at rejse hjem eller skjule deres identitet.Arla forsøger et par dage senere at stoppe boykotten ved at placere reklamer i mellemøstlige aviser. Foto: EPAHenning Bagger.
29. januar 2006: Det danske flag bliver trådt på at palæstinensere i byen Nablus på Vestbredden.
29. januar 2006: Det danske flag bliver trådt på at palæstinensere i byen Nablus på Vestbredden. Foto: .
30. januar 2006: SMS opfordrer danskerne til at boykotte muslimer. Det er en modreaktion på afbrændinger af Dannebrog verden over.
30. januar 2006: SMS opfordrer danskerne til at boykotte muslimer. Det er en modreaktion på afbrændinger af Dannebrog verden over. Foto: LARS MØLLER
31. januar 2006: Jyllands-Posten blev evakueret efter bombetrussel. En politimand står foran Jyllands-Postens bygning i København. I Århus blev Jyllands-Postens redaktion ligeledes evakueret på grund af bombefrygt. En engelsktalende mand indtelefonerede klokken 17.03 en bombetrussel mod Jyllands-Postens bladhus på Grøndalsvej i Århus.
31. januar 2006: Jyllands-Posten blev evakueret efter bombetrussel. En politimand står foran Jyllands-Postens bygning i København. I Århus blev Jyllands-Postens redaktion ligeledes evakueret på grund af bombefrygt. En engelsktalende mand indtelefonerede klokken 17.03 en bombetrussel mod Jyllands-Postens bladhus på Grøndalsvej i Århus. Foto: .
31. januar 2006: Chefredaktør Carsten Juste vender tilbage til Jyllands-Postens hovedkvarter i Århus efter bombetrusselen.
31. januar 2006: Chefredaktør Carsten Juste vender tilbage til Jyllands-Postens hovedkvarter i Århus efter bombetrusselen. Foto: AFP PHOTO BO AMSTRUP
31. januar 2006: En arbejdsgruppe nedsat af 27 muslimske foreninger fra hele landet holder møde, hvor de udtrykker deres holdning til Jyllands-Postens erklæring angående offentliggørelsen af tegningerne af muslimernes profet Muhammed. Gruppen kræver utvetydig undskyldning fra Morgenavisen Jyllands-Posten for krænkelsen af muslimer og er ikke tilfreds med den hidtidige udmelding.
31. januar 2006: En arbejdsgruppe nedsat af 27 muslimske foreninger fra hele landet holder møde, hvor de udtrykker deres holdning til Jyllands-Postens erklæring angående offentliggørelsen af tegningerne af muslimernes profet Muhammed. Gruppen kræver utvetydig undskyldning fra Morgenavisen Jyllands-Posten for krænkelsen af muslimer og er ikke tilfreds med den hidtidige udmelding. Foto: .
1. februar 2006: Muslimer i bøn på Rådhuspladsen i København. Mange muslimer var mødt op til demonstration, da der havde gået sms-rygter om, at højreekstremister ville afbrænde Koranen på Rådhuspladsen i kølvandet på polemikken om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.
1. februar 2006: Muslimer i bøn på Rådhuspladsen i København. Mange muslimer var mødt op til demonstration, da der havde gået sms-rygter om, at højreekstremister ville afbrænde Koranen på Rådhuspladsen i kølvandet på polemikken om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Foto: .
1. februar 2006: Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i Statministeriet i København i forbindelse med et interview på Tv-stationen Al-Arabiya i Dubai om Muhammed-tegningerne.
1. februar 2006: Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i Statministeriet i København i forbindelse med et interview på Tv-stationen Al-Arabiya i Dubai om Muhammed-tegningerne. Foto: .
3. februar 2006: Møde i indenrigsministeriet med en række ambassadører. Statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller begynder mødet med de 81 inviterede ambassadører for at forklare regeringens holdning til Muhammed-tegningerne.
3. februar 2006: Møde i indenrigsministeriet med en række ambassadører. Statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller begynder mødet med de 81 inviterede ambassadører for at forklare regeringens holdning til Muhammed-tegningerne. Foto: .
3. februar 2006: Imam Ahmed Abu Laban holder pressemøde om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger sammen med Khalil Assi, formand for Islamisk Trossamfund, og Imam Mostafa Chendid efter fredagsbønnen hos Islamisk Trossamfund i København. Pressemødet udviklede sig til et skænderi mellem Khalil Assi og en BBC journalist, der ikke var tilfreds med svarene.
3. februar 2006: Imam Ahmed Abu Laban holder pressemøde om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger sammen med Khalil Assi, formand for Islamisk Trossamfund, og Imam Mostafa Chendid efter fredagsbønnen hos Islamisk Trossamfund i København. Pressemødet udviklede sig til et skænderi mellem Khalil Assi og en BBC journalist, der ikke var tilfreds med svarene. Foto: .
4. februar 2006: På Solberg Plads, København, danner flere hundrede mennesker en gigantisk formation med ordet Respekt på Arabisk. Politiske, humanistiske og muslimske grupper er gået sammen i initiativet Gensidig Respekt. Målet er at sone den splid Muhammed-tegningerne har skabt.
4. februar 2006: På Solberg Plads, København, danner flere hundrede mennesker en gigantisk formation med ordet Respekt på Arabisk. Politiske, humanistiske og muslimske grupper er gået sammen i initiativet Gensidig Respekt. Målet er at sone den splid Muhammed-tegningerne har skabt. Foto: .
4. februar 2006: Demonstrationer i København. Her brænder unge muslimer et billede af Anders Fogh Rasmussen.
4. februar 2006: Demonstrationer i København. Her brænder unge muslimer et billede af Anders Fogh Rasmussen. Foto: .
4. februar 2006: Politiet anholdt over 100 personer i forbindelse med demonstrationer i København.
4. februar 2006: Politiet anholdt over 100 personer i forbindelse med demonstrationer i København. Foto: .
4. februar 2006: Dannebrog afbrændes af aktivister fra Hamas i byen Nablus på Vestbredden i protest mod udgivelsen af Muhammed-tegningerne i flere europæiske aviser.
4. februar 2006: Dannebrog afbrændes af aktivister fra Hamas i byen Nablus på Vestbredden i protest mod udgivelsen af Muhammed-tegningerne i flere europæiske aviser. Foto: .
4. februar 2006: Dannebrog afbrændes af aktivister fra Hamas i byen Nablus på Vestbredden i protest mod udgivelsen af Muhammed-tegningerne i flere europæiske aviser.
4. februar 2006: Dannebrog afbrændes af aktivister fra Hamas i byen Nablus på Vestbredden i protest mod udgivelsen af Muhammed-tegningerne i flere europæiske aviser. Foto: .
4. februar 2006: Fredsdemonstration i Ålborg. Tre aalborgensiske kvinder besluttede tre dage tidligere at de ville arrangere en fredsdemonstration. De ønsker at stoppe den kædereaktion af had der er i kølvandet på Muhammed-tegningerne. Ideen til demonstrationen kom, da de blev opfordret til at boykotte danske butikker ejet af udlændinge.
4. februar 2006: Fredsdemonstration i Ålborg. Tre aalborgensiske kvinder besluttede tre dage tidligere at de ville arrangere en fredsdemonstration. De ønsker at stoppe den kædereaktion af had der er i kølvandet på Muhammed-tegningerne. Ideen til demonstrationen kom, da de blev opfordret til at boykotte danske butikker ejet af udlændinge. Foto: .
5. februar 2006: Den danske ambassade i Beirut bliver angrebet af vrede libanesiske demonstranter og brændes ned til bunden.
5. februar 2006: Den danske ambassade i Beirut bliver angrebet af vrede libanesiske demonstranter og brændes ned til bunden. Foto: AFP PHOTOHAITHAM MUSSAWI.
7. februar 2006: Muhammed-tegningerne samt broderskab mellem muslimer og andre var i centrum ved fredagsbøn i moskeen ved Bazar Vest. Moskeen i det store kælderlokale under Lykkeskolen er fyldt, da muezzinen kalder til fredagsbøn klokken halv et. Imam Radwan Mansour stod for fredagsbøn for flere hundrede mandlige muslimer i moskeen. Han vendte sig kraftigt imod den boykot af danske varer, som har bredt sig i Mellemøsten.
7. februar 2006: Muhammed-tegningerne samt broderskab mellem muslimer og andre var i centrum ved fredagsbøn i moskeen ved Bazar Vest. Moskeen i det store kælderlokale under Lykkeskolen er fyldt, da muezzinen kalder til fredagsbøn klokken halv et. Imam Radwan Mansour stod for fredagsbøn for flere hundrede mandlige muslimer i moskeen. Han vendte sig kraftigt imod den boykot af danske varer, som har bredt sig i Mellemøsten. Foto: Martin Ballund.
8. februar 2006: Fakkeloptog i Gellerupparken i Danmark. I bemærkelsesværdig enighed markerede både nye og gamle danskere  deres støtte til Danmark i den storpolitiske konflikt om Muhammed-tegningerne. Med opfordringer til at vise besindighed og omtanke både her og i Mellemøsten sendte flere hundrede deltagere i to arrangementer et klart signal fra Gellerupparken:- Vi elsker Danmark, og man træder også på vores følelser, når man brænder Dannebrog af og ødelægger de danske ambassader i vores hjemlande, lød det fra en stemningsfuld fakkel-demonstration.Erstat volden med dialog. Brug ytringsfriheden, siger Rabih Azad-Ahmad, formand for Multikulturel Forening i Århus.
8. februar 2006: Fakkeloptog i Gellerupparken i Danmark. I bemærkelsesværdig enighed markerede både nye og gamle danskere deres støtte til Danmark i den storpolitiske konflikt om Muhammed-tegningerne. Med opfordringer til at vise besindighed og omtanke både her og i Mellemøsten sendte flere hundrede deltagere i to arrangementer et klart signal fra Gellerupparken:- Vi elsker Danmark, og man træder også på vores følelser, når man brænder Dannebrog af og ødelægger de danske ambassader i vores hjemlande, lød det fra en stemningsfuld fakkel-demonstration.Erstat volden med dialog. Brug ytringsfriheden, siger Rabih Azad-Ahmad, formand for Multikulturel Forening i Århus. Foto: Helene Bagger.
15. februar 2006: Urolighederne fortsætter i verden. I Peshawar i Pakistan bliver tre mennesker dræbt under voldsomme protester mod de lande der har optrykt tegningerne.
15. februar 2006: Urolighederne fortsætter i verden. I Peshawar i Pakistan bliver tre mennesker dræbt under voldsomme protester mod de lande der har optrykt tegningerne. Foto: EPAARSHAD ARBAB.
18. februar 2006: I Kairo mødes Biskop Karsten Nissen med Al Azhar Muhammed Sayed Tantawi's stormufti (midt i billedet) i et forsøg på at skabe dialog omkring Muhammed-tegningerne.
18. februar 2006: I Kairo mødes Biskop Karsten Nissen med Al Azhar Muhammed Sayed Tantawi's stormufti (midt i billedet) i et forsøg på at skabe dialog omkring Muhammed-tegningerne. Foto: EPAMIKE NELSON.
18. februar 2006: Muslimer protesterer på Trafalgar Spuare i London mod tegningerne af Muhammed.
18. februar 2006: Muslimer protesterer på Trafalgar Spuare i London mod tegningerne af Muhammed. Foto: AFP / BEN STANSALL
26. oktober 2006: Talsmand for Islamisk trossamfund Kasem Ahmad modtog i dag dommen for Muhammed-tegningerne som frikendte Jyllandsposten. Her står han med pressefolk foran retten i Århus.
26. oktober 2006: Talsmand for Islamisk trossamfund Kasem Ahmad modtog i dag dommen for Muhammed-tegningerne som frikendte Jyllandsposten. Her står han med pressefolk foran retten i Århus. Foto: .
12. og 13. februar 2008:  Tre mænd anholdes for at ville dræbe tegneren Kurt Westergaard. Flere danske aviser vælger at genoptrykke Muhammed-tegningerne i protekst mod mordplanerne.
12. og 13. februar 2008: Tre mænd anholdes for at ville dræbe tegneren Kurt Westergaard. Flere danske aviser vælger at genoptrykke Muhammed-tegningerne i protekst mod mordplanerne. Foto: Henning Bagger.
15. februar 2008: Brændende biler på Frederiksberg efter genoptrykningen af Muhammed-tegningerne i de danske aviser.
15. februar 2008: Brændende biler på Frederiksberg efter genoptrykningen af Muhammed-tegningerne i de danske aviser. Foto: Nils Meilvang.
18. februar 2008: Protester i Karachi, Pakistan, mod genoptrykningen af Muhammed-tegningerne i de danske aviser. Aktivister brænder det danske flag af.
18. februar 2008: Protester i Karachi, Pakistan, mod genoptrykningen af Muhammed-tegningerne i de danske aviser. Aktivister brænder det danske flag af. Foto: SAEED KHAN.
21. februar 2008: I Gujranwala, Pakistan, træder demonstranter på det danske flag.
21. februar 2008: I Gujranwala, Pakistan, træder demonstranter på det danske flag. Foto: aftab rizvi.
24. februar 2008: Demonstration mod tegningerne i Pakistans hovedstad Karachi.
24. februar 2008: Demonstration mod tegningerne i Pakistans hovedstad Karachi. Foto: ILYAS J.DEAN.
7. marts 2008. Muslimer i Danmark i en demonstration foran Christiansborg imod Muhammed-tegningerne.
7. marts 2008. Muslimer i Danmark i en demonstration foran Christiansborg imod Muhammed-tegningerne. Foto: Kristian Juul Pedersen.
7. marts 2008: 11 foreninger er gået sammen om en fælles demonstration mod genoptrykningen af Muhammed-tegningerne. Tidligt i demonstrationen blev der holdt fredagsbøn på Christiansborg slotsplads.
7. marts 2008: 11 foreninger er gået sammen om en fælles demonstration mod genoptrykningen af Muhammed-tegningerne. Tidligt i demonstrationen blev der holdt fredagsbøn på Christiansborg slotsplads. Foto: Michael Bothager.
18. marts 2008: En dukke af Anders Fogh Rasmussen svøbt i et dansk flag bliver afbrændt i Multan, Pakistan, i protest mod genoptrykningen af Muhammed-karikaturerne i de danske aviser den 14. februar 2008.
18. marts 2008: En dukke af Anders Fogh Rasmussen svøbt i et dansk flag bliver afbrændt i Multan, Pakistan, i protest mod genoptrykningen af Muhammed-karikaturerne i de danske aviser den 14. februar 2008. Foto: EPAMK CHAUDHRY.
7. april 2008: Protesterne fortsætter i Pakistans hovedstad Karachi. Her demonstrer muslimerne imod Muhammed-tegningerne. og den hollandske filminstruktør Geer Wilders islamkritiske film Fitna.
7. april 2008: Protesterne fortsætter i Pakistans hovedstad Karachi. Her demonstrer muslimerne imod Muhammed-tegningerne. og den hollandske filminstruktør Geer Wilders islamkritiske film Fitna. Foto: ILYAS J.DEAN.
7. april 2008: Pakistanerne demonstrerer også mod den hollandske filminstruktør Geer Wilders islamkritiske film Fitna.
7. april 2008: Pakistanerne demonstrerer også mod den hollandske filminstruktør Geer Wilders islamkritiske film Fitna. Foto: ILYAS J.DEAN.
3. oktober 2009: Det amerikanske forbundspoliti, FBI, anholder den 49-årige pakistanskfødte David Coleman Headley i Chicagos internationale O ´Hare-lufthavn. To gange havde Headley, der frem til 2006 hed Daood Gilani, været i Danmark for at planlægge terrorangreb mod Morgenavisen Jyllands-Posten. Og nu stod han foran at rejse til Pakistan for at lægge sidste hånd på planerne. I Headleys bagage faldt FBI-agenterne et USB-stik, der indeholdt 10 videooptagelser af steder i København, blandt andet Københavns Hovedbanegård og Jyllands-Postens tidligere redaktionslokaler på Kongens Nytorv.
3. oktober 2009: Det amerikanske forbundspoliti, FBI, anholder den 49-årige pakistanskfødte David Coleman Headley i Chicagos internationale O ´Hare-lufthavn. To gange havde Headley, der frem til 2006 hed Daood Gilani, været i Danmark for at planlægge terrorangreb mod Morgenavisen Jyllands-Posten. Og nu stod han foran at rejse til Pakistan for at lægge sidste hånd på planerne. I Headleys bagage faldt FBI-agenterne et USB-stik, der indeholdt 10 videooptagelser af steder i København, blandt andet Københavns Hovedbanegård og Jyllands-Postens tidligere redaktionslokaler på Kongens Nytorv. Foto: SAEED KHAN.
29. august 2010: Terrornetværket al-Qaeda har langt fra glemt de danske karikaturtegninger af profeten Muhammed. Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, avisens tidligere chefredaktør Carsten Juste og tegneren Kurt Westergaard, som lavede den famøse tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen, er alle tre på al-Qaedas officielle dødsliste.
29. august 2010: Terrornetværket al-Qaeda har langt fra glemt de danske karikaturtegninger af profeten Muhammed. Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, avisens tidligere chefredaktør Carsten Juste og tegneren Kurt Westergaard, som lavede den famøse tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen, er alle tre på al-Qaedas officielle dødsliste. Foto: Claus Fisker.