Prøv avisen

Til messe med krystaller og mælkebøttesaft

57-årige Gertrud Andersen er en af de mange danskere, som lægger vejen forbi weekendens helsemesse i Falconer Centret i København for at møde clairvoyanter, healerer og andre alternative behandlere. Her får hun en knivfri ansigtsløftning af terapeut Hanne Bay. -- Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Alternativ behandling Gertrud Andersen er en af de mellem 9000 og 10.000 danskere, som ventes at lægge vejen forbi weekendens helsemesse i Falconer Centret i København

Der er kvinder i alle aldre. Mændene er svære at få øje på. Og det stemmer godt overens med, hvad undersøgelser viser. Det er nemlig kvinderne, der interesserer sig for og bruger alternativ behandling. Og sådan var det også i går i Falconer Centret i København, hvor flere hundrede alternative behandlere i denne weekend har en bod på helsemessen.

Ved bod nummer 30 kan man for 250 kroner få sig en ansigtsløftning på 25 minutter hos ergo- og kraniosakralterapeut Hanne Bay. Det har 57-årige Gertrud Andersen valgt at prøve. Hun sætter sig på briksen og får et sort ovalt spejl i hånden. Sammen undersøger de ansigtet og finder ud af, at det ene øjenbryn er mere løftet end det andet, ligesom den ene læbe og den ene kind hænger en smule. Hun lægger sig på briksen under et blomstret vattæppe, og Hanne Bay begynder at massere hende i ansigtet.

– Jeg mærker, hvor der er spændinger. Det er med til at løfte ansigtet, forklarer terapeuten, mens fingrene danser hen over ansigtet i blide bevægelser.

Hun tager et stort fingerbøl på og masserer spændinger inde i højre side af munden. Bagefter masserer hun punkter i ansigtet, som er forbundet af såkaldte meridianbaner mellem tarme og ansigt. For Gertrud Andersen har haft roskildesyge, og det skulle efter sigende kunne forgrene sig via medianbanerne og sætte sig som spændinger i ansigtet. Mens Hanne Bay afbalancerer de 97 ansigtsmuskler, bevæger vi os ned gennem boderne.

Ved bod 34 finder vi Mirakelper, der påstår, han har mødt Jesus og er i kontakt med Gud og derfor kan helbrede for diverse skavanker.

Lidt længere fremme ved stand nummer 59 sidder håndlæseren Aina Kiromano klar ved et lille rundt bord med sort velourdug og venter på næste kunde, der skal have noget at vide om fremtiden. Hun kan godt forstå, at nogen synes, at håndlæsning virker som noget hokus pokus.

– Jeg ser det som min opgave at overbevise om, at der er lidt om det alligevel, siger hun og fortæller mig, at de to linjer ved både højre og venstre håndled vidner om, at jeg kun bliver 60 år – med mindre jeg bruger mit frie valg og selv ændrer på det!

Vi går videre og møder mennesker, der kan se fremtiden i en krystalkugle; drømmetydere, en bonde, der sælger fynsk udrensende mælkebøttesaft, en kristen kvindeorganisation, Aglow International, der tilbyder forbøn til helbredelse af krop og hjerte, og terapeuter, der tilbyder irisanalyse af øjet – sjælens spejl. Ved den sidste stand – nummer 263 – kan man få lagt tarotkort.

En af de få mænd, der flakker omkring ved boderne, er 58-årige Kaj Ovesen.

– Det er min kone, der har slæbt mig med. Vi har været her de sidste otte-ti gange, og jeg er da også lidt nysgerrig. For der er måske mere i verden, end vi lige kan se og høre, siger han og går videre til næste bod.

Tilbage ved bod 30 er Gertrud Andersen færdig med den knivfrie ansigtsløftning. Hun får igen det sorte spejl i hånden.

– Min mundvig hænger ikke nu. Det undrer mig ikke, for min muskel ved kæben var meget spændt, siger hun og hopper glad ned fra briksen.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk