Prøv avisen

Til minde om Fifi

Det koster mellem 275 og 475 kroner om året for et gravsted på Dyrenes Mindegrave. – Foto: Michael Bothager.

En af landets ældste begravelsespladser for kæledyr ligger på Amager og huser 700 gravsteder

De lave buksbomhække er klippet, gruset er revet, og gravstederne er prydet med blomster, kors, fyrfadslygter og små gipsengle. Det ligner en helt almindelig kirkegård. Men på nogle af gravstederne ligger en tennisbold, og på gravstenene står navne som Skipper, Perle, Trold, Bamse, Misser, Pjevs og Bella.

Vi er på Dyrenes Mindegrave, en kirkegård for kæledyr på Glamsbjergvej i Tårnby på Amager. Her findes 700 gravsteder på to parcelhusgrunde, som grosserer A.C. Andersen købte og anlagde til formålet i 1949.

LÆS OGSÅ:Vuffer mister sin gravplads

De fleste gravsteder er fint vedligeholdt, enkelte er indrettet med et lille mausoleum i marmor eller gips, andre er dækket af legetøj, og næsten alle har en flot gravsten med navn og fødsels- og dødsdatoer. Syv ildere har hver deres blankpolerede hjerteformede gravsten.

Især hunde og katte ligger begravet her, men også hamstere, marsvin, pindsvin, undulater, skildpadder, rotter, slanger, fisk og en enkelt abe. Samt de syv ildere. Her ligger også en berømthed, nemlig grisehandlerens hund Kvik fra tv-serien Matador.

På et af gravstederne er Ann Odgaard Jepsen ved at sætte en lyng ned. Hun har to katte begravet her. Zeus, en mørkerød abyssinier, der blev 18 år og døde i 2006, og Fabian, en blåøjet siameser, der døde 11 år gammel i 1988. Hun besøger gravstederne en gang om ugen og bruger omkring 300 kroner om måneden på blomster til dem.

Efter Fabian ville jeg ikke have kat igen. Men min eksmand fik mig overtalt, og det blev til 18 gode år med Zeus. I dag har jeg ingen kat. Jeg er 87 år, og i den alder er det ikke så smart at anskaffe husdyr, siger hun.

Dyrenes Mindegrave drives på foreningsbasis, og formålet er at drive en gravplads for mindre husdyr, som både kan blive begravet og bisat. For alt det praktiske i den forbindelse står Marianne, der ikke ønsker sit efternavn i avisen.

Hun er pensioneret anlægsgartner og lægger rundt regnet 30 timer om ugen i det frivillige arbejde med Dyrenes Mindegrave.

Ann Odgaard Jepsen fortæller, hvordan det foregik, da hendes Zeus skulle begraves:

Jeg havde fire venner med til begravelsen og desuden Marianne, som havde gravet graven. Marianne kan levere kister i træ eller pap, men jeg foretrak en foret barnekiste. Zeus var svøbt i sit yndlingstæppe med hovedet mod øst. Marianne sænkede kisten ned. Hun kastede jord på og sagde: Af jord er du kommet, til jord skal du blive, men af jord skal du igen opstå. Hvil i fred, lille ven. Så lagde vi roser, buketter og kranse, og Marianne gik lidt væk, så vi kunne tage afsked med Zeus.

Marianne fortæller, at de fleste holder en kort tale til dyret og takker for venskabet. Enkelte gange synges der en salme. Nogle beder fadervor.

De små gravsteder koster 275 kroner, og de største 475 kroner om året. Foretrækker man at lægge kæledyret i fællesgraven, koster det 700 kroner en gang for alle. Ønsker man ikke selv at passe gravstedet, kan man betale en mindre sum om året. Adskillige gravstedsejere har dog svært ved enten betaling eller vedligeholdelse, så Marianne må ty til lugejernet.

Den flittige anlægsgartner har selv to dyr begravet på Dyrenes Mindegrave. Katten Sorte, der blev 22 år, og hunden Trold, som blev 20. Tak for et forrygende venskab, står der på Trolds sten. Mange andre sten har inskriptioner som Savner dig, Altid i mit hjerte, Elsker dig for altid, Sov sødt mors og fars pige, Kærligheden ophører aldrig.

I princippet kan alle mindre husdyr begraves i Dyrenes Mindegrave. Alt over 25 kilo skal dog kremeres, og det indebærer, at Marianne har måttet sige nej til flere hesteejere, der ønskede gravplads til deres hest, fordi ingen krematorier er store nok til den kaliber.

bagsiden@k.dk