Prøv avisen

Til morgensang på CBS: Selvfølgelig skal vi kunne synge fra Højskolesangbogen

Børnefamilier, håndværkere på vej på arbejde, teologistuderende, politikere, ældre og unge, lys- og mørkhårede sang med på sangen, som krænkede en underviser på CBS så meget, at hun efterfølgende fik en undskyldning. Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Ritzau Scanpix

I mørke og regn blev der her til morgen sunget ’I østen stiger solen op’, ’Den danske sang er en ung blond pige’ og ’’Glade jul, dejlige jul’ for at hylde den danske sang og for at markere, ”at den inkluderer, ikke ekskluderer”

Lyset er slukket på rektors kontor, peger en CBS-ansat, da godt 100 mennesker i går morges stemte i med Kai Hoffmann og Carl Nielsens ”Den danske sang er en ung blond pige” foran Handelshøjskolen i København (CBS) – som trods sit navn har adresse på Frederiksberg.

Børnefamilier, håndværkere på vej på arbejde, teologistuderende, politikere, ældre og unge, lys- og mørkhårede sang med på sangen, som krænkede en underviser på CBS så meget, at hun efterfølgende fik en undskyldning.

Det er netop den episode, som er grunden til, at Nikolaj Bøgh, lokalpolitiker på Frederiksberg for De Konservative, på Facebook har inviteret til morgensang på Solbjerg Plads uden for CBS.

”Selvfølgelig skal vi kunne synge fra Højskolesangbogen, som er en vigtig del af vores kulturarv og fælles historiske fundament. Og ’Den danske sang er en ung blond pige’ prøver ikke at ekskludere nogen overhovedet,” siger han og uddyber:

”Hvis der begynder at være sange, vi ikke længere kan synge, ender vi som sådan et stammesamfund, hvor vi sidder i hvert vores hjørne og skuler ondt til hinanden, og det er ikke noget, der fremmer et samfund, der hænger sammen,” siger Nikolaj Bøgh, lige inden pianist Jacob Beck spiller for på elklaveret klokken 08.15.

Det er mørkt, og det regner på de omdelte sangark. Først synges B. S. Ingemanns ”I østen stiger solen op”, derefter tidens mest debatterede sang ”Den danske sang er en ung blond pige” og til sidst ”Glade jul, dejlige jul”.

Daniel Dasic er her med sin familie, fordi de synes, det er vigtigt at beholde den danske kulturarv.

”I vores øjne er det fuldkommen fjollet at føle sig krænket over den sang. Jeg er heller ikke nogen ung blond pige, og jeg synger den meget gerne,” siger han, mens Thea på otte år tilføjer, at hun bedst kender ”I østen stiger solen op”, for den har de haft til morgensang på skolen.

En kvinde i løbetøj stopper på vej over pladsen og laver strækøvelser, mens hun synger med på ”Den danske sang er en ung blond pige” uden tekstark. Så løber hun videre.

Morten Bangsgaard, som studerer teologi og er medlem af Det Etiske Råd, er mødt op, fordi han synes, det er dejligt, ”at så mange kan mødes i decembermørket og en stille silende regn og synge fra den sangskat, der er så fantastisk”.

”Jeg tror, mange af os føler, det er vores fundament, og uanset om det er sommer eller vinter, skal det synges højt,” siger han.

Også Mette Rasmussen synger med, fordi hun synes, det er vigtigt at bevare den danske sangskat.

”Krænkelseskulturen er gået for vidt. Teksten er jo metaforisk, det er sangen, der er ung og blond. Jeg kan slet ikke se, hvordan det kan komme helt herud.”

Udenfor hovedindgangen til CBS står 15-20 ansatte og studerende, som lytter med og filmer med mobiltelefoner.

En af dem er skolens maskinmester, John Christensen:

”Det er bare en dejlig sang, en af de rigtig gode gamle, mere lægger jeg ikke i det,”siger han, mens årets korteste dag gryer.8

Louise Faldborg og Daniel Dasic er mødt op til morgensangen, fordi de synes, den danske sangskat er vigtig og for alle. Frida Minka, ni år, og Thea Kathrine på otte år kender bedst ”I solen stiger solen op”. Den har de sunget til morgensang i skolen. Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Ritzau Scanpix
Nikolaj Bøgh, lokalpolitiker på Frederiksberg for Det Konservative Folkeparti, har inviteret til morgensang på Solbjerg Plads udenfor CBS. Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Ritzau Scanpix