Tilbagegang i de store byer er ”et alvorligt problem” for Mette Frederiksen

Det store vælgertab i de største byer er både et strukturelt og eksistentielt problem for Mette Frederiksen, lyder det fra tidligere S-rådgiver. Vi skal kigge indad, siger Københavns nye borgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

"Det er en meget svær opgave,” siger Sune Steffen Hansen om Mette Frederiksens fremtid med at forene vælgerne: ”Det er ikke et quick-fix. Det er ikke noget, hun klarer ved næste folketingsvalg.”
"Det er en meget svær opgave,” siger Sune Steffen Hansen om Mette Frederiksens fremtid med at forene vælgerne: ”Det er ikke et quick-fix. Det er ikke noget, hun klarer ved næste folketingsvalg.”. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Det var fire fåmælte omend lettede borgmestre, der i løbet af onsdagens første timer kunne bekendtgøre, at Socialdemokratiet beholder borgmesterkæderne i Odense, Aalborg, Aarhus og København trods en massiv tilbagegang på omtrent ti procentpoint i alle fire kommuner. Men én af de fire borgmestre – Sophie Hæstorp Andersen i København, der mistede omkring 10,3 procent af stemmerne til især Enhedslisten – lod forstå, at pilen ikke kun peger på de lokale kandidater.

Den peger også på Mette Frederiksen og resten af den socialdemokratiske partitop, mener Københavns nye overborgmester.

”Selvfølgelig er der en landspolitisk tendens, men vi skal også selv stå til ansvar for den politik, vi har ført,” lød det fra Sophie Hæstorp Andersen, da hun kunne præsentere sit nye flertal klokken cirka halv syv onsdag morgen.

”Det er klart, at det her betyder, at vi i Socialdemokratiet skal kigge indad og evaluere godt og grundigt, hvordan vi kan komme i bedre dialog med københavnerne,” fortsatte den nye overborgmester, der har mistet én af partiets to borgmesterposter til Enhedslisten.

Sophie Hæstorp Andersen har tidligere sagt til Politiken, at hendes eget parti fra Christiansborg har gjort sig skyldig i ”københavnerbashing” (ufin og generaliseret kritik af København). Hun har blandt andet kritiseret, at partiet vil sænke dimittendsatsen og fjerne studiepladser fra de store byer.

”Der kan være mange forklaringer, men det her kan være nogle af dem. Vi skal også kigge på, hvorfor der har været tilbagegang i andre store byer i Danmark,” sagde Sophie Hæstorp Andersen.

I midten ses Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet, Københavns nye overborgmester. Hendes parti har mistet omkring 10,3 procent af stemmerne til især Enhedslisten, hvorfra Line Barfod (EL) var spidskandidat. Hun ses i billedet bagerst iført rødt.
I midten ses Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet, Københavns nye overborgmester. Hendes parti har mistet omkring 10,3 procent af stemmerne til især Enhedslisten, hvorfra Line Barfod (EL) var spidskandidat. Hun ses i billedet bagerst iført rødt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det opsigtsvækkende resultat kommer, efter Socialdemokratiet i de seneste år under statsminister Mette Frederiksens (S) ledelse har satset benhårdt på at tiltrække nye vælgere i områder udenfor de store byer, hvilket altså nu tilsyneladende får sine konsekvenser i de fire største kommuner.

I Mette Frederiksens hjemkommune mistede borgmester Thomas Kastrup-Larsen sit absolutte flertal og 11,8 procentpoint af stemmerne i forhold til valget i 2017. I Aarhus tabte borgmester og KL-formand Jacob Bundsgaard (S) ti procentpoint, og i Odense lyder Peter Rahbæks Juels (S) tab på 10,4 procentpoint.

Bevægelsen er også slået igennem i de københavnske omegnskommuner Herlev, Ishøj og Rødovre, hvor partiet mister sine absolutte flertal. I Roskilde lyder tabet på hele 17,8 procent, og på Bornholm, hvor man også mister borgmesterposten, er tallet på 18,8 procent.

Tilbagegang er der også i Randers, Esbjerg, Fredericia og Horsens. Til gengæld er partiet gået frem i kommuner som Holbæk, Sønderborg, Kerteminde, Lolland, Halsnæs, Mariagerfjord, Hedensted, Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Guldborgsund, Sorø, Faxe og Glostrup. På landsplan står Socialdemokratiet til 28,5 procent. Det er en tilbagegang på 3,9 procentpoint i forhold til valget i 2017.

Statsminister Mette Frederiksen har endnu ikke kommenteret valgresultatet direkte. I sin tale ved partiets valgfest tirsdag aften lod hun forstå, at sagen om hendes slettede sms’er kan have haft en betydning:

”Jeg ved godt, der også har været omtale af sms’er, men mit indtryk er nu klart, at det har handlet mest om lokale forhold. Men også om de udfordringer, vi har tilfælles uanset, hvor vi bor, men mest om politik. Tryghed, boliger, klima og først og fremmest den nære, lokale velfærd.”

Sune Steffen Hansen er tidligere rådgiver i Socialdemokratiet og vært på podcasten Pollster, der ser på samfundsmæssige brydninger og tendenser på baggrund af tal og fakta. Til daglig er han public affairs-direktør i rådgivningsvirksomheden Rud Pedersen.

”Jeg er ikke inde i maskinrummet, men hvis jeg skal give et gæt, så vil jeg tro, at man er ramt af akut grantchock. Det er et meget hårdt slag mod selvværdet,” siger han.

Årsagen kan ikke reduceres til et spørgsmål om mink og sms’er, mener han. For ham viser valgresultatet, at ”socialdemokratiet er voldsomt udfordret i de store byer":

”Især i forhold til akademikere og folk, der generelt er globalt fokuserede i deres tilgang til livet. For dem handler det meget om anstændighed, og måden vi taler om tingene på. Dem har Socialdemokratiet haft enormt svært ved at kommunikere med i de seneste år”.

Han påpeger, at udviklingen følger tendensen fra folketingsvalget i 2019, hvor partiet gik tilbage i især København og frem i yderområder, købstæder og stationsbyer.

”Det er alvorligt, for hvis vi kigger på den demografiske udvikling, så kan vi se, at flere og flere vil bo i storbyområder. Det er der, befolkningstilvæksten ligger, og det er en gruppe, man skal kunne kommunikere med, hvis man også vil sidde sikkert på regeringsmagten i fremtiden,” siger Sune Steffen Hansen.

Han påpeger, at partiets nuværende problemer er en konsekvens af Mette Frederiksens succes med at genvinde klassiske arbejdervælgere fra især Dansk Folkeparti og Venstre.

”Det er lykkedes ved at italesætte en bekymring for globaliseringens konsekvenser og en specialdesignet Arne-pension. Man har trukket vælgergruppen hen over midten, og dermed har de afgjort regeringsmagten. Til gengæld har man tabt en anden vælgergruppe, og det er svært at se, hvordan man kan forene de to grupper. Det er en meget svær opgave,” siger Sune Steffen Hansen og fortsætter:

”Det er ikke et quick-fix. Det er ikke noget, hun klarer ved næste folketingsvalg.”