Prøv avisen

Tjek sikkerheden på dit smartwatch

USA har tidligere siddet tungt på markedet for smartwatches, men får nu konkurrence fra Asien. Eksempelvis er kinesiske Huawei blevet det mærke, som sælger næstflest smart watches på verdensplan. Det viser en ny markedsrapport fra International Data Corporation. (Arkivfoto) Foto: Elijah Nouvelage/Reuters

Flere smartwatches indeholder lige så mange personlige data som en smartphone, men bliver sjældent behandlet med samme forsigtighed.

Danskernes interesse for smartwatches er eksploderet. Søgningen på de digitale ure er således steget med mere end 100 procent på et år, viser data fra Pricerunner.

Men du skal sætte dig ind i sikkerheden, før du køber. For du lægger alle private data i hænderne på producenten.

- Det er den handel, du laver med virksomhederne. De måler alle dine sundhedsdata, men samtidig lader du også virksomheden varetage dem, siger Thomas Sterner Pedersen, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådet Tænk er netop nu i gang med en stor test af de nyeste smartwatches. Og mange af dem kræver, at du installerer en app eller et styresystem fra en tredjepart.

- Man skal vide, at der er flere parter inde over. Og hvordan de præcis varetager dine data - og hvem der kan kigge med - må du læse i slutbrugeraftalen, siger Thomas Sterner Pedersen.

Undersøg både producenten og det specifikke produkt, inden du køber.

- Man skal altid bruge sin skepsis og fornuft, når det handler om ny teknologi, siger Jesper Mikkelsen, der er cyber defense specialist i it-sikkerhedsvirksomheden Trend Micro.

- Og hvis der har været en række tvivlsomme sager, eller hvis uret kan fås til ingen penge på Wish, skal man nok ikke vælge det, siger han.

Vær lige så kritisk, som hvis det gjaldt en smartphone. For ligesom telefonen har flere ure indbygget mikrofon og adgang til dine kontakter, beskeder og GPS.

- Nogle smartwatches er faktisk mere udsatte end smartphones. For de indeholder lige så mange persondata, men kræver ikke adgangskode eller ansigtsgenkendelse for at blive låst op, siger Thomas Sterner Pedersen.

Undersøg, om og hvordan uret kan låses. Og skift koden, hvis det kommer med en standardkode.

- Hvis uret ikke kan låses, ville jeg aldrig købe det. Det skal kunne sikres på en eller anden måde, siger Jesper Mikkelsen.

Flere af urene kan desuden kobles sammen med digitale betalingsløsninger såsom Google Pay eller Apple Wallet. Det kan være smart til håndfri betaling, men ikke, hvis der ikke kan sættes kode på.

Selv hvis uret har kode, kan der være udfordringer omkring de bagvedliggende data.

Hvis dataene ikke er krypteret, kan folk med teknisk snilde eksempelvis hacke din mikrofon, lytte med i dine telefonsamtaler med chefen eller læse dine beskeder til ægtefællen.

- Men det kan være umuligt for forbrugeren at sætte sig ind i krypteringen. Derfor er det bedste råd, at man vælger en troværdig producent. For der har været flere møgsager om manglende kryptering, siger Jesper Mikkelsen.

/ritzau fokus/