Tommys lejlighed groede til, fordi han ikke orkede at rydde op. Til sidst flygtede han ud i skoven

Tommy Skovlund Jensen er 47 år, har boet i Slagelse altid bortset fra et år på efterskole. Han fortæller her, hvorfor han flyttede på herberg sidste år, fordi han ikke kunne være i sin lejlighed

Tommy Skovlund Jensen fik først for alvor hjælp til at løse sin problemer, da han kom i kontakt med forsorgshjemmet Toften i Slagelse. I dag håber han at komme i fleksjob.
Tommy Skovlund Jensen fik først for alvor hjælp til at løse sin problemer, da han kom i kontakt med forsorgshjemmet Toften i Slagelse. I dag håber han at komme i fleksjob. Foto: Leif Tuxen .

”I midten af marts 2021 satte jeg et opslag på Facebook om, at jeg ville flytte ind i et shelter mellem Slagelse og Skælskør. Jeg skrev opslaget, fordi jeg ikke ville have, at nogen skulle tro, at jeg ville tage mit eget liv. Det har aldrig været inde i mine overvejelser. Jeg tog en indkøbsvogn, lagde en dyne og lidt tøj i den, og så gik jeg ud af Slagelse som en anden vagabond.

Jeg er 47 år og har været på kontanthjælp de sidste 27 år. Jeg er en af dem, der er blevet syltet på jobcenteret. Undervejs har der været flere løntilskudsjob. Tre måneder i en børnehave, og så igen på kontanthjælp. Sådan har det kørt i mange år, uden at jeg rigtig fik hjælp til at komme videre. Min lejlighed groede mere og mere til over en årrække i aviser, pizzabakker og tøj, som jeg ikke fik smidt ud. Jeg ved ikke helt, hvad det er, der sker, når lejligheden gror til. Måske er det dovenskab. Det er, som om filmen knækker hos mig, og jeg orker ikke at rydde op og smide ud. Under corona blev det helt slemt. Vejen til min seng gik igennem en gang mellem aviser og reklamer.

Jeg er håndbolddommer i min fritid og er normalt ikke så meget hjemme. Men under corona var jeg tvunget til at være i min lejlighed, og jeg kunne ikke være der. Jeg har en mor, en papfar og to søskende. Jeg overrender dem ikke, og under corona så jeg ikke andre mennesker. Jeg var ved at blive idiot i hovedet af ikke at komme ud. Når der skulle ske noget, kunne jeg gå en tur eller tage bussen. Det var det.

Jeg forlod min lejlighed den 13. eller 14. marts 2021, og på vandrestien mellem Slagelse og Skælskør blev jeg standset af en gadesygeplejerske fra herberget Toften. En af mine bekendte havde kontaktet hende efter, at han havde set mit Facebookopslag. Vi aftalte, at jeg kunne tilbringe en nat i shelteret, for det havde jeg brug for. Næste dag hentede hun mig og kørte mig til Toften.

Jeg fik et værelse i en stille del af forsorgshjemmet. I starten var det underligt at skulle bo på et herberg. Jeg skulle bo sammen med mennesker fra et hårdt miljø. Jeg hverken drikker eller ryger. Men efter at jeg var flyttet ind, skal jeg love for, at tingene gik stærkt. Allerede et par dage efter kontaktede Toften kommunen. Jeg fik et system for betaling af husleje og regninger. Jeg fik talt med jobcenteret, og der blev iværksat rengøring og oprydning i min lejlighed. Jeg har aldrig fået så meget hjælp. Jeg fik tilknyttet en kontaktperson fra Toften, som gik med mig på kommunen. Vi ses en gang om ugen, og vi har sat nogle mål op for mit liv. Et af målene var at komme på plads i boligen. I dag har jeg fået ryddet op. Det var et ordentlig gok i nøden, at min lejlighed groede sådan til. Det skal ikke gentage sig.

Jeg er blevet bedre til at smide op og rydde ud. Kommunen har givet mig valget mellem fleksjob og førtidspension, men jeg vil helst i fleksjob 15 timer om ugen for at have noget at stå op til. Jeg er stadig håndbolddommer og deltager i fællesspisning i Slagelse en gang om ugen. Jeg har aldrig været den, der kæftede op på kommunen og sagde, at nu skulle der ske noget. Forsorgshjemmet har hjulpet mig til at få nogle ting igennem på kommunen og til at flytte tilbage i min lejlighed. Jeg har fået det meget bedre.”

Tommy Skovlund Jensen foran sin lejlighed i Slagelse. Under corona kunne han ikke være i lejligheden, men fik hjælp til at rydde den op. I dag er han tilbage i sin bolig.
Tommy Skovlund Jensen foran sin lejlighed i Slagelse. Under corona kunne han ikke være i lejligheden, men fik hjælp til at rydde den op. I dag er han tilbage i sin bolig. Foto: Leif Tuxen.