Top 10: Årets mest læste artikler fra Kristeligt Dagblad

Dan Turélls datter Lotus fortalte i år om en barndom med omsorgssvigt i den kreative klasses øverste luftlag. Den historie gjorde indtryk på mange og er den mest læste artikel i år. Se top 10-listen over, hvad Kristeligt Dagblads læsere har klikket på

Top 10: Årets mest læste artikler fra Kristeligt Dagblad
Foto: Scanpix.

Da digteren Dan Turéll datter, Lotus, i foråret fortalte historien om sin kaotiske barndom, var det noget, der straks appellerede til Kristeligt Dagblads læsere.

Den meget personlige beretning om en barndom med forældre, der overøste hende med kærlighed, men også havde det med at glemme alt om Lotus, når alkoholtåger og depressioner pressede sig på, blev læst af så mange, at den er endt helt i toppen af de mest læste artikler i 2015.

Også historier, der går i kødet på vores livsstil anno 2015, har haft mange læsere.

Bliver man egentlig lykkelig af at leve sundt? Hvordan får man et godt liv som særligt sensitiv? Hvor langt er det vestlige samfund parat til at gå for at bevare de rettigheder, vi møjsommeligt har bygget op, hvis det samtidig betyder, at vores sikkerhed bliver indskrænket? På årets top 10 finder man netop artikler, der forsøger at svare på nogle af disse spørgsmål.

Herunder kan du se hele listen over årets 10 mest læste artikler på Kristeligt Dagblad.

1. Mindst af alt holdt hun af hverdagen

Foto: Maria Sattrup

Dan Turélls datter, Lotus, voksede op i et hjem med stor kærlighed i den kreative klasses øverste luftlag. Alligevel gik hendes barndom af led i alkohol og omsorgssvigt.

Artiklen om Lotus Turéll, der gennem sin opvækst var vant til at følge sin far på ruten rundt til Københavns værtshuse, blev dette års mest læste. 

2. Hvad sker der, når du skælder dit barn ud?

Foto: Caroline Andersson

Den svenske adfærdsforsker og familierådgiver Petra Krantz Lindgren havde en på alle måder uventet, vidunderlig og smertefuld samtale med sin syvårige datter Fia, som fortalte, hvordan hun blev ked af det, når hendes mor skældte hende ud.

Vi bragte morens gengivelse af deres samtale, og artiklen blev i år en af de mest læste.

3. Filosof: Vi lader fornuften ødelægge vores liv

Den østrigske filosof Robert Pfaller mener ikke, at det er en sund livsstil, men derimod de ufornuftige nydelser, der gør livet værd at leve.

”Vi er først rigtig lykkelige, når vi drikker med vennerne, ryger, danser og elsker,” siger han i denne artikel. Læserne var vilde med hans råd, og artiklen ender derfor på top tre over mest læste artikler i 2015.

4. Sådan ved du, om du er særligt sensitiv

Kristeligt Dagblads læsere klikker ofte på artikler, som handler om trækket særligt sensitiv. Trækket beskriver de mennesker, der bearbejder indtryk dybere end alle andre og generelt er lidt mere følsomme.

I årets top 10 optræder der hele to artikler om dette emne. Boguddraget her er en guide til læserne, der beskriver tre forskellige typer af særligt sensive, skrevet af journalist Ulla Hinge, som i artiklen fortæller om nogle af de oplevelser, hun selv har haft som særligt sensitiv.

5. De 12 mest almindelige træk ved særligt sensitive

Hver femte af os møder livet med følelserne helt uden på tøjet og er generelt mere fintfølende end andre mennesker. Psykologen Trond Edvard Haukedal skriver i sin bog om 12 særlige træk hos særligt sensitive personer. Artiklen med gengivelsen af de 12 træk havde en stærk appel hos læserne og lander på en femteplads over mest læste artikler.

6. Herbert Pundik: Man skal ikke gøre grin med det sidste, araberne har tilbage

Foto: Copyright, Peter Kristensen

De danske medier er gået i selvsving over ytringsfrihed og tegninger i kølvandet på terrorangrebet på Charlie Hebdo, sagde Herbert Pundik efter terrorangrebet mod det parisiske satiremagasin i januar. Den tidligere chefredaktør efterlyste samtidig, at medierne tog spørgsmålet om, hvorvidt vi fremover skal prioritere sikkerhed over rettigheder, op. Et spørgsmål og en problematik, som mange læsere fattede interesse for.

7. Min mors død var en dyr og bureaukratisk affære

Foto: Mads Jensen

Blomster til kisten, pynten i kirken, kaffen bagefter og meget mere. Sådan en ganske almindelig bisættelse kan nemt koste 40.000 kroner, skrev en debattør, om omkostningerne i forbindelse med hendes mors død. Artiklen blev Kristeligt Dagblads mest læste debatindlæg, og mange læsere berettede flittigt om lignende omkostninger i forbindelse med pårørendes begravelser på vores sociale medier. Derfor ender artiklen på en sjetteplads over mest læste.

8. Ekspert: Øgenavn kan svække islamister

Denne artikel, som er skrevet i 2014, røg i top på listen over mest læste historier i forbindelse med de koordinerede terrorangreb i Paris i november. Selvom artiklen er mere end et år gammel, er forklaringen på dens placering, at vi her fortæller, hvad ordet "Daesh" betyder. "Daesh" er et nedsættende øgenavn for den militante terrorgruppe Islamisk Stat, og efter terrorangrebet opfordrede flere brugere på sociale medier til, at man brugte hashtagget #Daesh om Islamisk Stat. Mange googlede sig derfor frem til denne artikel for at få svar på ordets betydning.

9. Hvilket parti deler du flest værdier med?

Foto: Tegning: Peter M

Hvad mener du om abort, sexkøb, kvindekvoter, asylsøgere og aktiv dødshjælp? Op til folketingsvalget i juni kunne læserne tage denne test for at finde ud af, hvilket parti de delte flest værdier med.

Testen var populær, lige inden krydset skulle sættes, og den ender derfor på en 9. plads over mest læste artikler i 2015.

10. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Foto: Leif Tuxen

For enden af en længere grusvej, der slanger sig parallelt med tilkørslen til motorvej E20 lige før Storebæltsbroen på sjællandssiden, ligger Lissi Nielsens hus. Umiddelbart et temmeligt ucharmerende sted, for det eneste man kan se udover biler og tog, er en faldefærdig landejendom og en ny, stor cementfabrik. Men Lissi er glad for at bo der, og læserne var glad for historien om hende, som kommer ind på en 10. plads på listen over mest læste artikler.