Civilt topmøde skal styrke hjælp til flygtninge

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil involvere frivillige organisationer og erhvervslivet i arbejdet med de mange flygtninge. Kirkelige organisationer glæder sig over udspillet

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen, er målet med topmødet også er forpligte de virksomheder, der har kritiseres regeringens stramme asyl- og indvandringspolitik. Kirkelige og humanitære organisationer glæder sig over udspillet og vil gerne bidrage. Billedet er fra Københavns hovedbanegård, hvor frivillige tidligere på måneden stod klar med mad til flygtninge.
Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen, er målet med topmødet også er forpligte de virksomheder, der har kritiseres regeringens stramme asyl- og indvandringspolitik. Kirkelige og humanitære organisationer glæder sig over udspillet og vil gerne bidrage. Billedet er fra Københavns hovedbanegård, hvor frivillige tidligere på måneden stod klar med mad til flygtninge. Foto: Scanpix

Landets frivillige kirkelige og humanitære organisationer kan spille en stor rolle i håndteringen af de mange flygtninge, der i disse uger kommer til Danmark. Men det fritager ikke regeringen, regioner og kommuner for et centralt ansvar.

Det er blandt budskaberne fra organisationerne, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går i et interview i Berlingske annoncerede, at han på torsdag vil afholde et ”civilsamfundets topmøde”, hvor erhvervslivet og humanitære organisationer inddrages i løsningen af flygtningeproblematikken.

Og organisationer vil meget gerne inddrages i arbejdet, påpeger Jann Sjursen, generalsekretær i den katolske hjælpeorganisation Caritas.

”Hvis jeg skal råde statsministeren, så vil jeg pege på de enormt mange ressourcer, der er i de samarbejdende civilorganisationer. Jeg synes, det er et godt initiativ, også at der kommer andre boller på suppen fra regeringens side, hvor man for få dage siden brugte flest kræfter på at beklage sig over, at der kom så mange flygtninge,” siger Jann Sjursen, der har flere konkrete eksempler på hjælpearbejde fra sin egen organisation.

”Vi har koblet 10 danske familier med 10 flygtningefamilier, som har fået asyl. Og den aktivitet er i en god gænge og har fungeret i snart et års tid. Blandt andet har familierne været på besøg i Zoologisk Have i Kalundborg,” siger Jann Sjursen og forklarer, at den anden aktivitet har afsæt i Aarhus, hvor den lokale Caritas-afdeling arbejder tæt sammen med det lokale asylcenter.

Den anden aktivitet handler om, at en Caritas-gruppe fra Aarhus har en del aktiviteter med asylansøgerne på asylcenteret i Aarhus.

Generalsekretær i Kirkens Korshær Helle Christiansen vil også gerne bidrage til, at flygtningene bliver taget godt imod.

”Vi vil altid gerne bidrage til en god sag. Og vi har også erfaring i, blandt andet gennem genbrugsbutikker for, at netværk giver flygtninge bedre sprog. Vi er også opmærksomme på, om vi kan bidrage og støtte med andet. Men det fratager ikke kommune og stat fra ansvaret,” siger hun.

National chef for Red Barnet Kirsten Lund Larsen tager naturligt nok børnenes perspektiv på flygtningestrømmen til Danmark. Også hun forklarer, at organisationen allerede er meget aktive i kontakten med de mange flygtninge, blandt andet de første store grupper kom til Danmark via Rødbyhavn og Padborg.

”Der blev etableret børnevenlige rum ved de to grænseovergange til Danmark, baseret på erfaring fra vores internationale arbejde, som nu er overført til Danmark. Vi er klar til at rykke ud ved grænserne igen, hvis flygtninge på ny strander der. Desuden kommer vi til at stå for et særligt tilbud til de mindste børn i det nye asylcenter, som Røde Kors åbner i Haderslev. Her møder børn fra nul til tre år børnefaglige frivillige og børnefaglige ansatte. Det giver en masse ekstra arbejde, men folk har uden af kny smidt alt, hvad de havde i hænderne for at afhjælpe situationen,” siger Kirsten Lund Larsen.

Til Berlingske forklarer statsminister Lars Løkke Rasmussen, at målet med topmødet også er forpligte de virksomheder, der har kritiseres regeringens stramme asyl- og indvandringspolitik.

”Nogle af de virksomhedsledere, der nu går ud og er bekymrede over annoncer eller tonen og siger, at mangfoldighed er godt, må nu tage et ansvar ved at åbne deres virksomheder for de her mennesker ved eksempelvis at lave praktikforløb,” lyder det fra statsministeren ifølge Berlingske.