Restriktioner taber til religiøs frihed i USA, Paris får bøde for for mange kvinder, og kirkesanger bønfalder biskopper

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Amerikanere kan i nogle delstater nu gå mere i kirke trods corona-restriktioner, en kirkesanger er urolig for at skulle synge til julegudstjenesterne, og i Paris har borgmesteren ansat for mange kvinder i ledelsen.
Amerikanere kan i nogle delstater nu gå mere i kirke trods corona-restriktioner, en kirkesanger er urolig for at skulle synge til julegudstjenesterne, og i Paris har borgmesteren ansat for mange kvinder i ledelsen. . Foto: Jon Tyson og Thomas Vitali/Unsplash, Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Lad os starte dagen med de gode nyheder.

Færre børn vokser op i fattigdom i Danmark. Helt konkret er antallet af børn i fattige familier faldet for andet år i træk, viser en ny opgørelse, som du kan læse mere om på forsiden af Kristeligt Dagblad.

Antallet af fattige børn var ellers støt stigende siden 2015 – kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen under den forrige regering gjorde flere børnefamilier fattige, men højkonjunkturen i 2019 ser ud til at have vendt udviklingen, forklarer Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Vi er bedre rustet til corona
Trods stigende smittekurver og julenedlukningen, der i går rullede ud over hele landet med udvidede restriktioner (se dem her, hvis du er i tvivl), kan man også i forhold til coronakrisen finde gode nyheder. Vi er nemlig blevet bedre til at behandle coronapatienter, skriver Dagbladet Information. Sundhedspersonalet på landets hospitaler er i dag meget bedre klædt på til at modtage svært syge patienter med covid-19, end de var, da epidemien lå på næsten samme niveau i foråret. Nu er der færre på intensivafdelingerne, og patienterne kommer hurtigere hjem igen.

Restriktioner taber til religiøs frihed
I USA har højesteret omstødt domme i sager med kirker, der har sagsøgt delstater for de gældende coronarestriktioner. I delstaten New Jersey har kirker for eksempel været pålagt en restriktion om kun at være kvart fyldte til gudstjenester. Men nu har en katolsk præst og en jødisk rabbiner fået medhold i, at det er for lidt.

"Ved at forhinde mange i at deltage i gudstjenester angriber restriktionerne den mest centrale del af the first amendments (den første af ti tilføjelser, der blev lavet til den amerikanske forfatning i 1789, red.) garanti for religiøs frihed," sagde retten blandt andet.

I delstaten Colorado har en kirke på samme måde udfordret restriktionerne og nu fået medhold ifølge mediet The Christian Post.

Kirkesanger bønfalder biskopper
Diskussionen om, hvorvidt kirker i en pandemi skal være åbne for menigheden eller ej, har også lydt herhjemme. Da den første bølge ramte landet tidligere på året lukkede folkekirker og mange andre kirker ned i påsken. Men nu, med julen i horisonten, vil regeringen ikke forbyde julegudstjenester, selvom der kan samles flere end 10 personer. I går slog Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm fast, at kirkerne fortsat må holde gudstjenester på ”kreative måder”, for eksempel i sportshaller.

I dagens udgave af Kristeligt Dagblad retter kirkesanger Carsten Bitsch Jørgensen dog en bøn mod landets biskopper: Lad ikke kirkerne blive smittebomber.

"Landets biskopper og provstier holder stædigt fast i, at der skal afholdes juleaftensgudstjenester den 24. december i år. Er det ikke utroligt ufornuftigt?," skriver han.

Tech-giganter mistænkes for religiøs forfølgelse i Kina
Vi træder væk fra kirkerummet, men bliver ved det religiøse. Den kinesiske telegigant Huawei har afprøvet ansigtsgenkendelsesteknologi, som kan hjælpe det kinesiske styre med at slå ned på det undertrykte muslimske uighur-mindretal i Xinjiang-regionen. Du kan læse mere om sagen i Kristeligt Dagblad.

Sagen har fået særlig opmærksomhed herhjemme, da danske Tommy Zwicky for et par dage siden opsagde sin stilling som Huaweis kommunikationschef efter kun seks måneder på posten.

Den amerikanske avis The New York Times supplerer med sin egen historie om, at en anden tech-gigant i Kina, det store firma Alibaba, også har instrueret sine medarbejdere i et lignende program, der på samme måde identificerer og udvælger folk fra det undertrykte muslimske uighur-mindretal.

Paris får bøde for for mange kvinder
Apropos diskrimination, så har Paris alt for mange kvinder og alt for få mænd i lederstillinger i den offentlige myndighed. Det koster nu byen 90.000 euro i bødestraf. Ifølge en lov fra 2012 må højest 60 procent af lederstillinger i det offentlige gå til det ene køn. Med en fordeling på 11 kvinder og seks mænd fordelt på 16 stillinger, har Paris' borgmester altså ramt for skævt, fastslår regeringen.

"Jeg kan med glæde fortælle, at vi har fået en bøde," var borgmesterens reaktion. Det skriver The New York Times.

Dyreart var ikke uddød alligevel
Vi startede med gode nyheder, og vi slutter i samme ånd. Sådan da. For selvom DR skriver, at 31 dyrearter er uddøde i år, kan de også citere <strong>Conservation International</strong> for, at forskere har fundet 20 nye arter nær hovedstaden La Paz i Bolivia.

En af de nye arter er en meget lille frø, der måler cirka 10 millimeter i længden, hvilket gør den til en af de mindste amfibiearter i verden.

Udover de nye arter fandt man også eksempler på den såkaldte "djævleøjede" frø, som man indtil videre kun har set én gang før og derfor troede var uddød.

Men det var den ikke.

Den "djævle-øjede" frø er fundet i levende live i Bolivia i Sydamerika.
Den "djævle-øjede" frø er fundet i levende live i Bolivia i Sydamerika. Foto: Steffen Reichle/Reuters/Ritzau Scanpix

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.