Torsten Gejl: Politikerleden er mere begrundet, end jeg troede

Torsten Gejl er uddannet kaospilot, og det har hjulpet ham de seneste år, hvor han som Alternativets eneste folketingsmedlem har skulle passe 50 ordførerskaber

Torsten Gejl: Politikerleden er mere begrundet, end jeg troede
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg har aldrig været med i en politisk ungdomsbevægelse eller siddet i byrådet. Jeg tumlede bare ind i politik, da Alternativet blev skabt, og der for første gang var et grønt og socialt parti, som jeg for alvor kunne se mig selv i.

Siden marts 2020 har du været eneste mand i folketingsgruppen, og du har skullet passe 50 ordførerskaber. Hvordan har du oplevet det?

Haha, jeg har jo slået dansk rekord i at være énmandsparlamentariker. Før mig har der været Anders Storgaard fra Fredspolitisk Folkeparti i 1964, som holdt i tre måneder. Personligt har jeg oplevet stor respekt fra de andre folketingsmedlemmer, men jeg har også oplevet det som en presset periode, hvor det har været svært at slå til. Jeg har bare været nødt til at acceptere, at selvom der er forhandlingsmøder i tre ministerier på samme tid, kan jeg kun prioritere at være ét sted. Det har virkelig været en blanding af kaos og planlægning, og jeg tror, det er kommet mig til gavn, at jeg er kaospilot. Men jeg havde ikke holdt til det – hverken fysisk eller mentalt – hvis ikke det var, fordi jeg løber meget, mediterer og dyrker kampsport.

Hvad har overrasket dig allermest ved at gå ind i politik?

Jeg havde forventet, at det var mere visionært. Jeg troede, vi skulle styre landet og lave god politik, men det meste handler om at kæmpe om magten. Der går så meget tid med politisk strategi, fokusgruppeanalyser og segmentorienteret politik. Det hele handler om, hvad der er godt for ens eget parti. For eksempel fik vi endelig afskaffet kontantshjælpsloftet til gavn for 10.000 fattige børn, men aftalen nåede aldrig at blive vedtaget, fordi det var vigtigere for De Radikale, at der blev udskrevet valg. Man bliver helt træt.

Hvor begrundet er politikerleden?

Jeg er ked af at sige det, men jeg må indrømme, at den er endnu mere begrundet, end jeg havde troet.

Hvem af dine politiske modstandere fortjener en ros?

Karen Ellemann fra Venstre. Hun er en elskværdig, retfærdig og troværdig politiker. Hun går efter at skabe politisk værdi, og hun gør det på en måde, som er præget af ordentlighed. Jeg er politisk død-uenig med hende, men jeg er meget stor tilhænger af hendes personlige integritet. Som socialminister var hun altid åben over for andres idéer i satspulje-forhandlingerne, hvilket gjorde, at vi hver især kunne få ting igennem. Hun forstod, at politik ofte bliver bedst, hvis alle stemmer bliver hørt.

Hvad er din største politiske sejr?

Det er aftalen om, at vi skal reducere 70 procent af vores CO2-udledning inden 2030. Bare ét år inden aftalen blev vedtaget, stod Alternativet fuldstændigt alene med denne idé, og vi blev skældt ud, og der blev grinet af os.

Og dit største nederlag?

Det var, da partiet nedsmeltede i 2020, og fire folk forlod partiet. Nu er Uffe (Elbæk, red.) heldigvis tilbage, men det var et stort nederlag. Det var et nederlag for alt, hvad jeg troede på og var gået ind i politik for.

Alternativet roder rundt omkring spærregrænsen. Hvad skal du lave, hvis du ikke skal være i politik?

Det har jeg ikke tænkt på. Alle mine tanker går på at genrejse dette projekt. Jeg kan ikke begynde at bruge min energi på andet.

Hvad er den væsentligste årsag til, at folk skal stemme på netop dig?

Det er, at de får den politiker, der kan levere mest grøn omstilling for pengene. De seneste år har jeg med alle mine ordførerskaber lavet grønne og socialt retfærdige aftaler i næsten samtlige ministerier.