Prøv avisen

Tovtrækkeri om regionerne fortsætter

Regionernes fremtid hænger i en tynd tråd, inden regeringen fremlægger sit udspil til en sundhedsreform. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender, at diskussionen i Venstre om udspillet skulle have fundet sted tidligere. Partiet er splittet omkring regionernes fremtidige rolle. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Skal regionerne nedlægges? Skal de folkevalgte politikere ud af regionerne? Eller skal regionerne fortsætte som hidtil? Regionernes fremtid er på spil lige nu.

Hele det politiske landskab og sundhedsvæsnet venter i disse dage med spænding - nogle måske endda med rædsel - på regeringens udspil til en sundhedsreform.

Det store spørgsmål er, om regionerne skal nedlægges. Det ønsker regeringspartierne Liberal Alliance og De Konservative.

Venstres officielle holdning er ikke kendt. Men fast står det, at der internt i partiet er splittelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkendte fredag aften, at han for sent har åbnet diskussionen om et nyt sundhedsvæsen - herunder regionernes rolle. Det gjorde Løkke i forbindelse med Venstres hovedbestyrelsesmøde.

Flere gange er udspillet blevet udskudt, men det ventes at komme i denne måned.

- Der har været en kritik af nogle tanker, jeg har, som ikke har været foldet ud. Vi har haft et rigtig godt møde i Venstres hovedbestyrelse. Det skulle vi bestemt have haft noget før, sagde Løkke fredag.

Han tilføjede:

- Når man leger med tanken om at lave om på noget kendt, skaber man en naturlig utryghed, og det er sådan set mit ansvar, at den utryghed vokser frem på en måde, hvor der ikke er noget at spejle sig i. Altså, hvad er det egentlig, regeringen vil.

Direkte adspurgt ville Løkke ikke svare på den del endnu.

Mens regeringen lader udspillet vente på sig, står det klart, at regionernes fremtid hænger i en tynd tråd. Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ønsker ligeledes regionerne skrottet. DF har en klar forventning om, at det bliver regeringens linje i udspillet.

Spørgsmålet er så, om regeringen og DF kan nå at lave en aftale om en sundhedsreform før næste folketingsvalg. Valget skal senest finde sted 17. juni.

I rød blok vil man bevare regionerne. Socialdemokratiet vil gerne ændre en række ting i sundhedsvæsnet. Men det skal ikke ske ved at nedlægge regionerne, siger politisk ordfører Nicolai Wammen.

- Vi synes, det er en rigtig dårlig idé, at statsministeren ønsker at fjerne det lokale demokrati, så det ikke længere er politikerne i Nordjylland eller andre steder i landet, der træffer beslutningerne om sundhedsvæsenet, ud fra det kendskab de har til lokale forhold, siger Wammen.

Men det passer ikke, at regeringen vil fjerne nærdemokratiet i sundhedsvæsnet. Det siger Venstres politiske ordfører, Britt Bager.

- Vi vil rykke sundhedsvæsnet endnu tættere på borgerne. Det her er ikke en centraliseringsøvelse, som Wammen påstår.

- Det her er en øvelse i at skabe sammenhæng og få et sundhedsvæsen, der er endnu tættere på borgerne, siger Bager.

Hun tilføjer, at det er hensigten, at regeringen og DF inden det kommende folketingsvalg laver en aftale.

Løkke har flere gange udtalt, at der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring lokale sygehuse rundt om i landet.

Også hos De Radikale vil man bevare regionerne. Faktisk vil partiet give regionerne endnu flere opgaver, end de har i dag. Det siger politisk leder Morten Østergaard.

Flere beslutninger skal flyttes fra staten til regionerne. Det kan omhandle klimasikring, regional togdrift og turisme, siger han.

/ritzau/