Trak sig én dag før fristen: Slipper for Venstres onde spørgsmål om Hjort og Findsen

Nick Hækkerup (S) bedyrer, at hans farvel til politik er et tilvalg af en ny erhvervskarriere. Han slipper dog fri af den tunge dyne, som sagen om sigtelser mod FE-chef Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har lagt ned over regeringen

Den afgående justitsminister, Nick Hækkerup, skulle senest tirsdag have svaret på en række spørgsmål fra Venstre om FE-sagen. Men det nåede han ikke.
Den afgående justitsminister, Nick Hækkerup, skulle senest tirsdag have svaret på en række spørgsmål fra Venstre om FE-sagen. Men det nåede han ikke. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

For 13 dage siden stillede Venstre 45 nærgående skriftlige spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) om den såkaldte FE-sag. Det vil sige om sigtelserne mod chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at have overtrådt straffelovens paragraf 109. De skulle have videregivet hemmelige oplysninger til skade for rigets sikkerhed. Paragraffen om landsskadelig virksomhed kan give op til 12 år fængsel.

Fire måneder senere har politiet stadig ikke rejst tiltale mod nogen af de to sigtede, og lige efter påske fik det Venstre til at stille de mange spørgsmål om regeringens rolle i hele sagsforløbet. Blandt andet: Hvornår vidste ministrene og deres nære medarbejdere besked om sagsforløbet, hvordan forholder regeringen sig til at ophæve Claus Hjort Frederiksens politiske immunitet, hvorfor er sagen blevet trukket i langdrag, og har den været drøftet i regeringens sikkerhedsudvalg? Foruden mange flere.

Tidsfristen for at svare på et udvalgsspørgsmål i Folketinget er 14 dage, så senest tirsdag skulle Nick Hækkerup have svaret, men det nåede han ikke.

Søndag aften fortalte han offentligheden, at han forlader dansk politik for at blive direktør i Bryggeriforeningen den 1. juni i år. Så mandag gennemførte statsminister Mette Frederiksen (S) en mindre ministerrokade, hvor udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bliver ny justitsminister, mens hans post overtages af den hidtidige indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S). I hans sted indtræder Christian Rabjerg Madsen (S), som hidtil har være politisk ordfører for Socialdemokratiet.

Nu bliver det op til Mattias Tesfaye at svare. Den 54-årige Nick Hækkerups overraskende farvel fik straks spekulationerne til at florere på sociale medier. Kunne det virkelig være drømmejobbet for en topminister at blive direktør for en forening med syv ansatte under sig? Og hvordan kunne en minister fra en regering, der har forsøgt at nedbringe alkoholforbruget, pludselig stille sig i spidsen for netop bryggerierne?

Selv er Nick Hækkerup klar over risikoen for, at hans træk kan blive tolket som et udtryk for ultilfredshed. Men det er ikke politik, der skubber ham væk, det er Bryggeriforeningen, der trækker ham til, lød hans Facebookopslag. Alligevel sagde han dog ved ministeroverdragelsen, at han den seneste tid havde følt behov for at prøve noget nyt, og at "ærgerrigheden" for politik havde været i aftagende.

Han har haft mere end 20 år i den politiske branche, og han fortalte sin efterfølger Mattias Tesfaye om den kæmpestore arbejdsbyrde i Justitsministeriet. Ministeriet besvarede sidste år eksempelvis flest udvalgsspørgsmål og såkaldte paragraf 20-spørgsmål af alle ministerier. Måske et indirekte hint om de aktuelt udestående svar på spørgsmålene om FE-sagen.

At Nick Hækkerup forlader sin ministerpost for at prøve noget andet, fik mandag opbakning fra en tidligere kollega og studiekammerat fra jurastudiet, tidligere folketingsmedlem og minister Søren Pind (V). Også han skrev på Facebook, at de to gennem et par år havde talt om, hvordan livet er uden for politik

Det er da også meget muligt, at det ikke er "møgsagerne" i sig selv - FE-sagen og minksagen - som får Nick Hækkerup til at skifte bane.

For regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) er det i første omgang et tab, især så tæt på næste folketingsvalg. Omvendt kan Hækkerups exit på længere sigt være hjælpsomt for hende. Sat på spidsen kan det blive en redningskrans, hvis de dårlige sager udvikler sig endnu mere negativt de kommende uger. Minkkommissionen kommer med sin rapport i midten af juni, og i den sag valgte statsminister Mette Frederiksen (S) meget hurtigt at lægge hele det politiske ansvar over på tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S), som blev tvunget væk fra sin post i efteråret 2020. Skulle der her være noget at kritisere også justitsministeren for, vil han allerede være fortid i politik, når kommissionen udgiver rapporten.

I FE-sagen samler den borgerlige oppositions interesse sig om i hvor høj grad, statsministeren har været inde over beslutningen om at rejse de alvorlige sigtelser mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen. Efterretningseksperter betragter det som givet, at regeringens sikkerhedsudvalg, som består af fire topministre med statsministeren for bordenden er blevet hørt. Nick Hækkerups jobskifte kunne være en ny mulighed for Mette Frederiksen til at lægge hovedansvaret for en skandalesag på en fagminister, der så endd vil være fortid i politik.

Måske kommer man nærmere en afklaring af det, når den nye justitsminister får besvaret de mange ventende spørgsmål fra Venstre.