Trane giver Støjberg modspil, men kan ikke rokke ved Venstres kurs

Et kampvalg mellem Ellen Trane og Inger Støjberg er en tiltrængt mulighed for at pleje medlemsdemokratiet i Venstre. Men en næstformand er ikke længere næstenformand i det store borgerlige parti, og fremtidens kurs vil blive udstukket af Jakob Ellemann-Jensen, vurderer kommentator

Trane giver Støjberg modspil, men kan ikke rokke ved Venstres kurs
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

De har siddet med en følelse af ambivalens i Venstres bagland den seneste uge. Man havde magten til at vælte to af landets mest magtfulde mennesker af tronen, men var langt mere magtesløse i spørgsmålet om, hvem der skulle afløse Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som formand og næstformand.

Indtil mandag aften havde Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg ingen modkandidater, og duoen fik tilmed støtte fra stort set alle Venstre-profiler på Christiansborg. Det ændrede sig, da Ellen Trane Nørby annoncerede sit kandidatur. Politisk ligger hun langt fra Inger Støjberg, og selvom den tidligere integrationsminister stadig er storfavorit til at blive næstformand, breder der sig nu en lettelse i partiets bagland. Valget af formand og næstformand bliver ikke en ren skueproces, men en afstemning, man aktivt får lov at præge.

”Ovenpå alt det, der er sket i Venstre, har partiet godt af et kampvalg. I baglandet har vi skreget efter indflydelse, og med Ellen Trane Nørbys kandidatur har vi noget at vælge mellem,” siger Karsten Schøn, kommmuneforeningsformand for Venstre i Sønderborg.

Han bakkes op af Lotte Højmark Tang, formand for Venstres kommuneforening i Varde. Hun kalder nyheden fra Ellen Trane Nørby for ”virkelig god”.

”Folketingsgruppen har haft enormt travlt med at fortælle, hvad den synes om kandidaterne til formandskabet. Det er ærgerligt, for det lukker for den medlemsdemokratiske proces, før den overhovedet er gået i gang. At Ellen Trane Nørby tør stille sig op og sige, at hun også vil være med, er modigt og fantastisk,” siger Lotte Højmark Tang.

Selv i Inger Støjbergs egen valgkreds i Skive hilses modstanden velkomment.

”Det er sundt, at der er valgmuligheder. Men min stemme går selvfølgelig til Inger Støjberg, der sammen med Jakob Ellemann kan skabe ro og sikre fremgang for Venstre,” siger kredsformand Susanne Rusbjerg.

Venstres nye ledelse vælges af 850 delegerede på et ekstraordinært landsmøde i Herning næste weekend, og helt ind i Venstres folketingsgruppe er der en erkendelse af, at et sundt skænderi kan være nødvendigt, hvis luften skal renses.

Partinestor Bertel Haarder har til Ritzau kaldt det ”godt for medlemsdemokratiet i Venstre”, at Støjberg nu får modspil. Anni Matthiesen, folketingsmedlem valgt i Sydjyllands Storkreds, kalder over for Kristeligt Dagblad Ellen Tranes modkandidatur for ”meget positivt”.

”Uanset om det bliver Inger eller Ellen, står man bare langt stærkere som næstformand, når baglandet har afgjort det,” siger Anni Matthiesen.

Spørgsmålet er så, om kampvalget om en næstformandsposten er andet og mere end en ventil, der kan lette trykket fra baglandet.

Ifølge Jarl Cordua, politisk kommentator og medlem af Venstre, forregner man sig, hvis man tror, at valget mellem Trane og Støjberg for alvor kan rokke ved Venstres kurs.

”Helt ærligt tror jeg ikke på, at det kommer til at gøre den store forskel, om det bliver Ellen Trane eller Inger Støjberg,” vurderer han.

Der er ingen tvivl om, at de to kandidater er vidt forskellige. Ellen Trane Nørby er åbenlyst mere klassisk liberal end den nationalkonservative Støjberg og går til valg på at sikre et Venstre ”med udsyn til verden,” som hun skriver på sin Facebook-profil.

”For når Danmark er stærk i verden, er vi med til at skabe frihed og stabilitet, som kommer Danmark til gode. Vi tror på friheden. Friheden til at tænke, tro og ytre sig,” skriver Ellen Trane Nørby.

Omvendt vil partiet med Inger Støjberg få en næstformand, der i høj grad er i sync med de vælgere, som er tilhængere af en meget stram udlændingepolitik, og måske ligger på vippen mellem at stemme på Venstre og Dansk Folkeparti.

Men når valget mellem de to ifølge Jarl Cordua ikke skal tillægges for meget vægt, skyldes det, at Venstre ser ud til at nedtone næstformandens rolle i fremtiden.

”Jakob Ellemann kommer til at styre butikken, og næstformandsrollen i Venstre bliver af mere symbolsk karakter end nogensinde. Man bliver ikke længere næstenformand. Man bliver næstformand,” siger Jarl Cordua.

Dermed ikke sagt, at Jakob Ellemann-Jensen ikke har brug for en stærk næstformand. Særligt det jyske bagland har følt sig kørt over under Løkke/Jensens-formandskabet, og både Trane og Støjberg har den fordel, at de kan smide jydekortet på effektiv vis. Ellen Trane Nørby fik 13.477 personlige stemmer ved sidste valg og blev kun slået af DF-formand Kristian Thulesen Dahl i Sydjyllands Storkreds. Hendes far er tilmed tidligere borgmester for Venstre i Lemvig. Inger Støjberg fik 28.420 stemmer – fjerdeflest i hele landet. Et tal, der taler for sig selv.

”Jakob Ellemann-Jensen får uanset hvad en næstformand, som kan repræsentere højborgene i det jyske, og det vil han være taknemmelig for. Han satser nok på, at det bliver Inger Støjberg, men kan leve med det, hvis Ellen Trane vinder,” siger Jarl Cordua.