Hvad skete der lige? Tre års føring til blå blok forsvundet på tre dage

Efter at have været bagud i meningsmålingerne i over tre år, ligger rød blok nu til at kunne vinde valget. Valgforskere og kommentatorer giver her deres bud på hvorfor

For første gang siden november 2013 har rød blok taget føringen i meningsmålingerne.
For første gang siden november 2013 har rød blok taget føringen i meningsmålingerne. . Foto: David Leth Williams.

Søren Risbjerg Thomsen, valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet

”Det kræver flere meningsmålinger, hvis man for alvor skal slå fast, at rød blok nu står til at vinde valget. Men det er uden tvivl gået fremad for dem på det seneste.

Det skyldes, at Socialdemokraterne er ved at hente stemmer tilbage fra Dansk Folkeparti, som primært er skyld i de seneste års vælgervandring fra rød til blå blok.

Hvor de fleste vælgervandringer er sket inden for blokkene, så er mange vælgere gået fra Socialdemokraterne til Dansk Folkeparti på grund af regeringens ret borgerlige økonomiske politik, der har fået Dansk Folkeparti til at virke mere socialdemokratiske.

Ud fra målinger kan vi se, at arbejderne og de lavtuddannede har forladt Socialdemokraterne, som i højere grad er blevet funktionærernes parti.

Samtidig føler mange socialdemokratiske vælgere sig truet af den store indvandring.

Med deres velfærdsudspil og stramning af indvandrerpolitikken har Socialdemokraterne fået mange vælgere tilbage, men de har stadig lidt et stort tab, og Dansk Folkeparti klarer sig fortsat godt.

Personsager og spidskandidaternes troværdighed har også betydning for meningsmålingerne, men deres effekt er mere kortvarig.

Foto: Privatfoto

Lars Løkke Rasmussens tidligere bilagssager førte til en tilbagegang for partiet, men vælgerne er hurtigt kommet tilbage og gør det sandsynligvis endnu hurtigere under en valgkamp med stor mediedækning.

På lang sigt kan personsager vanskeligt slå den brede utilfredshed, der har været med regeringens politik.”

Hans Engell, politisk kommentator 

”Det er lykkedes Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt at tilrettelægge en særdeles effektiv valgkampagne, som allerede startede ved nytårstalen.

Regeringen har lagt op til Danmarkshistoriens længste valgkamp og udnyttet den godt, da de blandt andet har fået lukket to væsentlige huller.

Det ene er at fremstå økonomisk troværdige og vise, at de styrker velfærden, det anden er udlændingepolitikken.

Mange midtervælgere ønsker mere velfærd og en stram udlændingepolitik, og lige præcis den cocktail er det lykkedes Socialdemokraterne at få markedsført, mens de samtidig har bagatelliseret soloudmeldinger fra De Radikale, som ellers kunne skabe komplikationer.

Derudover er rød blok godt hjulpet på vej af, at Lars Løkke Rasmussen er meget hårdere vingeskudt, end man umiddelbart kunne tro.

Hans bilagssager har kostet utrolig dyrt, og det er ikke lykkedes for ham at komme ud af skyggen endnu. Det har Socialdemokraterne udnyttet til at føre en debat, der handler mere om kompetencer end politik, og her står Helle Thorning Schmidt stærkt i personmålingerne.

Så der er mange faktorer, der spiller ind, men overordnet set kan man sige, at det er en blanding af dygtighed og held.

Om rød blok vinder valget i sidste ende er dog stadig meget usikkert. Men lige nu fremstår Lars Løkke Rasmussen som utroværdig og Venstre som et parti, der står til at tabe og ikke ved, hvad de vil. Hvis partiet ikke får ændret det billede, vælgerne har af dem, og får sat en ny dagsorden i løbet af en uges tid, så taber de valget.”

Arne Hardis, politisk redaktør Weekendavisen

Foto: Ari Mikael Zelenko/Weekendavisen

”Det er helt tydeligt, at det er Socialdemokratiet, der trækker, og man må formode, at det er i den direkte kamp mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen, at vælgervandringerne foregår.

De seneste dage er det blevet diskuteret, at Venstre er kommet dårligt fra eksemplificeringerne af, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. De har mødt en kolossal modvind i den offentlige diskussion af eksemplerne.

Det politiske krav er født af en krisetænkning om, at vi er nødt til at gøre mere for at få folk til at arbejde, men det risikerer at blive en negativ dagsorden, når regeringen af al kraft fører en positiv dagsorden og udtaler, at vi har lagt krisen bag os, at det går fremad, og at der er skabt job.

Her bliver Venstre fanget i en lidt tilbageskuende rolle med deres ’Arh, er det nu så godt, og er arbejdspladserne nu gået til danskere.’ Det giver en fornemmelse af den sure gamle onkel, som sidder i et hjørne af stuen.

Vælgerne går formentlig mere op i, om velfærden fungerer på helt centrale områder som eksempelvis sygehusvæsen og ældre. Men Venstre har satset mange kræfter på en ganske vist betydningsfuld, men alligevel sekundær dagsorden om, at afstanden mellem de lavestlønnede og dem på overførselsindkomster skal øges.

Det er ikke nogen brutal dagsorden, regeringen gjorde noget af det samme med den skattereform, de gennemførte i 2012, men jeg vurderer, at vælgerne betragter det som et sekundært problem i forhold til, hvad de får ud af velfærden på de centrale områder.”

Jon Kiellberg, politisk rådgiver og analytiker Kiellberg Kommunikation 

Foto: Ernst Tobisch

”Lars Løkke Rasmussens troværdighed og ry er flakket og har været det i halvandet år, især efter underbukseskandalen. Som Inger Støjberg sagde efter bilagssagen, så er Venstre bedre til politik end personsager. Det er lige præcis der, hvor det rammer hårdest nu oven på deres store slagnummer om, at det skal kunne betale sig at arbejde. En kampagne, som Lars Løkke allerede introducerede på Venstres landsmøde i 2014.

Der, hvor det går helt galt, er, at de har fundet nogle eksempler, der ikke har haft hold i sig. Det har ramt Lars Løkke Rasmussen som person, men nu rammer det også deres politik, og det er rimelig ømtåleligt, for det er et dobbelt hårdt slag for dem.

Venstre har virkelig dygtige folk i deres pressetjeneste, men det kommer bag på mig, hvor uforberedte de virker i forhold til deres kampagne om, at det skal kunne betale sig at arbejde. De er så stor en organisation, at de på forhånd burde have forberedt sig langt bedre på at finde 10 konkrete eksempler, der holder vand, når valgkampen gik i gang.

Lars Løkke Rasmussen siger, at der kun er kommet 700 danskere i arbejde under Helle Thorning-Schmidts tid, men talmæssigt set kan han ikke rigtig redegøre for det. Det er ikke kun Lars Løkkes skyld overhovedet, tværtimod er han ikke blevet klædt godt nok på, og der er noget koordinering i organisationen, der fejler.

I deres kommunikationsstrategi kan der dog sagtens komme masser af kaniner op af hatten endnu. Venstre må have masser af penge tilbage, og man må tro, at de lancerer en stor kampagne. Indtil videre har de været noget tilbageholdende. Men Socialdemokratiet har selvfølgelig kunnet planlægge det, de har lanceret tolv pakker siden nytår og er vokset hele tiden. De har ramt utrolig godt, og deres kampagner lykkes på mange måder.” 

Trine Vendelboe Juul, underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og indehaver af kommunikationsvirksomheden a2be

Foto: Dan Hansen, DMJX

”Hvis man skal forklare rød bloks føring ud fra deres retorik og politiske budskaber, kan man sige, at der efterhånden er ved at tegne sig en solid, rød tråd og en konsistens i budskaberne hos Socialdemokraterne.

I 2011 gik partiet til valg på, at Danmark skulle videre, og det slogan har det fulgt op på ved denne valgkamp med ”Det Danmark du kender.” Samlet set tegner det konturerne af en fortælling, hvor vores fortid, vores nutid og vores fremtid hænger sammen, hvilket er kerneopskriften på god, klassisk storytelling.

Regeringens politik siden seneste valg bliver præsenteret som en lang rejse, hvor det har været nødvendigt at stramme op, men hvor vi nu kan se frem til gode tider. På grund af den aktuelle positive udvikling i samfundet og ikke mindst i økonomien er danskerne nu også modtagelige over det budskab, mens de under krisen havde svært ved at forholde sig til målet forude.

Den sammenhængende fortælling om velfærdssamfundets rødder og kerneværdier mangler hos blå blok. Deres politik er mere fragmenteret, og det er sværere at forstå, hvor de vil hen. Blå bloks retorik og politiske forslag lægger op til at prøve noget nyt, hvortil Helle Thorning-Schmidt flere gange har sagt, at vi ikke har råd til at eksperimentere - underforstået eksperimentere med vores identitet og vores selvforståelse som et samfund bestående af lige dele frihed og solidaritet.”