Prøv avisen
Udvikling

Tre forældre: Sådan har efterskolen forandret mit barn

Kristeligt Dagblad har spurgt tre forældre, hvad et efterskoleophold har gjort for deres børn.

De fleste forældre sender deres børn på efterskole for at styrke deres personlige udvikling. Her reflekterer tre forældre over, hvad et efterskoleophold har gjort for deres børn

Bente Rasmussen, salgskoordinator i Aalborg Lufthavn. Bor i Hals, Nordjylland:

”Mine tre piger har haft forskellige oplevelser på efterskolerne. Min mellemste, Emma, var på Horne Efterskole fra 2014-2015 i 9. klasse, og hun havde et helt fantastisk ophold. Emma havde været lidt træt af folkeskolen, og derfor sprang vi ud i det. Det har vi ikke fortrudt, og det har hun heller ikke. Hun har stadigvæk veninder derfra.”

”Emma gik fra at være en pige, der sad på værelset og var lidt indesluttet og ikke særlig social, til at komme hjem og nærmest kunne vælte hele verden. Lærerne har været sindssygt gode til at socialisere dem og tage sig af dem. Man kunne mærke det deroppe: Det var en rigtig god efterskole. Min ældste, Christine, var på Vejle Idrætsefterskole, og den var ikke så social som Horne. Der handlede det mere om at præstere. Hun var glad for at gå der, men forandringen hos hende var ikke så stor som hos Emma. Det sociale har stor betydning, og på Horne Efterskole kom man, som man var. På Horne placerer man dem i klasse med dem på samme niveau, og det betød, at hun bogligt flyttede sig rigtig meget.”

”Alle omkring Emma sagde, at det var godt, hun kom på efterskole. Før hun tog på efterskole, skulle døren til hendes værelse altid være lukket. Nu står den altid åben.”

Jette Terkelsen. Førtidspensionist. Bor i Holbæk, Nordvestsjælland:

”Min datter, Tea, var den sidste af mine fire børn, der tog på efterskole. Hun gik på Samsø Efterskole fra 2014-2015 i 10. klasse. Hun lærte at surfe, springe med faldskærm og dykke. Det var meget centreret om outdoor - aktiviteter. Jeg sendte et barn af sted, som ikke rigtig vidste, hvem hun var. Hovedet var fyldt med de klassiske teenageproblemer, men efter sådan et ophold er hun jo nærmest blevet en lille voksen.”

”Hun er blevet god til at tage vare på sig selv og tage hensyn til andre. Hun er ikke som sådan blevet mere udadvendt, for det var hun i forvejen. Men hun er blevet meget målbevidst og har fået nemmere ved at tage en beslutning om, i hvilken retning hun skal. Hun har fået mod på at tage beslutninger.”

”Alle mine fire børn har været på efterskole, fordi det giver så god en ballast til det, de senere skal igennem. Og du kan roligt sige, at de har været glade for det. Tea har valgt efterskolen efter, at der har skullet ske så meget som muligt. Og så har hun fået nogle fantastiske venner fra efterskolen, som hun laver mange ting med. Hun springer stadig faldskærm med en af veninderne derfra.”

Jens Højer. Ejer af Højer Møbler. Bor i Gandrup, Nordjylland:

”Mine to ældste, Michael og Monica, har været af sted. Michael fra 2009-2011, Monica fra 2011-2013. Begge i 9. og 10. klasse, så to år hver. Og så har vi en, der skal af sted til august. De var begge to på Hørby Efterskole, og jeg er også selv formand der.”

”Det var meget tydeligt det samme, der skete med dem begge, da de kom hjem. De tog det ikke længere som en selvfølge, at der stod mad på bordet, at mor vaskede deres tøj, eller at de altid kunne blive kørt til bussen. Forandringen skete ikke fra den ene dag til den anden: Det er en dannelsesrejse, en modningsproces hen over 10 måneder, som et enkelt efterskoleophold varer.”

”Da Michael kom hjem efter første år, var der ingen tvivl om, at han skulle flytte ud i en lejlighed, vi havde lavet på første sal i udhuset. Han kunne slet ikke se sig selv flytte hjem igen. Han var jo i princippet flyttet hjemmefra på efterskolen. Han sprang selv til for at hjælpe håndværkerne, da han kom hjem, for han glædede sig helt vildt til lejligheden blev færdig, så han kunne komme derud. Det behov, tror jeg, bare er noget af det, der sker, når man har været på efterskole. Og så var Monica ivrig efter, at Michael skulle flytte hjemmefra, så hun selv kunne få lejligheden. Som søskende styrker det deres fællesskab, når de kan kigge tilbage deres Hørby-tid sammen. Jeg vil mene, det er en stor fejl, hvis man ikke tager på efterskole.”

Jette Terkelsens fire børn har alle elsket at gå på efterskole. – Privatfoto.
Det er en stor fejl, hvis man ikke tager på efterskole, mener Jens Højer. – Privatfoto.