Tre uger mere med strikse coronaregler

Den britiske coronavariant B117 spreder sig. Den skal slås ned nu, hvis smittetal ikke skal eksplodere i februar, siger regeringen. Også rejseregler forlænges.

En patient skal flyttes fra afdelingen for covid-19-patienter på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital i december 2020. I foråret og forsommeren var mellem 8 og 11 patienter om dagen  indlagt på intensivafdelingen for covid-19-positive, indtil den lukkede ned på grund af lavt smittetryk i samfundet. Den 21. september blev intensivafdelingen igen taget i brug, og der er i øjeblikket 4-6 patienter. (Arkiv)
En patient skal flyttes fra afdelingen for covid-19-patienter på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital i december 2020. I foråret og forsommeren var mellem 8 og 11 patienter om dagen indlagt på intensivafdelingen for covid-19-positive, indtil den lukkede ned på grund af lavt smittetryk i samfundet. Den 21. september blev intensivafdelingen igen taget i brug, og der er i øjeblikket 4-6 patienter. (Arkiv) Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

De nuværende coronarestriktioner forlænges i yderligere tre uger - frem til og med 7. februar.

Det oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) onsdag aften på et pressemøde.

Samtidig opfordrede justitsminister Nick Hækkerup (S) alle, der går på arbejde og er fysisk sammen med andre, til at lade sig teste en gang om ugen. Symptomer eller ej.

Hækkerup peger på, at testkapaciteten ikke længere udnyttes fuldt ud, fordi mange arbejder hjemme.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis flere bliver testet, kan det hjælpe til at opspore den mere smitsomme britiske mutation B117, understregede han.

Denne virusvariant har den seneste tid bredt sig i Danmark. Til og med onsdag var der fundet 208 tilfælde af mutationen ved stikprøver, oplyste Magnus Heunicke.

For fire dage siden lød det samlede antal på 134 fundne prøver med B117.
I den sidste uge af 2020 blev den britiske mutation fundet i 2,4 procent af de positive prøver. Det tal steg til 3,6 procent den første uge af det nye år.

- Den britiske variant breder sig i Danmark, sagde Heunicke.

- Jeg skal understrege, at det er en stikprøve, men væksten er voldsomt bekymrende. For vi kommer til at se stærkt stigende smittetal senere på vinteren, sagde sundhedsministeren.

I denne uge tager TestCenter Danmark en ny metode i brug til at opnå en bredere og hurtigere overvågning af virusvarianter som B117.

Testen hedder delta-pcr, og den kommer til at screene alle positive prøver i de offentlige testcentre.

Med den nye test vil smitteopsporingen nu få besked om borgere, der er smittet med en muteret coronavariant, på et langt tidligere tidspunkt. Hidtil har der kunnet gå op til flere uger, inden smitteopsporingen blev orienteret.

Den britiske mutation er 50-74 procent mere smitsom end det almindelige coronavirus.

Regeringen forlænger også restriktioner for indrejse til Danmark.

- Henset til den meget alvorlige situation har vi truffet beslutning om at forlænge rejserestriktionerne frem til 7. februar, sagde Nick Hækkerup.

Også Udenrigsministeriets rejsevejledning forlænges til 7. februar.

Alle lande er i øjeblikket røde på kortet, og det betyder altså, at danskere ikke kan rejse de næste tre uger.

Bor man i udlandet, men arbejder i Danmark eller har et andet anerkendelsesværdigt formål, skal man vise en ugentlig negativ coronatest for at krydse grænsen.

Har man ikke et anerkendelsesværdigt formål i Danmark, er det ikke nok med en ugentlig negativ test. I så fald må testen kun være 24 timer gammel. Kravet om negativ test gælder ikke danske statsborgere eller udlændinge med bopæl i Danmark.

/ritzau/