Prøv avisen

Triste franskmænd tager afsked med prins Henrik: Han var en del af vores landsby

Château de Cayx ligger 130 kilometer nord for Toulouse i det sydvestlige Frankrig. Foto: Fred Lancelot/ ritzau scanpix

I landsbyen Luzech i Sydvestfrankrig, hvor prins Henrik ejede Château de Cayx, blev prinsen betragtet som et bysbarn, der interesserede sig for det lokale liv. Prins Henrik inkarnerede venskabet mellem Frankrig og Danmark, siger præsident Macron

Onsdag er markedsdag i Luzech, og her til morgen var prins Henriks død på alles læber i landsbyen, hvor den danske dronnings mand holdt af at blande sig med befolkningen, når han boede på Château de Cayx, 130 kilometer nord for Toulouse i det sydvestlige Frankrig.

”Jeg mødte ham nogle gange på markedet, hvor han købte ind ligesom alle andre, og her til morgen er det et af de store samtaleemner blandt folk,” siger Frédéric Bourdarie, der er indehaver af restaurant Le Luz d’Olt i Luzech.

Byens omkring 1700 indbyggere kendte regentparret og den kongelige familie, der holdt ferie på vinslottet, og prins Henrik huskes som et menneske, der ikke gjorde noget væsen af sin royale titel, men interesserede sig levende for byen og dens indbyggere.

”Han ville gerne følge med i, hvordan det gik den egn, hvor han selv var født, og han standsede op på torvet og diskuterede med folk, når han gjorde sine indkøb hos de lokale handlende. Han ville gerne diskutere kunst og litteratur, og han støttede byens kulturliv og har finanseret et af de legeredskaber, som er blevet stillet op i skolegården,” siger byens borgmester, Gérard Alazard.

”Vi kendte ham især for hans interesse for kunst. Han indrettede to museer på Château de Cayx, blandt andet med sine samlinger af afrikansk og oprindelig kunst samt jadekunst, som begge er åbne for offentligheden. Han var også kendt som skulptør og digter, men han var diskret og blufærdig omkring det,” siger Gérard Alazard.

Præsident Emmanuel Macron har udtrykt sin deltagelse med den kongelige familie og det danske folk. Den franske præsident understreger netop prins Henriks interesse for litteratur og livskunst og hans ”livslange støtte til det dansk-franske venskab”.

Og prins Henriks død er blandt tophistorierne i de franske medier, som ellers ikke interesserede synderligt for det danske kongehus og dets franskfødte prins. Dagblade som Le Monde og Le Figaro hæfter sig især ved prins Henriks komplekse forhold til danskerne og sin egen status som prinsgemal, som han dog fralagde sig ved sin pensionering i 2016.

Dagbladet Le Figaro beskriver ham som ”den krænkede prins, der ville være konge” – beskrivelser, der også går igen i de tyske netavisers nekrologer, som onsdag også dækkede det royale dødsfald tæt. Og Le Monde peger på, at han var ”levemanden og vinelskeren, der blev betragtet som indbegrebet af sydlandsk arrogance i det lutherske land”.

Det er ikke det syn, man har på hverken prinsen eller danskerne i Luzech, hvor det regionale dagblad fra morgenstunden interviewede indbyggere på gaden for at spørge ind til deres reaktioner på dødsfaldet.

”Folk udtrykker tristhed, som man gør, når man mister en person, man har kendt og værdsat. Vi var nok nysgerrige omkring kongefamilien i begyndelsen, men meget hurtigt blev prins Henrik en del af landsbyen. Han var ligefrem og talte med alle og enhver, og vi føler en stor tristhed over hans død,” siger Gisele Garcia, der er meddeler for lokalavisen Le Petit Journal du Lot.

Borgmesteren er i tæt kontakt med prinsens personlige sekretær omkring bisættelsen.

”Befolkningen her i Luzech så gerne, at de får lejlighed til at deltage i en mindehøjtidelighed, men det er naturligvis op til kongefamilien,” siger Gérard Alazard.

”Vi ville rigtig gerne have, at han blev bisat her hos os,” siger Gisèle Garcia

”Men det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre,” medgiver hun.