Trods høje priser er Folkemødet stadig en succes

Folkemødet på Bornholm forventer at gentage sidste års rekordstore deltagelse. Men flere organisationer skruer nu ned for aktiviteterne på Folkemødet på grund af de hastigt stigende priser. Man risikerer, at arrangementet mister sin folkelighed, advarer flere

Flere organisationer mener, at det er blevet for dyrt at hive pungen op af lommen til Folkemødet.
Flere organisationer mener, at det er blevet for dyrt at hive pungen op af lommen til Folkemødet. . Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix.

I disse dage bliver det bornholmske befolkningstal mere end tredoblet, når flere end 100.000 personer gæster den niende udgave af Folkemødet i Allinge på Bornholm. Færgetrafikken har slået alle rekorder, og tusindvis af flypassagerer er allerede ankommet. Derudover har rekordmange ansøgt om at få lov til at huse arrangementer og debatter.

Men trods den stigende popularitet bliver det folkelige møde i stigende grad kritiseret for at skrue priserne så højt op, at det risikerer at ramme selve folkeligheden. Som arrangør er det simpelthen blevet for dyrt at hive pungen op af lommen, mener en række organisationer, som enten nedprioriterer årets festival eller helt undlader at holde arrangementer.

Hos Landbrug & Fødevarer har man i år valgt at spare de mere end 1,5 millioner kroner, som det ville kostet organisationen at huse debatter og andre arrangementer:

”Vi er finansieret af vores medlemmer og kan ikke bare skalte og valte med vores penge. Siden vi første gang deltog for otte år siden, er det blevet dyrere og dyrere, og vi kan ikke længere forsvare at tage afsted,” siger Lisbeth Olsgaard, brandingchef i Landbrug & Fødevarer.

Hun forklarer, at det de første par år stort set ikke kostede noget at være arrangør. Men alene til leje af areal, el, vand og sponsorat brugte organisationen sidste år 250.000 kroner.

”Så der er virkelig sket en eksplosion i, hvad det koster,” slår Lisbeth Olsgaard fast og bemærker, at Landbrug & Fødevarer fortsat vil være repræsenteret ved debatter.

Generelt er prisen for at være arrangør på Folkemødet også steget. Præcist hvor meget kan Foreningen Folkemødet dog ikke oplyse, men den anslår, at den gennemsnitlige pris i år er omkring 40.000 kroner for en central placering med el og vand samt leje af telt, borde og bænke.

Sidste år modtog arrangementet også kritik for at være for dyrt, og man valgte derfor at sænke priserne med 10 procent. Men prisnedslaget er ikke nok for Ældre Sagen, som i år stiller op med et mindre telt:

”Det fylder da helt klart noget, at det er nogle dyre dage. Derfor har vi også valgt at spare penge og i stedet nøjes vi med et mindre telt. Men med lidt god planlægning forventer jeg, at vi kan få det samme ud af det for de besøgende,” siger Peter Rindom, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Sidste år valgte Dansk Industri at skære ned på antallet af udsendte og antallet af debatter. Det gør organisationen igen i år:

”Folkemødet er et fantastisk arrangement, så igen i år er vi til stede. Men priserne er virkelig blevet skruet i vejret, og derfor har vi valgt i højere grad også at prioritere Ungdommens Folkemøde (i Valby, red.),” siger Marion Hannerup, Dansk Industris kommunikationsdirektør, hvis største bekymring er, at det er også er blevet for dyrt for almindelige besøgende på Folkemødet.

Samme betænkelighed har forfatter og debattør Ahmad Mahmoud. Han har flere venner og bekendte, som ikke længere deltager i Folkemødet i Allinge, fordi det er blevet for dyrt. Personligt deltager han dog stadig, og da Kristeligt Dagblad ringer ham op, er han for få timer siden ankommet til byen:

”Nu skal du høre. Da jeg landede på Bornholm, skulle jeg på toilettet. Det kostede mig 25 kroner. Jeg kunne lave mad til en halv familie for de penge!,” fortæller han.

Han mener, at Folkemødet har udviklet sig til et arrangement, som ikke længere er for folket. Med priser på op mod 26.000 kroner for overnatning for to personer i fire dage er det ifølge Ahmad Mahmoud ganske enkelt blevet for dyrt:

”For Bornholm var udgangspunktet for Folkemødet også at sikre en større indtjening uden for feriesæsonen. Men det har udviklet sig til, at de i løbet af hele året tjener flest penge netop de her dage,” siger han og nævner, at selv statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for to år var ude med kritik af Folkemødet, da det kom frem, at en organisation var blevet tilbudt at leje et hus for 80.000 kroner.

Men man ved jo fra analyser, at over halvdelen af de flere end 100.000 besøgende på Folkemødet er almindeligt betalende gæster. Så er det vel et folkeligt arrangement?

”Det er efter min mening ikke godt nok. I mine øjne burde det være mindst tre ud af fire, som var almindelige borgere. Det ville også være tilfældet, hvis de flyttede Folkemødet, så det i stedet var på Fyn eller i Jylland,” mener Ahmad Mahmoud.

Samme kritik lyder fra debattør og tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen:

”Det er ikke folkeligheden, som springer én i øjnene, når man er på Folkemødet. Man ser den ene kendis efter den anden. Det er nærmest som at være en del af Aftenshowet eller Deadline,” fortæller han.

Noget mere positivt stemt over for arrangementet på Bornholm er Helle Nielsen. Hun er formand for LO Fyn, som de seneste par år har arrangeret en bustur for sine medlemmer. Hun kan ikke genkende billedet af Folkemødet som ikke-folkeligt:

”Der er så mange spændende aktiviteter som alt fra politiske partier til organisationer arrangerer. Så ligegyldigt, om man er interesseret i politik eller for eksempel bæredygtighed, så er der noget at kaste sig over. Vores medlemmer føler virkelig, at de er en del af et spændende fællesskab og som en del af demokratiet, når de er i de smukke omgivelser på Bornholm,” siger hun.

Hos Foreningen Folkemødet er man bekendt med utilfredsheden over de høje priser både for deltagere og arrangører. Ifølge kommunikationsansvarlig for Foreningen Folkemødet, Pelle Nybirk, er årets priser på Folkemødet på et ”naturligt niveau” både for arrangører og besøgende:

”I år glæder vi os over, at prisen på en færgebillet er faldet med 30 procent. Vi hjælper så godt, som vi kan med at facilitere billige overnatningsmuligheder, og samtidig opfordrer vi hoteller og private udlejere til ikke at sætte deres priser for højt. Hvad angår arrangørerne, så er der jo forskellige måder at være på Folkemødet, og er det for dyrt, har man også mulighed for selv at medbringe telt og andre ting,” forklarer Pelle Nybirk.