Trods vaccine vil corona fortsat spredes

I løbet af de kommende to måneder vil en kvart million danskere blive vaccineret mod corona, venter Socialdemokratiets sundhedsordfører. Vaccinemængden vil afgøre, hvornår alle danskere har fået tilbud om en vaccine

Folk stod i går i lange køer for at blive testet ved Frederiksberg Rådhus på Frederiksberg i København. Nogle holdt den anbefalede afstand. – Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.
Folk stod i går i lange køer for at blive testet ved Frederiksberg Rådhus på Frederiksberg i København. Nogle holdt den anbefalede afstand. – Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Når foråret begynder den 1. marts, vil op mod en kvart million danskere have fået en vaccine, der kan beskytte dem mod corona.

Sådan lød det glade budskab fra Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff i går ifølge Ritzau.

Sundhedsordføreren vurderer, at mellem 200.000 og 250.000 danskere vil blive vaccineret i løbet af de første to måneder efter, at vaccinen er kommet til Danmark. Det sker formentlig den 27. december. I første omgang skal samtlige 40.000 plejehjemsbeboere vaccineres. Ifølge Rasmus Horn Langhoff skal det desuden sikres, at alle sårbare og personer, der arbejder med sårbare, er vaccineret i første halvdel af 2021.

Men det positive budskab betyder ikke, at vi slipper for corona. For det er stadig meget usikkert, hvornår samtlige 5,6 millioner danskere har fået de stik, der kan beskytte mod virus. Sådan lyder vurderingen fra en infektionslæge og en pandemiforsker.

”250.000 er et meget stort tal, men der er samtidig langt til de 5,6 millioner danskere. Lige nu har vi kun én vaccine, og nummer to vaccine er også snart klar. De første mange måneder bliver udfordringen, om vi kan skaffe tilstrækkeligt med vacciner,” siger Christian Wejse, speciallæge i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Aarhus Universitet.

Han forventer, at vaccinationstempoet vil stige i takt med, at der kommer flere vacciner på markedet.

”Det lyder flot, hvis vi kan få vaccineret en kvart million danskere de næste to måneder. Især når det er plejehjemsbeboere og andre svage grupper, der kommer først. Det vil mindske dødeligheden,” siger Christian Wejse, der på nuværende tidspunkt finder det vanskeligt at vurdere, hvornår hele befolkningen er vaccineret.

Han tror dog ikke, at vi kommer ud af 2021, uden at alle danskere har fået tilbudt en vaccination.

Pandemiforsker lektor Viggo Andreasen fra institut for naturvidenskab og miljø ved Roskilde Universitet vurderer, at antallet af dødsfald og svær sygdom på grund af corona vil falde markant, hvis det lykkes at vaccinere 250.000 af de ældste og mest sårbare i løbet af de kommende to måneder.

”Trykket på sygehusene og bekymringen for plejehjem vil blive lettet, men ikke smittespredningen, for det er ikke de ældste, der spreder virus. Vi vil stadig se en voldsom smittespredning blandt grupper under 70 år, der også risikerer at blive alvorligt syge,” siger Viggo Andreasen.

Han henviser til, at de 40-70-årige i dag fylder en tredjedel af sengene på hospitalernes coronaafsnit.

Viggo Andreasen forudser, at epidemien vil aftage til sommer, hvor virus ikke spreder sig så godt, og en større del af befolkningen er vaccineret.

”Efter sommerferien er 10-15 procent formentlig immune, og smittetrykket vil falde. Sker det, vil vi kunne lempe de mest generende restriktioner, men vi kommer ikke til at slippe kravet om afstand og håndhygiejne,” siger Viggo Andreasen.

Han tør ikke spå om, hvornår samtlige 5,6 millioner danskere er vaccineret.

”Spørgsmålet er, om der fortsat vil være opbakning i befolkningen til at forhindre corona i at sprede sig, hvis dødstallet falder,” siger Viggo Andreasen.

Han vurderer, at villigheden til fortsat at bekæmpe corona til dels kommer til at afhænge af, om mange yngre rammes af senfølger.

Et andet tema er spørgsmålet om bivirkninger af vaccinen.

”I forhold til plejehjemsbeboere er der ingen tvivl om, at vaccinen langt vil være at foretrække trods bivirkninger, fordi en tredjedel af de ældste risikerer at dø af covid-19. Jo længere, vi når frem i vaccineprogrammet, jo mere vil vi vide om, hvorvidt bivirkninger står mål med effekten af vaccinen, også når det gælder de 25-årige,” siger Viggo Andreasen.