Trøfler, trommedans og falkejagt: Verdensarv er ikke altid pyramider og gamle bygninger

I december blev Danmark for første gang repræsenteret på UNESCO’s liste over levende kulturarv, der skal sikres og bevares

Hele 24 lande stod på ansøgningen til UNESCO, heraf alt fra Holland til Polen, Mongoliet og Saudi-Arabien, for at få falkejagt anerkendt som verdens kulturarv.
Hele 24 lande stod på ansøgningen til UNESCO, heraf alt fra Holland til Polen, Mongoliet og Saudi-Arabien, for at få falkejagt anerkendt som verdens kulturarv. . Foto: Darshan Gajara/Unsplash.

Der findes kulturarv, som kan besøges og beundres – som pyramiderne i Giza, Vadehavet og byer som italienske Venedig og franske Lyon. Og så er der den kulturarv, der ikke findes et bestemt sted, men i stedet er levende traditioner, kundskaber eller måder at være sammen på.

Siden 2003 har FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur, UNESCO, haft en særlig konvention til at sikre den såkaldte immaterielle kulturarv. På listen over den levende kulturarv finder man blandt andet den spanske dans flamenco, kaffekultur i Tyrkiet og korsang i Georgien – og i december blev der truffet afgørelse om tre ansøgninger til optagelse på listen, som Danmark var involveret i.

Heraf blev ansøgningerne om grønlandsk trommedans og -sang, som Danmark havde ansøgt om på vegne af Rigsfællesskabet og Grønlands selvstyre, og den nordiske bådtype klinkbåden, som Danmark var medunderskriver på, imødekommet. Den tredje ansøgning, som der blev givet afslag på, handlede om den dansk-tyske mindretalsmodel, der har sikret et fredeligt samliv i grænseområdet.

Dermed er Danmark nu at finde på UNESCO’s liste sammen med 138 andre lande, der har fået anerkendt immateriel kulturarv. 73 lande fik ny kulturarv på listen sidste år, og der var tale om nogle meget forskellige bidrag. Her nævnes fem af dem:

1. Falkejagt

Traditionen med at træne falke – og andre rovfugle – til jagt vurderes at være over 4000 år. Oprindeligt var falkejagt et middel til at skaffe føde, men i dag ses det i lige så høj grad som en social aktivitet, der praktiseres af mennesker i alle aldre og i mange lande. 24 lande stod på ansøgningen til UNESCO, lige fra Holland og Polen til Mongoliet og Saudi-Arabien.

2. Kunsten at finde trøfler

Mange kender trøflen som et dyrt og eksklusivt pift til madlavningen, men nu har selve jagten på de små, knoldformede svampe også fået en særlig anerkendelse internationalt. Mere præcist er der tale om den italienske måde at finde og opgrave trøfler på, som er blevet overleveret mundtligt i århundreder og stadig fylder meget i landområderne.

3. Congolesisk rumba

Dans fylder generelt meget i den levende kulturarv, og sidste år blev congolesisk rumba anerkendt. Rumbaen er både en musikgenre og en dans, der er almindelig i byerne i Den Demokratiske Republik Congo og Republikken Congo. Den bruges både til at udtrykke status og samle generationerne.

4. Keramik-kundskaber fra Peru

I det nordlige Peru finder man Awajun-folket, for hvem keramik ikke bare er keramik. Når de laver krukker, sker det med stort fokus på naturen og med specifikke værktøjer, herunder en pensel lavet af menneskehår. Keramikken laves af kvinder, der giver praksissen videre til andre kvinder i deres familier.

5. Palæstinensiske broderier

Palæstinensiske kvinder har opnået anerkendelse for deres lange og stolte tradition for broderi, som går i arv fra mødre til døtre. I landområderne er det almindeligt at bære lange dragter og tørklæder, som er broderet med forskellige motiver, farver og design, der er med til at sige noget om kvindernes lokale tilhørsforhold og civile og økonomiske status.