Troen går til Paris

Tag med Kristeligt Dagblad og Unitas Rejser til Paris

Billedtekst...
Billedtekst...

Her er en anledning til at opleve Paris befriet for de sædvanlige turistklichéer og samtidig se den blomstre op på den mest uventede facon. Det handler nemlig om Paris som en kristen by og om de spor, som kirken og dens folk har sat sig gennem 1500 år på snart sagt hvert et gadehjørne.

Det er der nok ikke så mange, der tænker på, når de besøger Frankrigs hovedstad, der med rette er berømmet for sin tidløse elegance, sine restauranter og sine modebutikker. Men rent faktisk er Paris ikke så langt fra at kunne konkurrere med Rom, når det drejer sig om at efterspore kristendommens udvikling i Europa. Paris havde en kristen identitet allerede i 300-tallet, og op gennem århundrederne har de fleste store kirkehistoriske begivenheder haft et parisisk ekko – hvis ikke de ligefrem er udgået fra Paris. I middelalderen strømmede de lærde og ambitiøse til Paris' universitet og kirkeskoler for at læse teologi og kirkeret, i det 16. århundrede blev jesuiterordenen grundlagt her, og i begyndelsen af det 20. århundrede gennemførtes Europas skrappeste adskillelse af kirke og stat. Det er alt sammen værd at beskæftige sig med på et tidspunkt, hvor så mange taler om Europas værdier og Europas identitet.

Det bliver heller ikke kedeligt, for religion er stærke sager, der stiller alvorlige spørgsmål, når vi kigger nærmere på konger og kardinaler, helgener og hedninger og betragter de bygningsværker, de har efterladt sig. Til gengæld får det også byernes by til at fremstå i et nyt lys, når kunsten og arkitekturen kommer anderledes i spil og fortæller os om den måde, franskmændene ser sig selv og deres hovedstad på. Dette er en tur både for den garvede Paris-rejsende og for den, der besøger en af Europas mest fantastiske hovedstæder for første gang.

Og så skal vi i øvrigt ikke kaste vrag på Paris? øvrige attraktioner, for programmet bliver ikke mere pakket, end at der også bliver tid til at udforske byen på egen hånd med shopping, sightseeing og spadsereture. For alle har deres yndlingssteder i Paris – eller også får de dem meget hurtigt.

Den nemmeste måde at komme rundt i Paris på er til fods og med offentlig transport. Så man skal helst været godt gående og ikke være bleg for at udforske Paris' berømte metro for at få det meste ud af turen.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk