Trossamfund risikerer at miste deres anerkendelse

45 trossamfund mangler stadig at efterkomme politikernes krav om at lade sig registrere i Trossamfundsregisteret. Vi kommer til at tage anerkendelsen fra dem, siger kirkeminister. Det vil i så fald være første gang i historien, siger lektor

"Hvis ikke vi har modtaget de oplysninger inden deadline på mandag, kommer vi til at tage anerkendelsen fra de trossamfund, der ikke lever op til lovgivningen," skriver kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S).
"Hvis ikke vi har modtaget de oplysninger inden deadline på mandag, kommer vi til at tage anerkendelsen fra de trossamfund, der ikke lever op til lovgivningen," skriver kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S). Foto: Leif Tuxen.

Kirkeminister Joy Mogensen (S) truer en lang række af landets trossamfund med at fratage dem deres statslige anerkendelse. Trossamfundene har siden november 2018 skullet lade sig registrere i det centrale Trossamfundsregister. Men på trods af adskillige rykkerbreve fra Kirkeministeriet mangler 45 af landets 203 anerkendte trossamfund stadig at lade sig registrere, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Fristen for at reagere på seneste rykker er på mandag. Ellers kan den manglende registrering få betydning for anerkendelsen, siger Joy Mogensen.

”Alle trossamfund i Danmark har fået både gode muligheder for og rigelig tid til at overholde loven. Et bredt flertal i Folketinget er enige om nogle rimelige krav til, hvad man skal leve op til for at få status af anerkendt trossamfund i Danmark. Hvis ikke vi har modtaget de oplysninger inden deadline på mandag, kommer vi til at tage anerkendelsen fra de trossamfund, der ikke lever op til lovgivningen. Det kan ikke være anderledes,” siger kirkeministeren i pressemeddelelsen.

Kravet om at lade sig registrere i Trossamfundsregisteret går tilbage til Trossamfundsloven, der blev vedtaget tilbage i december 2017. Med den blev det blandt andet et krav, at anerkendte trossamfund skal indberette en række oplysninger om vedtægter, trosgrundlag, centrale læresætninger og årsregnskab til et register.

Kirkeministeriet har siden Trossamfundsregisterets oprettelse udsendt rykkerbreve i februar, april og juli 2019 til de trossamfund, som endnu manglede at indberette helt eller delvist.

Og det er helt uholdbart, at så mange stadig mangler at indsende oplysninger, lyder det fra Pernille Vermund, der både er partiformand og kirkeordfører for Nye Borgerlige. Hun stillede allerede i forrige uge spørgsmål til kirkeministeren om, hvad ministeren vil gøre ved de trossamfund, der ikke har indsendt årsregnskab.

”Det er dybt problematisk, at nogle ikke indsender de her oplysninger. Det handler om trossamfund, der indirekte får offentlig støtte i og med de kan trække deres medlemskontingent fra i skat. Det betyder, at danskerne er med til at understøtte trossamfund, uden at ane, hvad pengene går til,” siger hun.

Hvis det når så vidt, at ministeriet fratager nogle trossamfund deres godkendelse, vil det være første gang i landets historie, at det sker, siger postdoc ved Københavns Universitet Niels Valdemar Vinding, der har forsket i de anerkendte trossamfund.

Det var nemlig først med trossamfundsloven forrige år, at den sanktion reelt blev en mulighed.

Niels Valdemar Vinding ser to mulige forklaringer på, hvorfor så stor en del af landets trossamfund ikke har efterkommet politikernes lovkrav.

”Det kan være den ganske jordnære grund, at nogle trossamfund er så små, at de har syntes, det var for ressourcekrævende at få indsamlet og fremlagt oplysningerne og derfor har syltet det. Den anden grund kan være, at man af den ene eller anden grund ikke ønsker at fremlægge de oplysninger og dermed heller ikke er interesseret i at være et anerkendt trossamfund. At kravet er blevet en pisk med for lidt gulerod,” siger han.