Prøv avisen
Morgensamling

Tryghedslov truer danskernes frihed, gravide klarer sig godt i pandemien, og kardinaler må gå ned i løn

Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Velkommen til ugens første Morgensamling efter en weekend med mere varme og sol, som sendte danskerne udenfor. Med det skønne forårsvejr kommer også – endelig – muligheden for at gå på på café og restaurant. Ja, du læste rigtigt. Fra på onsdag behøver vi ikke sidde hjemme og spise enten hjemmelavede eller færdiglavede retter.

Der sker som led i genåbningen af landet efter en lang og temmelig kedelig vinter. Men, der er et men. Et stort men, mener flere partier. For det bliver ikke bare sådan lige at få en kaffe latte eller sandwich serveret. Det kræver, at man både har et coronapas med et negativt testsvar og har booket et bord mindst 30 minutter forinden. Det sidste er dog helt fjollet, lyder det fra blandt andre De Konservative og De Radikale ifølge nyhedsbureauet Ritzau. Reglen om booking rammer især restauranter, der ikke har systemer til den slags.

I denne artikel kan du få hele overblikket over, hvad onsdagens genåbning betyder – ikke mindst for kirke- og kulturlivet.

Tryghedslov truer vores frihed

Morgensamling bliver i det politiske, hvor regeringen vil gøre det mere trygt at være dansker. Denne gang handler det om nattelivet og urolige områder. Senest skal en ny lov, der ventes vedtaget de kommende uger, kunne forhindre eksempelvis demonstrationer i områder, som politiet mener er præget af utryghed. Loven medfører også, at danskerne som noget nyt skal kunne forbydes at opholde sig i nattelivet efter midnat, hvis de før eksempelvis har været i slagsmål på en bar. Men det er en misforstået forståelse af borgernes tryghed, lyder det ifølge Politiken fra eksperter, som advarer mod en ”bekymrende” politisk linje og en ”manipulerende” forståelse af borgernes frihedsrettigheder. Kritikken kommer i kølvandet på en række lovforslag, der indskrænker danskernes frihedsrettigheder og forsamlingsfrihed og indfører øget overvågning.

Psykiatriske patienter udskrives for tidligt

Vi vender blikket mod en mere dyster historie, der handler om psykisk syge, der kan være i fare for sig selv. De bliver nemlig udskrevet for tidligt, mener flere læger. Lægeforeningen frygter, at tidlige udskrivelser af personer med psykiske sygdomme kan føre til drab og selvmord. Udmeldingen sker på baggrund af foreningens seneste undersøgelse, der ifølge Avisen Danmark viser, at det er hverdag eller en ugentlig begivenhed, at psykiatriske patienter udskrives, før de er klar til det. Samtidig svarer 78 procent af speciallægerne, at der mangler sengepladser til psykiatriske patienter.

”Det er alvorligt. Vi har set eksempler på, hvad der sker, når vi ikke håndterer mennesker med psykiske lidelser på en god måde. Vi har set ansatte, der er blevet slået ihjel, og patienter, der har begået selvmord,” siger Camilla Rathcke, der er formand for Lægeforeningen.

Mindre løn til kardinaler på grund af corona

Coronakrisen har fået de europæiske lande til at åbne op for statskassen for at redde deres skræntende og hårdt ramte økonomier. Det modsatte sker i Vatikanet, der i stedet lukker kassen i. Ifølge britiske Financial Times har et stort fald i antal besøgende og donationer det seneste år påvirket den lille stats økonomi i en grad, så der må tages drastiske midler i brug. Derfor skæres der nu blandt andet i lønninger til kardinaler, renoveringer af bygninger og ansattes udenlandsrejser. Sidste måned oplyste pave Frans, at alle kardinalers løn vil falde med 10 procent fra og med april på grund af coronakrisen. Det nye udgiftsniveau vil i år vil være det lavete i Vatikanets nyere historie.

Gravide klarer pandemien godt

Der er heldigvis også lidt godt nyt at berette om her i Morgensamling. For der bliver stadig lavet børn under coronakrisen. Og ud over at kunne se frem til et lille nyt mirakel er de kommende mødre ikke bemærkelsesværdigt præget af at sætte et barn i verden i en usikker tid. Den nyhed kommer dog på baggrund af udenlandske undersøgelser, der i coronapandemiens første måneder viste, at gravide blev ramt af øget stress. Men sådan har det ikke forholdt sig for vordende danske mødre. De har ikke været påvirket psykisk, kan man læse i dagens Kristeligt Dagblad. Historien baserer sig på en ny dansk undersøgelse, hvor forskerne ikke har kunnet finde tegn på øget depression blandt gravide under corona-nedlukningen, når de sammenlignede med en tilsvarende undersøgelse fra 2016, men der var en beskeden stigning i angstsymptomer.

Udenlandsk indblanding i omskæringsbeslutning

Vi bliver i baby-højde, for i morgen er spørgsmålet om omskæring af drengebørn atter på den politiske dagsorden, når forslaget om et forbud tages op i Folketinget i morgen. Der er mange holdninger til det spørgsmål, og endda også internationale interesser presser sig på, når magthaverne skal tage stilling i sagen. Der foregik nemlig et større internationalt spil i kulissen, da statsminister Mette Frederiksen (S) på baggrund af et borgerforslag i efteråret slog fast, at regeringen ikke kunne støtte et forbud mod omskæring af drenge under 18 år. DR Nyheder har fået adgang til en lang række dokumenter, der viser, at særligt USA, Israel og store jødiske interesseorganisationer lagde et hårdt pres på Danmark for ikke at vedtage et forbud.

Op til behandlingen af forslaget i morgen har Folketingets politikere modtaget et åbent brev, der forbinder den nynazistiske bevægelse Nordfronts syn på den jødiske påske med et ordvalg, man også finder hos Intact Danmark, en forening mod omskæring af børn.

”Vi ser desværre disse og andre eksempler på, at for­tællinger om jødisk drengeomskæring og andre jødiske praksisser og højtider i uskøn kombination anvendes til at fremstille jøder på en måde, som vi alle havde håbet hørte en anden tid til,” lyder det blandt andet i brevet, som man kan læse mere om i Kristeligt Dagblad i dag.

Topklubber laver egen fodboldturnering

Der har længe verseret rygter om, at de bedste europæiske fodboldklubber vil lave deres egen store turnering som modsvar til de eksisterende drevet af Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa. Nu sker der så noget på den bane. 12 store europæiske fodboldklubber planlægger at stifte en ny turnering med navnet Super League. Ifølge TV 2. inkluderer aftalen blandt andet engelske Manchester United, spanske Barcelona og italienske AC Milan.

”Ved at samle verdens største klubber og spillere i turneringen Super League skriver vi et nyt kapitel i europæisk fodboldhistorie, der skal sikre konkurrence og faciliteter i verdensklasse og øget økonomisk støtte til den brede fodboldpyramide,” siger Joel Glazer, der er amerikansk medejer af Manchester United og næstformand i Super League.

Det nye initiativ er noget af en bombe i fodboldverdenen og møder ikke stor glæde fra alle kanter. Uefa truer med at gå rettens vej for at stoppe turneringen, og en række fodboldpersonligheder, organisationer og politikere har kritiseret beslutningen.

Meloner vokser til klassisk musik

Der er mindre larm omkring denne runde tingest. Det er den japanske muskmelon. For malaysiske landmænd har angiveligt fundet den perfekte måde at dyrke melonen, som er en af verdens dyreste frugter, skriver Reuters. Efter mere end et årti med eksperimenter siger landmændene, at de har fundet den rette blanding af næringsstoffer og behandlinger til at dyrke melonen til perfektion. De giver med jævne mellemrum melonerne massage med en blød klud eller bløde handsker. En praksis kaldet Tama-fuki. Massagen skal tilsyneladende forbedre melonernes smag. Derudover strømmer der i melondrivhusene klassisk musik ud fra højttalerne. Man mener, at musikken stimulerer melonernes evne til at gro. Velbekomme, afslutter Morgensamling for i dag.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.