Tusinder fejrede Dronningen i Aarhus

Dronning Margrethe lod sig i går hylde af jyderne i forbindelse med sin 75-årsfødselsdag i næste uge

Regentparret var på en længere karettur gennem Aarhus. Her kommer parret til rådhuset. -
Regentparret var på en længere karettur gennem Aarhus. Her kommer parret til rådhuset. - . Foto: Henning Bagger/Scanpix.

De rød-hvide papirflag vinkede ”Velkommen hjem” fra tusinder af hænder, da den store fejring af dronning Margrethes 75-årsfødselsdag i går blev indledt i Aarhus med karettur på Strøget.

På årets hidtil varmeste dag tog østjyder og andre tilrejsende fra hovedlandet mindst lige så varmt imod, at Dronningen med mangeårige østjyske rødder også har prioriteret at lade sig fejre her. Og ikke kun i København på selve fødselsdagen den 16. april.

”Jeg er meget royal og rejste fra Holstebro, hvor jeg bor, til København, da Dronningen blev 70 år for bare én gang at opleve fejringen af hende. Det er rigtigt dejligt, at det nu kunne lade sig gøre meget tættere på hjembyen, for det her er jo meget mindre klaustrofobisk end på Amalienborg,” siger Ruth Sloth Kristiansen.

Dronningen har ofte understreget sin tætte tilknytning til den østjyske hovedstad, hvor hun studerede som ung og siden med den voksende familie har tilbragt utallige ferier på Marselisborg Slot. Ligesom hun er protektor for vigtige kulturinstitutioner som Festugen, Moesgaard Museum og kunstmuseet ARoS.

Her demonstrerede regentparret sidste år sin enorme popularitet, da den fælles kunstudstilling ”Pas de Deux Royal” med malerier og skulpturer med over 285.000 besøgende blev den mest besøgte udstilling nogensinde i kunstmuseets 10-årige historie.

I sin festtale i går kaldte Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard da også Dronningen for en aarhusiansk ”rockstjerne”.

”Med sikker sans for kongehusets værdighed og traditioner har De gennem årene forstået og formået at virke i pagt med tiden. Rost og revset, når der har været brug for det. Altid korrekt og respektaftvingende i Deres indsats som vores alle sammens dronning,” sagde han.

Byen begavede Dronningen med en guldbroche inspireret af en fortovsrist. Smykket er skabt af arkitekt Alice Rosborg i forbindelse med en omlægning af Strøget i Aarhus i 200 002. For at beskytte træernes rødder blev der designet en rist, hvis slyngninger symboliserer livets træ og Aarhus Å's forløb.

I den særlige udgave til Dronningen er brochen besat med brillanter, som symboliserer Dronningens otte børnebørn - med plads til flere.

Efter karetturen lod Dronningen sig med prinsgemal, begge sine sønner samt hustruer hylde fra balkonen af tusindvis af aarhusianere.

Eva Rahbek og Bente Larsen fra hatteklubben Madamme var begge mødt op - iført deres fineste og mest fantasifulde hatte - for at hylde Dronningen.

”Hun er så dygtig og kaster glans over Aarhus - også med sine store kunstneriske evner,” siger Bente Larsen.

Monica Petersen, som for to år siden kom til Danmark fra Filippinerne, havde også glædet sig:

”Jeg kan godt lide Dronningen, som jeg hidtil kun har set på tv. Det er hyggeligt, at hun også bliver fejret her hos os i Aarhus,” siger hun.

Mens rådhuset servede tapas for de særligt inviterede, fik folket gratis, gammeldaws kage og kaffe udenfor. Onsdag aften var regentparret selv vært for over 1300 gæster i Musikhuset i Aarhus, inklusive et stort underholdningsshow udsendt på TV 2.

Her ses en af de tre blomsterpiger, der var med til at modtage Dronningen. -
Her ses en af de tre blomsterpiger, der var med til at modtage Dronningen. - Foto: Axel Schütt/Scanpix
En del af fødselsdagsarrangementet var en balletopvisning på Aarhus Rådhus. -
En del af fødselsdagsarrangementet var en balletopvisning på Aarhus Rådhus. - Foto: Henning Bagger/Scanpix