Prøv avisen

Tusinder samlet til klimademo i København

Demonstranter på Christiansborg Slotsplads. - Foto: Bax Lindhardt

Politiet har inden demonstrationen anholdt 11 personer. De fleste efter politiloven

Den store klimademonstration er nu skudt i gang, og politiet skønner, at cirka 25.000 mennesker er samlet på Christiansborg Slotsplads. Arrangørerne af demonstrationen mener, at 100.000 mennesker er dukket op.

Demonstrationen bevæger sig over Knippelsbro til Christianshavn og Bella Center på Amager, hvor FN's klimatopmøde finder sted.

Inden demonstrationen havde politiet taget opstilling forskellige steder i byen for at visitere udvalgte varevogne og personer, der er på vej til den store klimademonstration.

Politiets pressetalsmand, Christian Borg, bekræfter, at politiets taktik er at standse og tjekke personer og biler, der ser mistænkelige ud.

To norske pressefolk, journalist Torbjørn Grønning og fotograf Fredrik Naumann, Dagbladet, oplyser til Ritzau, at de har fået konfiskeret gasmasker og hjelme, som de har fået udleveret af deres arbejdsplads til brug ved udførelsen af deres arbejde.

Men de blev efterfølgende ringet op af politiet og fik at vide, at de kunne få grejet tilbage. Det skete, fordi Politiets Operationsledelse havde drøftet spørgsmålet om pressefolks gasmasker og besluttet, at pressefolk med gyldigt pressekort kan beholde deres gasmasker.

Inden demonstrationen begyndte havde politiet anholdt 11 personer forskellige steder i København. Fem er anholdt efter politiloven, fire for besiddelse af euforiserende stoffer og to for overtrædelse af våbenloven.

De anholdte er alle kørt til klimafængslet på Retortvej i Valby, hvor deres sager bliver undersøgt.

De 75 personer, der blev anholdt fredag, er alle på fri fod igen, på nær en amerikaner, der i et grundlovsforhør lørdag blev fængslet i 14 dage. Han er sigtet for vold mod tjenestemand og for forstyrrelse af ro og orden.

Af fredagens anholdte har to briter og en franskmand fået deres sager afgjort og er blevet udvist af Danmark. Den ene brite har begået hærværk, den anden har spyttet på politiet, mens franskmanden har forstyrret ro og orden, oplyser politiet.